Općine
KUD „DRAGALIĆ“ DRAGALIĆ PDF Ispis E-mail
Autor Katica Matijašević   
07. veljače 2018.

4. Pokladno jahanje – Dragalić 2018.“

U organizaciji KUD „Dragalić“ i pod pokroviteljstvom Općine Dragalić na čelu sa Zvonimirom Karlikom, načelnikom 10. veljače održat će se 4. Pokladno jahanje u Dragaliću. Ova već sad četvrta po redu tradicionalna manifestacija započela je na inicijativu mještana i ljubitelja konja. Okupljanje sudionika počinje od 12 do 13 sati ispred crkve svetog Ivana Glavosjeka. Nakon blagoslova povorka konjanika i zaprežnih kola krenut će kroz selo, ai zadržavat će se na punktovima gdje će ih mještani dočekivati rakijom i raznim domaćim delicijama. U večernjim satima održat će se zabavna večer uz Lutalice band.

 
OPĆINA VRBJE PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
06. veljače 2018.

7.  pokladno jahanje u Bodovaljcima

I ove godine Bodovaljčani i njihovi gosti, preko 50 konjanika i tamburaši oživjeli su  stari tradicijski običaj pokladnog jahanja. Pored načelnika Igora Jurišića koji je, kako je rekao, nakon sedam godina prvi put sudjelovao u pokladnoj konjaničkoj povorci kao konjanik, bio je nazočan, kao i dosadašnjih godina, saborski zastupnik Davor Vlaović. Vrijedni mještani Bodovaljaca pokazali su se dobrim domaćinima i sudionike počastili brojnim domaćim suhomesnatim delicijama i kolačima, kuhanim vinom i rakijom. Pjevali su i veselili se, igrali kolo i plesali na punktovima na kojima se  zaustavljala pokladna povorka.

Nisu stoga  izostale pohvale organizatorima, posebno mještanima koji su narodnim rukotvorinama okitili svoje kuće, organizirali  punktove i bez kojih ove manifestacije ne bi ni bilo. Čestitke su uputili načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić i saborski zastupnik Davor Vlaović, koji je otvorio ovogodišnje  pokladno jahanje

 
UDRUGA KULIN BEĆARAC STRO PETROVO SELO PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
28. siječnja 2018.

11. ŠVARGLIJADA U HRVATA

U organizaciji Udruge „Kulin bećarac“ predvođene Zdravkom Trusićem, predsjednikom u Hrvatskom domu u Starom Petrovom Selu organizirana je jedanaesta „Švarglijada u Hrvata“. Prema ocjeni Prosudbenog povjerenstva na čelu sa Stankom Drabikom najbolji švargl imala je Mesnica Rakonić. Švargl Zvonka Arića iz Gornjih Crnogovaca proglašen je šampionom publike. Brončane medalje dobili su Kulin obrt Piškorevci, Zdravko Trusić Štivica i Mesnica Ile Velika Kopanica. Srebrene medalje osvojili su švargli Zvonka Arića, Daria Dautovića, Miroslava Mičevića i Drage Marića. Nagrade su im uručili načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis i predsjednik Udruge kulinara „Kulin bećarac“ Zdravko Trusić i Adam Tomićič.

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor fra Vjenceslav Janjić   
24. siječnja 2018.

Franjevački kulturni centar fra Eugen Kukina

Jedinstvenu, u ovom dijelu Europe,  Biblijsko-arheološku zbirku u postavi domaćeg sina dr. fra Tomislava Vuka, profesora biblijskih znanosti u Jeruzalemu, Franjevački samostan u Cerniku posjeduje i čuva vrijednu samostansku knjižnicu u kojoj su pohranjena sva djela slavonskih pisaca iz  18. stoljeća. Ovaj će se postav proširiti i  s novim sadržajima ovog ljeta. Već je uređen novi prostor za postav  dvije do tri tisuće novih naslova. Tako će ovaj samostan imati bogatu knjižnicu s više od šest do sedam tisuća naslova. Svakako najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige, koje posjeduje ovaj samostan. Fra Tomislav dolazi iz Jeruzalema  i ovog ljeta na godišnji odmor u svoj zavičaj i kroz čitavo vrijeme godišnjeg odmora radit će na njegovu osmišljavanju.

 
OPĆINA STARO PETROVOSELO PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
23. siječnja 2018.

VINKOVO U STARCIMA  2018.

Zahvaljujući  Općini Staro Petrovo Selo, Turističkoj  zajednici Staro Petrovo Selo   i Udruzi vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ tradicionalno su se 22.siječnja u Starcima kod kapelice sv. Vinka  okupili petrovoselski vinogradari. Na tradicionalnom prijateljskom druženju sa   štovateljima sv. Vinka i vina služena je sveta misa i od svog zaštitnika zazivala rodna i uspješna vinogradarska godina.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 105

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba