Općine
OPĆINA OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
30. travnja 2018.

Održan 17. susret folklornih skupina RH  "Obnovimo baštinu"  Bljesak 2018.

U organizaciji Općine Okučani i okučanskog KUD-a "Tkanica" i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Brodsko-posavske županije i OŠ Okučani, jučer je održan 17. susret folklornih skupina RH  "Obnovimo baštinu" Bljesak 2018.

Ova tradicionalna manifestacija, od prošle godine, okuplja poklonike foklora i tradicijske kulturne baštine uoči obilježavanja obljetnice VRO "Bljesak"  kojom je oslobođena zapadna Slavonija i kojom su počele pripreme za oslobađanje i ostalih, tada okupiranih hrvatskih krajeva. I ove godine Susret KUD-ova doprinos je sadržajima obilježavanja 23. obljetnice "Bljeska".

U ranim poslijepodnevnim satima članovi 11 društava stigli su u Okučane i, kao i svake godine, smješteni su u prostoru osnovne škole gdje su se nesmetano pripremali za nastup. Za predstavnike sudionika 17. Susreta "Obnovimo baštinu" načelnik općine Okučani Aca Vidaković upriličio je prijem na kojemu su goste dočekali i Ivica Pivac predsjednik Općinskog vijeća , Stjepan Lalić, zamjenik načelnika i Ivana Mijatović ravnateljica OŠ Okučani. Riječi dobrodošlice uputili su okupljenima u Općinskoj vijećnici načelnik Vidaković i predsjednica Tkanice Zrinka Grgić. Zahvalili su se na odazivu i na suradnji s okučanskim KUD-om kao i na dolasku na ovu tradicionalnu manifestaciju po kojoj su Okučani poznati diljem Hrvatske, kao i po zajedništvu, druženju i prijateljstvu koje međusobno njeguju. - Voljeti i cijeniti svoje i poštovati druge i drugačije – zajednička je poruka i domaćina i gostiju s ovog prijema.

 
OSNOVNA ŠKOLA „VLADIMIR NAZOR „ADŽAMOVCI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
30. travnja 2018.

U rad puštena školska solarna elektrana za Dan škole

U petak, 27. travnja,  u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Adžamovcima obilježen je  Dan škole, a tim povodom župan Danijel Marušić i ravnateljica škole Marija Petričević prigodno  su u rad pustili školsku solarnu elektranu. Naglasili su da investicija od 200.000 kuna nije velika, ali je za školu i opskrbu električnom energijom veoma značajna.

-Relativno  je to  mala investicija, međutim, rekao bi vrlo bitna  i pomoći će školi. Pored  toga što će imati ekonomski efekt još više će razvijati svijest o obnovljivim izvorima energije. Zahvalio bih se ravnateljici,  Vijeću  roditelja i svima koji su doprinijeli da se ova  elektrana pusti u pogon. Čestitao bih djelatnicima škole i zahvalio se na suradnji. Ovo je relativno mala, ali uspješna škola - kazao je župan Danijel Marušić.

Ravnateljica Marija Petričević zahvalila se Brodsko-posavskoj županiji. Naglasila je da će solarna elektrana  školi puno značiti jer će  osim   kao edukativan,  bit alternativan izvor energije  i  ušteda energije u  školi.

 
OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
28. travnja 2018.

O SPOMEN OBILJEŽJU "KRISTALNE KOCKE VEDRINE"

Svečanim programom, 24. siječnja  2017. godine otvorena je u okučanskom mjesnom Domu izložba idejnih likovnih i urbanističko-arhitektonsko-krajobraznih rješenja Spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulima u VRO “Bljesak” u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja RH i općine Okučani.

 

Na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja prošle godine raspisan je natječaj za izradu idejnog likovnog i arhitektonsko–urbanističko–krajobraznog rješenja Spomen obilježja u Okučanima, a u spomen svim poginulim braniteljima koji su dali svoje živote u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”. Na natječaj je pristiglo 15 radova, od čega je ocjenjivački sud odabrao i nagradio 4 rada, sukladno natječajnim uvjetima, a jedan rad dodatno je pohvaljen.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
11. travnja 2018.

Privode se kraju radovi  vrijedni 134 milijuna kuna na aglomeraciji Nova Gradiška

Općina Cernik i načelnik Vitomir Žakić bili su 10. Travnja  domaćini skupa na  kojem je Davor Rukavina, jedan od dvojice direktora Vodovoda zapadna Slavonija, prezentirao projekt  Razvoj  vodno-komunalne  infrastrukture  aglomeracije Nova Gradiška koja, uz grad Nova Gradiška, obuhvaća općine Cernik i Rešetari. Radi se o projektu opskrbe vodom i  odvodnjom vrijednim 143  milijuna kuna, od kojih  EU sufinancira projekt sa 100,7 milijuna kuna, nacionalno financiranje iznosi 42,6 milijuna kuna. Grad Nova Gradiška i Općine Cernik  i Rešetari  u sufinanciranju sudjeluju sa 13 posto nacionalne komponente ili sa samo 5,6 milijuna kuna.  Sastanku je bio nazočan Davor  Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda, koji je i  inicirao ovaj sastanak, te Vinko Grgić, gradonačelnik  Nove Gradiške i općinski načelnici  Vitomir Žakić i Zlatko Aga.

Davor  Rukavina  je govorio o projektu i njegovoj trenutnoj  izvodivosti. Projekt je podijeljen u dvije faze  koje se financiraju  kroz dva operativna programa. Prvi je  optimalno rješenje  za dobavu i isporuku dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete. Trebao bi, zajedno s vodospremom na Bačici,  biti dovršen  do kraja srpnja. Osnovni cilj projekta je  zaštita  zdravstvenog stanja i  poboljšanja uvjeta života  stanovnika na području aglomeracije  te zaštita okoliša. Postići će se, u drugoj fazi, izgradnjom kanalizacijske mreže s pripadajućim objektima i sustava pročišćavanja otpadnih voda. Za radove u ovoj fazi bi do kraja ove godine trebalo  stvoriti sve potrebne uvjete, a  planiraju se izvesti u narednoj godini.

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan   
06. travnja 2018.

ISPOD LIPOVICE STARE

„U požeškoj provinciji, u cerničkom sandžaku ( županiji), na jednom usamljenom mjestu postoji neko stablo zvano lipa, gdje se svake mlade nedjelje ( prve u mjesecu)  okuplja velik broj Turaka i kršćana s zavjetnim darovima.“ Tako piše o. Julije Jančula u svojoj knjizi „Franjevci u Cerniku“ citirajući nekog nepoznatog kroničara koji piše na latinskom jeziku.  „Župnik u blizini nastanjen“- nastavlja  nepoznati kroničar „ dolazi tamo da pokupi milostinju i rekne misu.  I klanjaju se tom stablu, ljube ga kao neko sveto tijelo koje čini čudesa i ozdravlja one koji su se istom stablu zavjetovali. Neki od njih i ozdrave, a nekima se bolest s vremenom opet vrati!“ Tako piše nepoznati povjesničar na latinskom jeziku.

Prema gore napisanom ispada da je narod zapravo lipu proglasio čudotvornom. Župnik „ koji dolazi pokupiti milostinju i da  rekne misu“ nigdje se  o tome nije izjasnio niti zapisao  makar ijedno “    slovce!“

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 109

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba