Općine
DRAGALIĆ U PJESMI I PLESU PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
08. svibnja 2018.

Nema straha za očuvanje zavičajnih tradicija i folklorne baštine

Tradicionalna folklorna manifestacija „Dragalić u pjesmi i plesu“ 6.svibnja još se jednom potvrdila kao hvale vrijedan kulturni sadržaj u Općini Dragalić  koji ostavlja trag  kod  mlađih generacija, posebno djece, animirajući ih  i pobuđujući interes za očuvanje zavičajnih tradicija i folklorne baštine.

Općinski načelnik Zvonimir Karlik godinama hvali i ističe doprinos  koji  daje Kulturno-umjetničko društvo Dragalić, organizator ove manifestacije, u kreiranju kulturnih sadržaja koji  obogaćuju društveni život. Zato  ne izostaje potpora Općine Dragalić.  Načelnik  je  bio posebno  radostan  i pohvalio  nastup  dječje  folklorne skupine i članove   društva,  na čelu s predsjednicom Katicom Matijašević,  koji su djecu okupili i pripremili za prvi nastup.      Najmlađi članovi KUD-a Dragalić  svojim nastupom na pozornici  u Pučkom domu   nisu oduševili samo općinskog načelnika već i svoje roditelje, bake i djedove, stariju braću i sestre, koji su napunili dvoranu  i njihov  prvi nastup pred publikom nagradili   gromoglasnim pljeskom.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor radio ng   
08. svibnja 2018.

Dani tradicijska kulture

U organizaciji Kulturno umjetničke udruge „Cernik“ po prvi put održana je u Cerniku  jedinstvena manifestacija „Dani tradicijske kulture“. Manifestacija je započela  Dječjim folklornim susretima u Hrvatskom domu u Cerniku, a uz domaćine, članove Dječjeg folklornog ansambla Kulturno umjetničke udruge „Cernik“, nastupili su  juniorski tamburaški orkestar Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“ te pjevački zbor Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Cernika. Sudjelovala je i  dječja skupina Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ iz Nove Gradiške Kulturno umjetnička udruga „Prigorec“ iz Sesvetskog Kraljevca. Članovi pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra predstavili su se zabavnim i hrvatskim narodnim pjesmama, a kroz program su ih  vodili učenici cerničke osnovne škole Hana LucićMarko Živković.

 
OKUČANI OBLJETNCA„BLJESKA“ 2018. PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
05. svibnja 2018.

Održane sportske igre  hrvatskih branitelja.

Tradicionalno 1. svibnja, na dan obilježavanja Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, veličanstvene pobjede hrvatskih oružanih snaga i oslobađanja okupiranog dijela zapadne Slavonije, održavaju se u Okučanima  sportske igre  hrvatskih branitelja.

 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u  jutarnjim satima svečano je  otvorio sportske ovogodišnje  braniteljske igre, koje je  ove, kao i prethodnih godina, organizirala Udruga veterana Domovinskog rata  Brodsko-posavske županije.

 
23. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“Okučani PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
02. svibnja 2018.

Otkriveno Spomen-obilježje  „Kristalne kocke vedrine“ dostojno značaju „Bljeska“

Središnji događaj  obilježavanja  VRO „Bljesak“, bilo je 1.svibnja u  Okučanima  otkrivanje  spomen-obilježja hrvatskim  braniteljima poginulim i umrlim od posljedica ranjavanja u blistavoj operaciji oslobađanja okupiranog dijela zapadne Slavonije.  Spomen-obilježje  „Kristalne kocke vedrine“ izgradilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja  u suradnji s Općinom Okučani. Okučani su konačno dobili spomen-obilježje dostojno veličini i značaju Bljeska koji je neprijatelju pokazao  moć hrvatskih oružanih snaga i spremnost  da se  oslobode  okupirana  hrvatska područja.

 
OPĆINA OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
30. travnja 2018.

Održan 17. susret folklornih skupina RH  "Obnovimo baštinu"  Bljesak 2018.

U organizaciji Općine Okučani i okučanskog KUD-a "Tkanica" i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Brodsko-posavske županije i OŠ Okučani, jučer je održan 17. susret folklornih skupina RH  "Obnovimo baštinu" Bljesak 2018.

Ova tradicionalna manifestacija, od prošle godine, okuplja poklonike foklora i tradicijske kulturne baštine uoči obilježavanja obljetnice VRO "Bljesak"  kojom je oslobođena zapadna Slavonija i kojom su počele pripreme za oslobađanje i ostalih, tada okupiranih hrvatskih krajeva. I ove godine Susret KUD-ova doprinos je sadržajima obilježavanja 23. obljetnice "Bljeska".

U ranim poslijepodnevnim satima članovi 11 društava stigli su u Okučane i, kao i svake godine, smješteni su u prostoru osnovne škole gdje su se nesmetano pripremali za nastup. Za predstavnike sudionika 17. Susreta "Obnovimo baštinu" načelnik općine Okučani Aca Vidaković upriličio je prijem na kojemu su goste dočekali i Ivica Pivac predsjednik Općinskog vijeća , Stjepan Lalić, zamjenik načelnika i Ivana Mijatović ravnateljica OŠ Okučani. Riječi dobrodošlice uputili su okupljenima u Općinskoj vijećnici načelnik Vidaković i predsjednica Tkanice Zrinka Grgić. Zahvalili su se na odazivu i na suradnji s okučanskim KUD-om kao i na dolasku na ovu tradicionalnu manifestaciju po kojoj su Okučani poznati diljem Hrvatske, kao i po zajedništvu, druženju i prijateljstvu koje međusobno njeguju. - Voljeti i cijeniti svoje i poštovati druge i drugačije – zajednička je poruka i domaćina i gostiju s ovog prijema.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 105

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba