Općine
FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
29. prosinca 2017.

Obnova gospodarskih zgrada

Dolaskom fra Vjenceslava Janjića u Franjevački samostan u Cernik, za gvardijana započeli su radovi o čemu smo razgovarali s fra Vjencom.

" Od sadašnjeg vukovarskog gradonačelnika gospodina Ivana Penave naučio sam što znači boriti se za svako radno mjesto. Mediji su puni izviješća o iseljavanju mladih i mlađih obitelji iz Hrvatske. Da zaustavim val odlazaka, pa makar i jedne obitelji iz cerničke župe, odlučio sam pokrenuti, kako se to moderno kaže, franjevački OPG. Odlučio sam obnoviti gospodarske zgrade u sklopu našeg Franjevačkog samostana i započeti s uzgojem ovaca, koza , svinja, s jednim ili dva magarca i makar jednim ponijem. Svi oni trebaju nastambe, ali još više nekoga tko će se o njima brinuti. Jedan od mojih predšasnika pater Ante Perković udario je dobre temelje za oživljavanje gospodarstva u sklopu cerničkog Franjevačkog samostana. Ja nastavljam tamo gdje je on stao! Moj prvotni zadatak ostaje oživljavanje cerničke Turističke zajednice.

 
OPĆINA DRAGALIĆ PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
29. prosinca 2017.

Održan Božićni koncert

U organizaciji KUD-a Drgalić na blagdan je sv. Stjepana u mjesnom domu u Dragaliću održan prekrasan Božićni koncert, kojim su domaćini i njihovi gosti, članovi KUD-a Rešetari, velikom broju poklonika kulturne baštine poželjeli sretan i blagoslovljen Božić i to na najljepši, tradicijski način.

Ženska pjevačka skupina KUD-a Dragalić otvorila je koncert toplim božićnim pjesmama Radujte se narodi i Narodi nam se kralj nebeski, a potom je svima dobrodošlicu i dobre želje uputila Katica Matijašević, predsjednica Društva.

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
07. prosinca 2017.

RASPORED SVETIH MISA I DRUGIH SVEČANIH DOGAĐANJA U NAŠOJ ŽUPI

6. prosinca  ,  subota u 19:30 sati HPD „ TOMISLAV“ – Cernik održat će predbožićni  koncert u Hrvatskom domu! Svi ste pozvani!

24.PROSINCA PADA ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA – BADNJAK I ADAM I EVA

U 18:30 s. Misa Božićnog bdijenja- dječja polnoćka . Dolazak Betlehemskog svjetla! Ponesite fenjere za betlehemsko svjetlo!

U 24:00s. Polnoćka- Isusovo rođenje slavimo uz tridesetak tamburaša, božićne pjesme  pjevaju članovi KUUD-a Cernik i čitava crkva. Bit će veoma svečano!

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić   
24. studenog 2017.

RUŽA JERIHONSKA- SIMBOL NOVOG ŽIVOTA

Da bismo što bolje upoznali ovu čudesnu biljku, u nas relativno malo poznatu, želim je potanko predstaviti.

Sama riječ  „ruža“ podsjeća nas na našu ružu, kraljicu među cvijećem. Međutim , posvojni pridjev „jerihonska“, upućuje nas  da se radi o pustinjskoj biljci. Naime, Jerihon je najstariji grad na svijetu. Datira iz 8.st. prije Krista. Znači da ova biljka raste u Palestini, u pustinjskim krajevima. U pustinji, kao što je poznato, uvjeti za život  su veoma  teški, kako za  čovjeka jednako tako  i za  životinje i biljke. Nema kiša, a žega je visoka. Stoga se postavlja pitanje kako ova biljka može doživjeti i stotu godinu života u takvim uvjetima? Predaja kaže da joj je dugovječna život podarila sveta nazaretska obitelj. Ime joj je se spominje  i u Svetom Pismu. Josip i Marija, nakon Isusovog rođenja u Betlehemu, bježali su  na magarcu iz Betlehema od zloglasnog kralja Heroda, koji je želio ubiti maloga Isusa, u Egipat. Nakon Isusova rođenja  pronio se glas da je mali Isus  „novorođeni kralj!“ Herod se pobojao za svoju vlast. Svoje privremeno sklonište sveta je obitelj potražila  u Egiptu. Put ih je vodio kroz pustinju. Legenda kaže da im je najkraći put kroz pustinju pokazivala upravo „Jerihonska ruža“ koja je rasla s obje strane puta kojim su oni  prolazili.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
18. studenog 2017.

"I u mome gradu Vukovar svijetli"

Molitveni je i humanitarni program održan je u Cerniku 17. studenoga, uoči 26. obljetnice pada grada-heroja Vukovara. Organizatori su bili fra Vjenceslav Janjić , gvardijana Franjevačkog samostalna u Cerniku, OŠ "Matija Gubec" i Općina Cernik. Tako su se i vjernici cerničke župe, kao i svi ljudi dobre volje, pridružili sudionicima programa sličnog sadržaja, kojega su u dvorištu vukovarske bolnice, gotovo u isto vrijeme, organizirali mladi grada Vukovara.

Na cerničkoj Kalvariji molio se Križni put -VUKOVARSKI KUKURUZNI PUT SPASA-  Već u kolovozu 1991. godine grad je bio u potpunoj blokadi od tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Jedina veza prema slobodnim Vinkovcima bila je kroz kukuruze od središnje gradske četvrti Lužac preko Bogdanovaca i Marinaca. O stradanju grada i njegovih stanovnika uglavnom hrvatske nacionalnosti, govorio je i ovaj Križni put. Na vrhu Kalvarije, ispred bijelog monumentalnog Križa lampioni su postavljeni u obliku slova "V" (viktoria=pobjeda). Iako su ovo svake godine teški i tužni dani, Vukovar je ipak pobjednik, jer je žrtva njegovih stanovnika i hrvatskih branitelja, koji su  tri mjeseca odolijevali agresorskim napadima i strašnim razaranjima, spasila Hrvatsku.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 99

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba