Općine
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
08. listopada 2017.

OBILJEŽENA  26. OBLJETNICA  USTROJA  SAMOSTALNE PSUNJSKE SATNIJE

Svečano i dostojanstveno kod HRTV-ova odašiljača na Psunju i spomenika poginulim braniteljima  obilježena je 26. obljetnica ustroja Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-e Nova Gradiška. Okupili su se njeni pripadnici, članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, djelatnicima odašiljača  i predstavnicima Općine Cernik,   koje su predvodili Mate Botica i načelnik Vitomir Žakić,  pripadnici Udruge dragovoljaca domovinskog rada iz prijateljske općine Čavle i Grada Nova Gradiška.

Kod spomenika poginulim braniteljima položeni su vijenci i za sve branitelje poginule u obrani odašiljača  zapaljeni su  lampioni. Molitvu je  vodio fra Vjencislav Janjić, koji je tijekom obrane odašiljača  braniteljima bio velika potpora. S prigodnim programom sudjelovali su i učenici  OŠ „Matija Gebec“ Cernik. Fra Vjencislav  Janjić je služio i svetu misu.

 
STARA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
30. rujna 2017.

PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. MIHAELA I OBILJEŽEN DAN OPĆINE STARA GRADIŠKA

Starogradiščani su 29. rujna proslavili blagdan zaštitnika župe sv. Mihaela i  Dan općine Stara Gradiška.   Kod spomenika  poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine, za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne i neovisne domovine Hrvatske i oslobađanje zapadne Slavonije i općine Stara Gradiška u VRO „Bljesak“, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Pod predsjedanjem Tvrtka Beganovića održana je svečana sjednica Općinskog vijeća  na kojoj je općinski načelnik Velimir  Paušić govorio o postignućima u proteklih nekoliko godina, te  planovima i  naporima  koji se ulažu  u daljnje unapređenje komunalne i društvene infrastrukture i ukopan napredak i stvaranje boljih uvjeta za život stanovništva. Ono što zabrinjava, istaknuo je, loša  je  demografska slika, sve manje  rođene djece  i odlazak mladih. Postavio je stoga pitanje  čemu  izgradnja komunalne i društvene infrastrukture ako se desi, a to je i moguće, da se  tijekom godine  na području općine  ne rodi ni jedno dijete. Smatra da je   glavni razlog  takvog stanja nerazvijeno gospodarstvo. S njim se složio  Pavo Klarić, općinski načelnik  u Gornjim Bogićevcima, koji  je u ime općinskog načelnika  Ace Vidakovića iz Okučana, zamjenika načelnika Igora Šupice iz Dragalića i predsjednika Općinskog vijeća  Hrvoja Žakića iz Cernika, Starogradiščanima  čestitao blagdan i Dan općine. Na svečanoj sjednici su, uz općinske vijećnike,  nazočni bili Ivica Kardum, stručni suradnik u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Brodsko-posavske županije, Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, predstavnici Policijske uprave brodsko-posavske i  Ivana Mijatović, vršiteljica dužnosti ravnateljice OŠ Okučani, te predstavnici udruga i trgovačkih društava koja djeluju na području Općine Stara Gradiška. Svečana sjednica  Općinskog vijeća bila je prigoda da se  dodijele ovogodišnja općinska priznanja koja su uručili načelnik Velimir Paušić, zamjenik načelnika Damir Figurić i predsjednik Općinskog vijeća Tvrtko Beganović.

 
ŠTIVICA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
30. rujna 2017.

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA USTROJA 121. BRIGADE HV-e NOVA GRADIŠKA

Domaćin ovogodišnjeg obilježavanja  obljetnice 121. brigade HV-e Nova Gradiška   bila je Općina Staro Petrovo Selo. Zajedno s Odborom za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata grada Nova Gradiška  još se jednom prisjetilo ustroja 121. brigade i njenog  herojskog ratnog puta, a posebno njenih pripadnika koji su živote utkali u slobodnu i neovisnu  domovinu Hrvatsku. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika u Novoj Gradiški i Starom Petrovom Selu gdje je velečasni Ivan Nikolić u crkvi svetog Antuna Padovanskog služio svetu misu. U mjesnom domu u  Štivici održan je prigodan program u povodu 26. obljetnica ustroja 121. brigade HV-e, druženje njenih  pripadnika i brojnih  predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gostiju i uzvanika. Uz domaćine, općinskog načelnika  Nikolu Denisa, zamjenika načelnika Josipa Kolodzieja i predsjednika Općinskog vijeća Slavka Mulca,  pukovnika Adama Tomičića, predsjednika Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, nazočni su bili župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, u ime Grada Nova Gradiška koordinator za braniteljske udruge, umirovljeni natporučnik Vlatko Greiner, umirovljeni brigadni generali Mladen Mikolčević i Josip Zvirotić,  ratni zapovjednik 121. brigade HV-e umirovljeni brigadir Josip Mikšić i ratni zapovjednik 99. brigade HV-e Zagreb umirovljeni pukovnik Ivica Babić. Okupljanje  u Štivici bila je još jedna prigoda da se evociraju sjećanja na obranu Nove Gradiške, ratni put 121. brigade  i njenih 536  pripadnika koji su poginuli u obrani i oslobađanju  okupiranih teritorija. Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić.

 
TRIBINA UNOVOJ KAPELI PDF Ispis E-mail
Autor Ljiljana Lukačević   
24. rujna 2017.

„Psihosocijalni i zdravstveni problemi hrvatskih branitelja“

Tribina „Psihosocijalni i zdravstveni problemi hrvatskih branitelja“ doprinos je Tima za psihosocijalnu pomoć sudionicima Domovinskog rata Nova Gradiška programu obilježavanju  Dana  branitelja Općine Nova Kapela, koji je  21. rujna 2017. godine održan u organizaciji  Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije – Ogranak Nova Kapela. Predavanje za hrvatske branitelje i članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja u Hrvatskom domu u Novoj Kapeli održala je voditeljica novogradiškog Tima za psihosocijalnu pomoć sudionicima Domovinskog rata mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije, a  o aktualnoj problematici hrvatskih branitelja govorili su i članovi PSP-tima – Mario Žakić, dipl.iur, Darija Marić, dipl.soc.radnica i Mira Linjaković, prof. pedagogije.

 
XX REŠETRAČKI SUSRET PJESNIKA PDF Ispis E-mail
Autor Ksenia Lipičanin   
17. rujna 2017.

Susret pjesnika koji od zaborava čuvaju hrvatski jezik

Ove se godine, na jubilarnim  XX. Reštaračkom susretu pjesnika okupilo  60 pjesnika, od kojih  je polovica  došla  iz  drugih država. Zahvaljujući Književno likovnom društvu “Rešetari” dva su dana  Rešetari  bili  mjesto  u kome su se sreli hrvatski  pjesnici iz zemlje i  inozemstva. Rešetari su još jednom, zahvaljujući  ovoj hvaljenoj pjesničkoj manifestaciji,  bili  mjesto ne samo susreta  pjesnika iz Hrvatske i  pjesnika iz dijaspore koji pišu na hrvatskom jeziku, već i prijatelja.  Kako  je naglasio  Đuro Vidmarović, predsjednik  Društva  hrvatskih književnika, Rešetari su postali mjesto  u koje dolaze i gdje se sreću dobri ljudi.  Prijateljstvo je uistinu  u proteklih 20  godina  bilo pojava koja se iz godine u godinu širila  izvan Rešatara  u brojnim  zemlja  na svim kontinentima gdje žive Hrvati,  čuvajući od zaborava  hrvatsku riječ stvarajući  pritom čvrsta međusobna prijateljstva i ostvarujući vezu sa Hrvatskom.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 96

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba