Općine
XX REŠETRAČKI SUSRET PJESNIKA PDF Ispis E-mail
Autor Ksenia Lipičanin   
17. rujna 2017.

Susret pjesnika koji od zaborava čuvaju hrvatski jezik

Ove se godine, na jubilarnim  XX. Reštaračkom susretu pjesnika okupilo  60 pjesnika, od kojih  je polovica  došla  iz  drugih država. Zahvaljujući Književno likovnom društvu “Rešetari” dva su dana  Rešetari  bili  mjesto  u kome su se sreli hrvatski  pjesnici iz zemlje i  inozemstva. Rešetari su još jednom, zahvaljujući  ovoj hvaljenoj pjesničkoj manifestaciji,  bili  mjesto ne samo susreta  pjesnika iz Hrvatske i  pjesnika iz dijaspore koji pišu na hrvatskom jeziku, već i prijatelja.  Kako  je naglasio  Đuro Vidmarović, predsjednik  Društva  hrvatskih književnika, Rešetari su postali mjesto  u koje dolaze i gdje se sreću dobri ljudi.  Prijateljstvo je uistinu  u proteklih 20  godina  bilo pojava koja se iz godine u godinu širila  izvan Rešatara  u brojnim  zemlja  na svim kontinentima gdje žive Hrvati,  čuvajući od zaborava  hrvatsku riječ stvarajući  pritom čvrsta međusobna prijateljstva i ostvarujući vezu sa Hrvatskom.

 
FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
15. rujna 2017.

Objediniti turističku ponudu u Cerniku  i  u funkciju staviti Turističku zajednicu

Na inicijativu fra Vjencislava Janjića novog i prije 20 godina bivšeg gvardijana Franjevačkog samostana u Cerniku 14.rujna održan je sastanak sa predstavnicima  udruga koje djeluju na području općine Cernik. Cilj skupa je  bio dogovor  oko stavljanja u funkciju Turističke zajednice općine Cernik, objedinjavanja brojnih manifestacija koje udruge organiziraju  i  zajedničke ponude  proizvoda njihovih članova  gostima i posjetiteljima koji dođu u Cernik. Predstavnici nazočnih udruga podržali su ovu inicijativu. Osim afirmiranja rada udruga i prodaje proizvoda  njihovih članova, Franjevački samostan želi široj javnosti ponuditi  kulturno i religiozno blago koje posjeduje. Kako je istaknuo fra Vjencislav Janjić, ako se sve dobro organizira, postoji mogućnost zapošljavanja nekoliko soba u Turističkoj zajednici  i samostanu. Da interesa  ima  potvrdio je poziv vjeroučiteljice iz Oriovca koja je  za početak listopada najavila dolazak u Franjevački samostan skupine učenika koji žele razgledati  arheološku zbirku i samostan.

 
BILI BRIG PDF Ispis E-mail
Autor Višnja Mikić   
12. rujna 2017.

PREDVEČERJE MALE GOSPE NA GOSPINOM POLJU KOD BILG BRIGA

U predvečerje blagdana Rođenja BDM, 7. rujna, tradicionalno se hodočastilo na Gospino Polje (kod Bilog Briga) u  župi Vrbova. Bila je to ujedno euharistijska postaja Novokapelačkog dekanata u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres. Među brojnim Marijinim štovateljima bili su i hodočasnici pješaci iz župa Mačkovac, Nova Gradiška-Kraljica Svete Krunice, Štivica, Rešetari, Staro Petrovo Selo i Nova Kapela. Misno slavlje predvodio je generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević. S njim su koncelebrirali Goran Mitrović, dekan Novokapelačkog dekanata  i Stjepan Bakarić, vrbovački župnik. U homiliji je vikar Krpeljević na temelju evanđeoskog ulomka o Isusovom rodoslovlju naglasio čudesnost svakoga ljudskog života, a osobito čudesnost Isusovog utjelovljenja rođenjem od Djevice Marije. Rekao je da je Bog za taj događaj pripremao Mariju i Josipa da Isusu pruže dom i obitelj.

 
OPĆINA VRBJE PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
17. kolovoza 2017.

Obilježen Dan Općine Vrbje i blagdan Sv. Roka

Stanovnici Općine Vrbje 16. kolovoza su obilježili Dan općine i proslavili blagdan Svetog Roka. Položeni su vijenci kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja  Općine Vrbje, a  tradicionalnu misu na otvorenom služio je velečasni Željko Volarić.

Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio  novi predsjednik Mladen Konjević. Nazočni su, uz  članove Općinskog vijeća, bili predstavnici braniteljskih i  drugih udruga,  članovi obitelji poginulih branitelja, župan Danijel Marušić i županijski pročelnici Željko Burazović i Klara Šćuka, te općinski načelnici  iz Dragalića, Nove Kapela, Cernika i  Brodskog Stupnika: Zvonimir Karlik, Ivan Šmit, Vitomir Žakić i Goran Jelinić. Nazočni su bili i  Marin Marjanović, načelnik Policijske postaje Nova Gradiška i Miroslav Matić načelnik granične policije Stara Gradiška, Jozo Bungić predsjednik  županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ravnateljice novogradiških osnovnih škola Vesna Lončar – Cindrić i Blagica Pečnjak, te poslovna suradnica  Višnja Lasović.

 
NOVA KAPELA PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
14. kolovoza 2017.

DAN OPĆINE NOVA KAPELA I BLAGDAN SVETE KLARE

Da obilježavanje Dana općine Nova Kapela i blagdana svete Klare ima veliku tradiciju potvrdilo se u Novoj Kapeli brojnim trodnevnim sadržajima koje su organizirali Općina i  brojne  udruge.

I ove godine održan je  robni i stočni sajam, koji se tradicionalno održava  na blagdan svete  Klare koji se posljednjih godina održava  kao  manifestacija čiji je cilj očuvanje povijesne i slavonske baštine novokapelačkog kraja.

Programi su počeli u petak rock koncertom banda „Vatra“, u subotu je održana  vježba vatrogasne mladeži, nogometna utakmica između „Slavonca“ i „Batrine“, a u večernjim satima pučko veselje uz besplatan čobanac, fiš, pivo i sokove, te nastup  Tamburaškog sastava „Tkanica“ i Stjepana Jeršeka Štefa. Manifestacije u povodu Dana općine završile su u nedjelju  utrkom konjskih zaprega.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 93

 

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba