Općine
OPĆINA VRBJE PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
06. veljače 2018.

7.  pokladno jahanje u Bodovaljcima

I ove godine Bodovaljčani i njihovi gosti, preko 50 konjanika i tamburaši oživjeli su  stari tradicijski običaj pokladnog jahanja. Pored načelnika Igora Jurišića koji je, kako je rekao, nakon sedam godina prvi put sudjelovao u pokladnoj konjaničkoj povorci kao konjanik, bio je nazočan, kao i dosadašnjih godina, saborski zastupnik Davor Vlaović. Vrijedni mještani Bodovaljaca pokazali su se dobrim domaćinima i sudionike počastili brojnim domaćim suhomesnatim delicijama i kolačima, kuhanim vinom i rakijom. Pjevali su i veselili se, igrali kolo i plesali na punktovima na kojima se  zaustavljala pokladna povorka.

Nisu stoga  izostale pohvale organizatorima, posebno mještanima koji su narodnim rukotvorinama okitili svoje kuće, organizirali  punktove i bez kojih ove manifestacije ne bi ni bilo. Čestitke su uputili načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić i saborski zastupnik Davor Vlaović, koji je otvorio ovogodišnje  pokladno jahanje

 
UDRUGA KULIN BEĆARAC STRO PETROVO SELO PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
28. siječnja 2018.

11. ŠVARGLIJADA U HRVATA

U organizaciji Udruge „Kulin bećarac“ predvođene Zdravkom Trusićem, predsjednikom u Hrvatskom domu u Starom Petrovom Selu organizirana je jedanaesta „Švarglijada u Hrvata“. Prema ocjeni Prosudbenog povjerenstva na čelu sa Stankom Drabikom najbolji švargl imala je Mesnica Rakonić. Švargl Zvonka Arića iz Gornjih Crnogovaca proglašen je šampionom publike. Brončane medalje dobili su Kulin obrt Piškorevci, Zdravko Trusić Štivica i Mesnica Ile Velika Kopanica. Srebrene medalje osvojili su švargli Zvonka Arića, Daria Dautovića, Miroslava Mičevića i Drage Marića. Nagrade su im uručili načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis i predsjednik Udruge kulinara „Kulin bećarac“ Zdravko Trusić i Adam Tomićič.

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor fra Vjenceslav Janjić   
24. siječnja 2018.

Franjevački kulturni centar fra Eugen Kukina

Jedinstvenu, u ovom dijelu Europe,  Biblijsko-arheološku zbirku u postavi domaćeg sina dr. fra Tomislava Vuka, profesora biblijskih znanosti u Jeruzalemu, Franjevački samostan u Cerniku posjeduje i čuva vrijednu samostansku knjižnicu u kojoj su pohranjena sva djela slavonskih pisaca iz  18. stoljeća. Ovaj će se postav proširiti i  s novim sadržajima ovog ljeta. Već je uređen novi prostor za postav  dvije do tri tisuće novih naslova. Tako će ovaj samostan imati bogatu knjižnicu s više od šest do sedam tisuća naslova. Svakako najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige, koje posjeduje ovaj samostan. Fra Tomislav dolazi iz Jeruzalema  i ovog ljeta na godišnji odmor u svoj zavičaj i kroz čitavo vrijeme godišnjeg odmora radit će na njegovu osmišljavanju.

 
OPĆINA STARO PETROVOSELO PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
23. siječnja 2018.

VINKOVO U STARCIMA  2018.

Zahvaljujući  Općini Staro Petrovo Selo, Turističkoj  zajednici Staro Petrovo Selo   i Udruzi vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ tradicionalno su se 22.siječnja u Starcima kod kapelice sv. Vinka  okupili petrovoselski vinogradari. Na tradicionalnom prijateljskom druženju sa   štovateljima sv. Vinka i vina služena je sveta misa i od svog zaštitnika zazivala rodna i uspješna vinogradarska godina.

 
UDRUGA STUDIO B BODOVALJCI PDF Ispis E-mail
Autor Josip Potnar   
11. siječnja 2018.

„Let me think about it“ – Čekaj da razmislim

Bodovaljci, 9. siječnja 2018.   -Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B je 7. siječnja započela provedbu prvog projekta unutar Erasmus+ Programa. Projekt je odobren na nedavno provedenom natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije koja je zadužena za provedbu ovog programa u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; razmjeni mladih pod nazivom „Čekaj da razmislim“. Projekt će trajati do kolovoza 2018.

Projekt su razvili mladi iz naše organizacije u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Rietavo atviras jaunimo centrasiz Litve, Medias-Spekter iz Slovenije, Ticket2Europe iz Španjolske, Belen Kaymakamligiiz Turske i Positive Impact Centeriz Poljske.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 106

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba