Općine
UDRUGA STUDIO B BODOVALJCI PDF Ispis E-mail
Autor Josip Potnar   
11. siječnja 2018.

„Let me think about it“ – Čekaj da razmislim

Bodovaljci, 9. siječnja 2018.   -Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B je 7. siječnja započela provedbu prvog projekta unutar Erasmus+ Programa. Projekt je odobren na nedavno provedenom natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije koja je zadužena za provedbu ovog programa u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; razmjeni mladih pod nazivom „Čekaj da razmislim“. Projekt će trajati do kolovoza 2018.

Projekt su razvili mladi iz naše organizacije u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Rietavo atviras jaunimo centrasiz Litve, Medias-Spekter iz Slovenije, Ticket2Europe iz Španjolske, Belen Kaymakamligiiz Turske i Positive Impact Centeriz Poljske.

 
CRKVA SVETOG PETRA APOSTOLA PDF Ispis E-mail
Autor Vjenceslav Janjić, gvardijan   
11. siječnja 2018.

CERNIČKE JASLICE

Prema povijesnim dokumentima prve žive  jaslice, u prirodnoj veličini, napravio je sv. Franjo Asiški u šumi Greccio 1223. godine. Jednako tako povijest bilježi da su u nas najstarije sačuvane božićne jaslice one koje se nalaze u vrtnoj kapeli u franjevačkom samostanu na otoku Košljunu. Načinio ih je nepoznati majstor u 17. st. Koje su najljepše i najveće jaslice u nas još se nigdje nije moglo    pročitati.  Na tom tragu krenusmo  u  potragu i nađosmo  u Spomenici franjevačkog samostana u Cerniku, na stranici na kojoj su zapisana najveća  građevinska ostvarenja o. Eugena Kukine,  vjerojatno najpoznatijeg gvardijana ovdašnjeg franjevačkog samostana u novijoj povijesti, i  rečenicu koja nam nudi  odgovor na gore postavljeno pitanje da su  upravo  one jaslice koje je osobno načinio o. Eugen Kukina   bile najljepše i najveće   „kakvih sigurno nije bilo u cijeloj zemlji!“ –navodi kroničar Spomenice franjevačkog samostana u Cerniku. O. Kukina došavši početkom studenog 1921. godine , po prvi put u Cernik , dao se na izgradnju i popravak oronulog samostana i  crkve, kao i gospodarskih zgrada,  kad je gospodarska kriza vladala u čitavoj Europi neposredno nakon Prvog svjetskog rata. Među njegovim najvećim građevinskim ostvarenjima spominju se i božićne jaslice, ali kroničar  ne navodi precizno koje je to godine  bilo. Govori se i o izradi  „Božjeg groba“ kojeg je osvijetlio električnom rasvjetom iz agregata.  Najvjerojatnije  je to bilo oko 1930. godine, a možda i ranije. Tako piše u Spomenici Franjevačkog samostana u slavonskom Cerniku.

 
FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
08. siječnja 2018.

BOŽIĆNI KONCERT U CRKVU SVETOG PETRA APOSTOLA U CERNIKU

Članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Tomislav” Cernik  7. siječnja organizirali su u župnoj crkvi svetog Petra Apostola u Cerniku božićni koncert "Raduj se cijeli svijete" na kojem su nastupili članovi Kutjevačkog tamburaškog orkestra i Zbor mladih „Aeternum“ iz Županje.  Koncert je bio isprepletanje božićnih i duhovnih pjesama koje su izvodili posebno Kutjevački tamburaški orkestar ili Aeternum, a izveli  su i skladbe zajedno, orkestar, prateći band i Aeternum  uz posebne solističke nastupe pod ravnanjem voditelja i dirigenta Ivana Karadže. Izveli su „Raduj se cijeli svijete“, „Bijeli Božić“, „Radujte se narodi“, „Božić“, „Zažmiri i zaželi“, "Badnja večer", " Sretan ti Božić, narode moj", "Božić dolazi" "Sretan Božić nek je svima i " U to vrijeme godišta". Za sve skladbe posebne aranžmane napisali su Ivan Karadža, Zlatko Galik i Tomislav Majačić.

 
FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
29. prosinca 2017.

Obnova gospodarskih zgrada

Dolaskom fra Vjenceslava Janjića u Franjevački samostan u Cernik, za gvardijana započeli su radovi o čemu smo razgovarali s fra Vjencom.

" Od sadašnjeg vukovarskog gradonačelnika gospodina Ivana Penave naučio sam što znači boriti se za svako radno mjesto. Mediji su puni izviješća o iseljavanju mladih i mlađih obitelji iz Hrvatske. Da zaustavim val odlazaka, pa makar i jedne obitelji iz cerničke župe, odlučio sam pokrenuti, kako se to moderno kaže, franjevački OPG. Odlučio sam obnoviti gospodarske zgrade u sklopu našeg Franjevačkog samostana i započeti s uzgojem ovaca, koza , svinja, s jednim ili dva magarca i makar jednim ponijem. Svi oni trebaju nastambe, ali još više nekoga tko će se o njima brinuti. Jedan od mojih predšasnika pater Ante Perković udario je dobre temelje za oživljavanje gospodarstva u sklopu cerničkog Franjevačkog samostana. Ja nastavljam tamo gdje je on stao! Moj prvotni zadatak ostaje oživljavanje cerničke Turističke zajednice.

 
OPĆINA DRAGALIĆ PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
29. prosinca 2017.

Održan Božićni koncert

U organizaciji KUD-a Drgalić na blagdan je sv. Stjepana u mjesnom domu u Dragaliću održan prekrasan Božićni koncert, kojim su domaćini i njihovi gosti, članovi KUD-a Rešetari, velikom broju poklonika kulturne baštine poželjeli sretan i blagoslovljen Božić i to na najljepši, tradicijski način.

Ženska pjevačka skupina KUD-a Dragalić otvorila je koncert toplim božićnim pjesmama Radujte se narodi i Narodi nam se kralj nebeski, a potom je svima dobrodošlicu i dobre želje uputila Katica Matijašević, predsjednica Društva.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 105

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba