Hvala na podršci

  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing

Pretraga sadržaja

Cajtungov Facebook


Općine
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
07. prosinca 2017.

RASPORED SVETIH MISA I DRUGIH SVEČANIH DOGAĐANJA U NAŠOJ ŽUPI

6. prosinca  ,  subota u 19:30 sati HPD „ TOMISLAV“ – Cernik održat će predbožićni  koncert u Hrvatskom domu! Svi ste pozvani!

24.PROSINCA PADA ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA – BADNJAK I ADAM I EVA

U 18:30 s. Misa Božićnog bdijenja- dječja polnoćka . Dolazak Betlehemskog svjetla! Ponesite fenjere za betlehemsko svjetlo!

U 24:00s. Polnoćka- Isusovo rođenje slavimo uz tridesetak tamburaša, božićne pjesme  pjevaju članovi KUUD-a Cernik i čitava crkva. Bit će veoma svečano!

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić   
24. studenog 2017.

RUŽA JERIHONSKA- SIMBOL NOVOG ŽIVOTA

Da bismo što bolje upoznali ovu čudesnu biljku, u nas relativno malo poznatu, želim je potanko predstaviti.

Sama riječ  „ruža“ podsjeća nas na našu ružu, kraljicu među cvijećem. Međutim , posvojni pridjev „jerihonska“, upućuje nas  da se radi o pustinjskoj biljci. Naime, Jerihon je najstariji grad na svijetu. Datira iz 8.st. prije Krista. Znači da ova biljka raste u Palestini, u pustinjskim krajevima. U pustinji, kao što je poznato, uvjeti za život  su veoma  teški, kako za  čovjeka jednako tako  i za  životinje i biljke. Nema kiša, a žega je visoka. Stoga se postavlja pitanje kako ova biljka može doživjeti i stotu godinu života u takvim uvjetima? Predaja kaže da joj je dugovječna život podarila sveta nazaretska obitelj. Ime joj je se spominje  i u Svetom Pismu. Josip i Marija, nakon Isusovog rođenja u Betlehemu, bježali su  na magarcu iz Betlehema od zloglasnog kralja Heroda, koji je želio ubiti maloga Isusa, u Egipat. Nakon Isusova rođenja  pronio se glas da je mali Isus  „novorođeni kralj!“ Herod se pobojao za svoju vlast. Svoje privremeno sklonište sveta je obitelj potražila  u Egiptu. Put ih je vodio kroz pustinju. Legenda kaže da im je najkraći put kroz pustinju pokazivala upravo „Jerihonska ruža“ koja je rasla s obje strane puta kojim su oni  prolazili.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
18. studenog 2017.

"I u mome gradu Vukovar svijetli"

Molitveni je i humanitarni program održan je u Cerniku 17. studenoga, uoči 26. obljetnice pada grada-heroja Vukovara. Organizatori su bili fra Vjenceslav Janjić , gvardijana Franjevačkog samostalna u Cerniku, OŠ "Matija Gubec" i Općina Cernik. Tako su se i vjernici cerničke župe, kao i svi ljudi dobre volje, pridružili sudionicima programa sličnog sadržaja, kojega su u dvorištu vukovarske bolnice, gotovo u isto vrijeme, organizirali mladi grada Vukovara.

Na cerničkoj Kalvariji molio se Križni put -VUKOVARSKI KUKURUZNI PUT SPASA-  Već u kolovozu 1991. godine grad je bio u potpunoj blokadi od tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Jedina veza prema slobodnim Vinkovcima bila je kroz kukuruze od središnje gradske četvrti Lužac preko Bogdanovaca i Marinaca. O stradanju grada i njegovih stanovnika uglavnom hrvatske nacionalnosti, govorio je i ovaj Križni put. Na vrhu Kalvarije, ispred bijelog monumentalnog Križa lampioni su postavljeni u obliku slova "V" (viktoria=pobjeda). Iako su ovo svake godine teški i tužni dani, Vukovar je ipak pobjednik, jer je žrtva njegovih stanovnika i hrvatskih branitelja, koji su  tri mjeseca odolijevali agresorskim napadima i strašnim razaranjima, spasila Hrvatsku.

 
ŽUPA KRISTA KRALJA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor Požeška biskupija   
18. studenog 2017.

ČETRDESETA OBLJETNICA ŽUPE REŠETARI

Na svetkovinu Krista Kralja, 26. studenoga, Župa Krista Kralja u Rešetarima proslavila je dan župnog Zaštitnika i ujedno četrdesetu obljetnice osnutka župe. Tom prigodom euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s domaćim župnikom Josipom Bogovićem te svećenicima Novogradiškog dekanata. Na početku misnog slavlja župnik Bogović je uputio biskupu dobrodošlicu i podsjetio na okolnosti u kojima je 1977. godine osnovana župa. Zaželio je da ova proslava njezinim župljanima bude poticaj na iskrenije življenje vjere, a biskupa je zamolio da ih osnaži u vjernosti Bogu i Crkvi. Zahvalivši župniku na pozdravnim riječima, biskup je rekao okupljenim vjernicima kako je povod ovog slavlja ponajprije svetkovina Krista Kralja svega stvorenoga koju danas slave svi katolici diljem svijeta, a oni je slave kao svoga Zaštitnika, a potom četrdeseta obljetnica osnutka njihove župe. Pozvao ih je da s posebnim osjećajima zahvale Bogu za dobročinstva koja su po služenju župe ušla u njihove živote, i uzdizala ih iz prolaznosti i smrti u Božji svijet. Podsjetio je nazočne na dvojicu svećenika koji su svoje  djelovanje ugradili u ovu župu: novogradiški župnik Mirko Bijelić, koji je u Rešetarima najprije sagradio crkvu, a potom učinio sve što je bilo potrebno da se osnuje nova župa i Luka Slobođanac, koji je kao prvi župnik u njoj djelovao od njezina osnutka sve do svog odlaska u mirovinu prije nekoliko godina. Pozvao je nazočne da u svoju zahvalnost uključe i sve one jednostavne i male ljude, koji su kao dobročinitelji i molitelji doprinijeli životu i rastu ove župe.

 
OPĆINA STARO PETROVO SELO PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
12. studenog 2017.

MARTINJSKA ZABAVA  PETROVOSELSKIH VINOGRADARA

Petrovoselski vinogradari i vinari okupili su se sinoć  u Hrvatskom domu u Starom Petrovom selu da bi  i ove godine proslavili  blagdan sv. Martina  i  zajedno sa svojim prijateljima kušali  ovogodišnja  mlada vina i dobro se zabavili uz tamburaše  TS „Tkanica“.

U ime Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ okupljene je pozdravio  Ivica Turkalj.

Uz  općinskog načelnika Nikolu  Denisa i  njegovog zamjenika Josipa Kolodzieja, te predsjednika Općinskog vijeća  Slavka Mulca, bio je tu i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.  Bio je gost Vladimira Plavca  čiji vinograd ima tradiciju dugu sto godina.

Petrovoselski vinogradari  zadovoljni su  ovogodišnjom  vinogradarskom godinom, za razliku od   prošlogodišnje, kada su, najprije mraz, a potom i tuča  uništili urod. Vjeruju da će ove godine  u njihovim podrumima  biti  kvalitetnih i prepoznatljivih  petrovoselskih vina.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 96

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba