Općine
DOM KULTURE OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
26. ožujka 2018.

„Kako glumiti normalnog čovjeka“

Glazbena monodrama "Kako glumiti normalnog čovjeka", autora i izvođača Maria Filipija, dragovoljca Domovinskog rata, stopostotnog invalida, kolumniste CAJTuNGa i portala „Dragovoljac“ oduševila je  23.ožujka brojne posjetitelje Doma kulture u Okučanima. Organizator predstave je Radio Bljesak, a suorganizatori su Općina Okučani, Narodna knjižnica i čitaonica Okučani i komunalno poduzeće "Sloboština".

Mario Filipi rođen je 1950. u Zagrebu, gdje je završio Fakultet političkih znanosti. Budući da zbog katoličkog odgoja nje želio ući u tadašnju partiju zvanu Savez komunista, rad na bolje plaćenim mjestima  bio mu je  onemogućen radi nedostatka, kako kaže,  specifične osobine zvane „moralno-politička podobnost“. Kao gimnazijalac je u dvojcu s kormilarom 1968.  u Amsterdamu postao svjetskim prvakom u veslanju  za juniore. 20 godina radio je kao novinar u više poduzeća, te kao slobodni novinar, a početkom rata 1991.dragovoljno se pridružuje braniteljima u stočnoj Hrvatskoj. Između sela Nuštar i Marinci nadomak Vukovara, 13. listopada 1991. teško je ranjen. Kako kaže, sportsko srce iz mladih veslačkih dana, čvrsta vjera u Boga i pravednost borbe svoga naroda, te uz pomoć i podršku svoje obitelji, žene Ane, kćerke Arijane i sina Armanda pomogli su mu preživjeti i život nastaviti bez ruke i noge, u društvu s protezama.  Napisao je knjige“Nikola Tesla ispod paučine“, „Na istočnom pragu Domovine“, i zbirku pjesama „Od mira do rata i natrag“. Monodrama je najnovije djelo i prvo takve vrste. Premijera je održana 15. veljače ove godine u dvorani „Lisinski“.  Ovaj hvale vrijedan projekt čiji je režiser Boris Svrtan, u produkciji „Zminjak“ j.d.o.o. svakako treba pogledati 20. travnja u novogradiškom Domu kulture.

 
OPĆINA STARA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. ožujka 2018.

U STAROJ GRADIŠKI STANJE SAVE JE POD KONTROLOM

Kako naglašava  načelnik Velimir Paušić stanje u Staroj Gradiški  i na području  cijele općine je pod kontrolom i nema  veće opasnosti od  nabujale Save.  Voda nije došla ni do  izgrađenih zečjih nasipa. Vodostaj  gotovo da stagnira i sutra se očekuje njegovo opadanje. Učenici  područne osnovne škole sutra će vjerojatno u školske klupe. Razlog za   prekid nastave  nije bila opasnost od poplave  već velik broj strojeva  angažiranih  na  učvršćivanju nasipa i izgradnji zečjih nasipa.

U Staroj Gradiški ima  manjih naplavina koje su  uobičajena pojava za vrijeme visokih vodostaja Save. Radi se o zaobalnim vodama i  vodi koja   prolazi kroz kanalizaciju, a u Pivarama   su sanirana dva manja klizišta i čep nasipa.

U Brodsko-posavskoj županiji najzahtjevnija je situacija na području VGI „Šumetlica – Crnac" upravo u općini Stara Gradiška gdje  se moglo očekivati  da će se vodostaj približiti na 10-ak cm do povijesno najvišeg zabilježenog vodostaja 1974. godine.

 
BODOVALJCI PDF Ispis E-mail
Autor Udruga Studio B   
07. ožujka 2018.

„Let me think about it“ – Čekaj da razmislim

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B je početkom siječnja započela provedbu prvog projekta unutar Erasmus+ Programa. Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske Unije koja je zadužena za provedbu ovog programa u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; razmjeni mladih pod nazivom „Čekaj da razmislim“. Projekt će trajati do kolovoza 2018.

Projekt su razvili mladi iz naše organizacije u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Rietavo atviras jaunimo centras iz Litve, Medias-Spekter iz Slovenije, Ticket2Europe iz Španjolske, Belen Kaymakamligi iz Turske i Positive Impact Center iz Poljske.

Projektne aktivnosti započinju sutra, 8. ožujka, kad će u Novu Gradišku doći 36 mladih, koji će kroz metode neformalnog učenja raditi na podizanju svijesti o važnosti kritičkog mišljenja u današnjem društvu. Sudionici će biti smješteni u pansionu „Slavonski Biser“, gdje će se održavati i većina aktivnosti.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
05. ožujka 2018.

SAČUVAJMO  STARE SORTE „CERNIK 2018“

Pod nazivom  Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2018“ u Cerniku 3. ožujka održana je hvale i pažnje vrijedna manifestacija. U Hrvatskom domu  su se razmjenjivale sjemenke starih sorti povrća i po prvi put  razmjena plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica. Po prvi puta na jednom mjestu okupiti zaljubljenici u stare sorte iz cijele Hrvatske.

Održana je  tribina na  temu „Važnost očuvanja starih sorti“ na kojoj  su  sudjelovati stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe, Šumarskog fakulteta, LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola. Kako su istaknuli na otvaranju ove manifestacije načelnik Općine Cernik  Vitomir Žakić,  ravnatelj  Savjetodavne službe Zdravko Tušek,  saborski  zastupnik Davor Vlaović  i brodsko-posavski župan  Danijel Marušić, koji je ovu manifestaciju i otvorio, cilj ovog okupljanja u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama.

 
Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“SPS PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
19. veljače 2018.

Stjepan Pavlagić ponovo izabran za predsjednika

Da je Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ jedna od najaktivnijih udruge te vrste  potvrdila je  sinoć, održana pod predsjedanjem  Mirka Đanića, redovna i izborna Skupština i   izvješće koje je podnio predsjednik Stjepan Pavlagić. Nisu zato izostale ni pohvale općinskog načelnika Nikole Denisa  koji je, osim što je izrazio zadovoljstvo radom udruge i pohvalio njene članove, kazao kako Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ uspješno predstavlja Općinu Staro Petrovo Selo.

U 2016. i 2017.  godini petrovoselski  vinogradari i voćari  imali su  velike štete od tuče i mraza i bile, kako je naglasio Pavlagić,  nepovoljne za udrugu  i njene  članove među kojima su i četiri žene

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 106

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba