Općine
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
03. lipnja 2019.

Graševina vinarije Kovre osvojila šampionsku titulu

 

Graševina vinarije Kovre proglašena je šampionskim vinom i dobila Zlatnu medalju na ocjenjivanju vina novogradiškog vinogorja održanom u Cerniku 23. svibnja. Ocjenjivanje je organizirala Udruga vinogradara i voćara Cernik, a vinari su prijavili 38 vina.

Šarolika je paleta vina koje proizvode vinogradari i vinari od Nove Kapele do Nove Gradiške. Najviše je bilo prijavljeno uzoraka graševine, do vina koja su manje zastupljena u podrumima vinogradara, kao što su manconi poluslatki, bijeli i crni couve, te momjanski muškat. Dakako, ni na ovogodišnjem ocjenjivanju vina nisu izostala vina kao što su rajnski rizling, portugizac, pinot crni i sivi, traminac i frankovka.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. lipnja 2019.

Palenta kompirica i ovčji sir oduševili Cerničane

 

Prijatelji, iz Cerničanima prijateljske općine Čavle,  31. svibnja su  prenijeli su dio svoje  gastronomske tradicije i pogostili ih  palentom kompiricom i ovčjim sirom, autohtonim jelom  za koje se kaže da je othranila naraštaje Grobničanki i Grobničana. Načelnica  općine Ivana Cvitan Polić  dovela je u Cernik  prave, ali i snažne majstore  koji su dvorcu Kulmer spravili palentu kompiricu koju su  gošće iz Čavla, zajedno sa slanim ovčjom sirom, podijelile  svima  koji su se zatekli u prostoru Kulmerovog dvorca. Ni kiša nije  pokvarila ovaj gastro događaj.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
01. lipnja 2019.

U Franjevačkom samostanu otvorena izložba slika i skulptura

 

Povodu Dana općine Cernik, 31. svibnja u Franjevačkom samostanu otvorena je izložba slika i skulptura skupine umjetnika. Najpoznatije ime izložbe je Ferdinand Kulmer, akademski slikar koji potiče iz nekoć poznate plemićke obitelji Kulmer. Vezan je za Cernik jer je u njemu proveo dio djetinjstva i Novu Gradišku u kojoj je završio četvrti razred Gimnazije. Izložbu su predstavili fra Vjencislav Janjić i Ivan Jelančić koji je govorio i o umjetničkom putu autora i njihovoj povezanosti sa Cernikom ističući pritom da im je izlaganjem u Franjevačkom samostanu ukazana velika čast.

 
DAN OPĆINE CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. lipnja 2019.

Visoko podignuta ljestvica u stvaranju boljih uvjeta za život u svim naseljima

 

Svečano je bilo 31. svibnja u Cerniku. Cerničani i stanovnici ostalih naselja u Općini Cernik nizom manifestacijama i događanja obilježavali su Dan općine. Općinsko vijeće i načelnik imali su se čime pohvaliti, a njegov predsjednik Hrvoje Žakić i načelnik Vitomir Žakić govoriti o planovima i projektima čijom realizacijom će se nastaviti unapređivati ukupan život stanovništva u svim naseljima na području općine. Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prigoda da u Cernik dođu brojni gosti i uzvanici, te da se dodijele ovogodišnja priznanja pojedincima zaslužnim za razvoj općine u raznim oblastima.

 
OŠ „VLADIMIR NAZOR“ ADŽAMOVCI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
29. svibnja 2019.

Dan poduzetništva u OŠ „Vladimir Nazor“ u Adžamovcima

 

Nizom događanja OŠ „Vladimir Nazor“ održala je   24.  svibnja  Dan poduzetništva. Bio je to hvalevrijedan događaj ne baš uobičajen za osnovne škole. Ravnateljica Marija  Petričević,prof.  uspjela je okupiti i predstaviti uspješne  poduzetnike iz novogradiškog kraja, a učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima predstavile su se  srednje škole iz brodsko-posavske županije: Gimnazija Nova Gradiška, Elektrotehnička i Ekonomska škola Nova Gradiška, Tehnička škola Slavonski Brod i Srednja škola „Matija Antun Relković“ Slavonski Brod. Predstavljeno je i malo poduzetništvo školske Učeničke zadruge „Brdo jabuka“, koja već godinama osvjetljava obraz  zadrugarima i njihovoj školi. Namjera je, ističe ravnateljica Marija Petričević,  kod  učenike, počevši od prvog razreda, otkrivati njihove  sklonosti  i  usmjeravati  ih  u  pravcu budućeg zanimanja i  poduzetništva.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 119

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba