Kolumne
Hrvatska i svijet - 79 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
12. listopada 2010.

GOSPIN ODGOVOR

Odavno je poznato da biskup Ratko Perić ne vjeruje u ukazanje Gospe u Međugorju. To je već samo po sebi presedan koji se nigdje drugdje nije dogodio, da lokalni biskup "minira" Gospu. U posljednje vrijeme čak ismijava i Gospu i vidioce tvrdeći da je dokaz njegovoj nevjeri broj i trajanje ukazanja (na tisuće ukazanja kroz 30 godina).
Gospa ima specifičan odgovor na te sumnje. Prije svega, Međugorje uvijek vrvi hodočasnicima. Čak i u obične radne dane u najlošijem dijelu godine kao što je npr. siječanj. Barem desetak autobusa i mnogo automobila uvijek je tamo. Naprotiv, u Lourdesu i Fatimi zimi je pustoš, iako nitko tamo ne sumnja u Gospu. Ali najnoviji odgovor Gospe na biskupove sumnje bio je fascinantan. Iz 70 država svijeta u kolovozu je u Međugorje stiglo preko 50.000 mladih ljudi većinom mlađih od 20 godina. Sada su naravno i oni, kao i milijuni hodočasnika koji godišnje dolaze u Međugorje budale koje vjeruju u ono u što pametni biskup ne vjeruje.

 
Caro diario! - 79 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
12. listopada 2010.

HRVATSKA REPRIZA "SLUČAJA BUTTIGLIONE"

U trenucima kad se ionako krhka hrvatska demokracija doslovno raspada usred metropole, gdje je bilo uvedeno pravo opsadno stanje zbog „najezde“ mirnih prosvjednika (svemoćni vlasnik ulaštenih jahačih čizama doživio je to navodno kao zabavan ulični spektakl), gotovo potiho odvija se još jedna hrvatska sramota, ona koju je „lijepoj našoj“ nametnula, dok je bahato drži „na čekanju“ prije otvaranja svojih carskih dveri – a tko drugi nego famozna EU!

Kako prenosi „Glas Koncila“ od 4. srpnja iz „Jutarnjeg lista“, vjeroučiteljica Jelena Ćorić-Mudrovčić dospjela je pred sud – kao, 'prosti Bože, kakva prostitutka ili kriminalka – zbog „politički nekorektne“ izjave o homoseksualcima. Da bude sasvim jasno – čim je prva časna i uzorna osoba u jednoj državi pozvana pred sud zbog „verbalnog delikta“, u toj istoj zemlji ne ostaje više ni „d“ od demokracije (a još manje, naravno, u pravno-političkoj nadgradnji koja je tu sramotu ozakonila!). Postoje samo dva načina da se takva nacionalna sramota ublaži: prva je da se Država kao institucija ispriča, nakon obustavljanja sramotnog suđenja, oštećenoj osobi, zbog gaženja njezinih prava na osobno mišljenje i zbog nanošenja duševne boli, a drugo je da se takva ili slična sramota više nikad ne ponovi.

 
Hrvatska i svijet - 78 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
02. kolovoza 2010.

TVORNICE LAŽI JOŠ RADE

Predsjednik Ivo Josipović obišao je Bleiburg sa skupinom svojih istomišljenika koji bi svi mogli stati u jedan autobus. Nije to učinio u vrijeme kada se je dogodio zločin (jer se, kaže, ne želi družiti s "ustašama", nego povodom – Dana antifašističke borbe. Pritom je samodopadljivo napomenuo da je nakon te njegove "povijesne" posjete Bleiburgu zatvoreno poglavlje 2. svjetskog rata koje se sada "prepušta povjesničarima".

 
Caro diario! - 78 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
02. kolovoza 2010.

O UDESNOSTI CRVENIH KRVNIH ZRNACA

Dva su direktna povoda za pisanje ovog dugo pripremanoga članka: prvi je izvrsno napisana studija Benjamina Tolića, jednog od odista rijetkih inteligentnih hrvatskih nacionalista, koji je upravo zato–iako je deklarirani antikomunist–uspio izbjeći ponižavajuću epidemiju histeričnog antikomunizma. Drugi je činjenica da je gotovo pola broja uglednog bečkog magazina „Profil“ od „osmog marta“ posvećeno zgražanju nad mogućnošću da u austrijsku vladu uđe sredovječna političarka Barbara Rosenkranz, općenito percipirana kao desna ekstremistkinja. (Treći, naknadni povod je bila TV-emisija na temu lijeve i desne opcije u hrvatskoj politici, gdje su gosti bili novinari Tihomir Dujmović i Denis Kuljiš. Ovaj potonji je–za razliku od Mislava Žitka i Hrvoja Jukića–mnogo bliži tehnomenadžerskoj nego lijevoj političkoj opciji, što je posebno vidljivo iz njegova podrugljivog stava prema prosvjedima u Varšavskoj ulici.)

 
Hrvatska i svijet - 77 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
21. lipnja 2010.

BESMISLENO HRVATSKO SAMOBIČEVANJE

Ovo proljeće obilježava daljnja mazohizacija hrvatske visoke politike i samopljuvanje do besvijesti. Tako je predsjednik Ivo Josipović jedva dočekao svoj dolazak u Ahmiće za napadaj pljuvanja u svoj bunar. Umjesto da odmjereno izrazi poštovanje nedužnim ljudima koji su tamo poubijani, on sigurno zna da su to učinili Hrvati i za to se ispričava. A samo nekoliko je godina prošlo otkako je čak i zloglasni sud u Haagu morao priznati da nema dokaza da su Hrvati krivi za taj strašan zločin, pa su pustili Tihomira Blaškića "priljepivši" mu krajnje neuvjerljivu "krivnju" da su njegovi vojnici prisiljavali muslimanske zarobljenike na kopanje rovova. Kasnije je Kordić osuđen za nešto što ni sami suci nisu znali objasniti.

 
<< Početak < « 11 » > Kraj >>

Stranica 11 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba