Kolumne
Caro diario - 122 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
01. prosinca 2016.

LIJEVI   CENTAR  (nastavak)

Stjecajem okolnosti, u razmaku između dva broja CAJTuNGa, onog prošlog, u kojem je objavljen i moj prilog „LIJEVI  CENTAR (centrodestra) i ovoga koji upravo čitate, u Hrvatskoj je došlo do turbulentne političke promjene na način da je SDP, drugi put nakon poraza „Račanove“ koalicije, sišao s vlasti – ovaj put, po ocjenama nekih kompetentnih analitičara, vjerojatno i zauvijek. Svi oni koje je ovakav ishod iznenadio (ugodno ili neugodno, whatever) zaboravljaju da je on nastavak kontinuiteta koji je počeo kada je Ivo Josipović (sviđalo se to nekom ili ne, pismo koje je on poslao ridikuloznom Haškom sudu, kao izraz svog ljudskog zgražavanja nad sramotnom odlukom suda da Vojislava Šešelja, jednog od trojice najvećih ratnih zločinaca u Europi prošlog stoljeća, zbog navodne teške bolesti, pusti na slobodu*, zaslužilo je da uđe u hrvatske udžbenike iz povijesti) izgubio na izborima „u sudačkoj nadoknadi vremena“ (tj. nakon što su birališta u Hrvatskoj bila zatvorena) glasovima iz susjedne dijaspore. Ekstatični trijumf hrvatske desne opcije zbog kraha „ljevice“ proizlazi iz brkanja teza i termina – u mnogim europskim zemljama, a u Hrvatskoj možda i najviše, sve je veća razlika između pojmova „ljevica“ i „lijevi centar“. Lucidni ljevičar Josip Pavičić to je jezgrovito izrazio već u naslovu svog članka u „Jutarnjem listu“ od 24. rujna – „SDP se nema što vraćati na lijeve pozicije, jer ljevica nikad nije ni bio“. Pavičićev je diskurs inače toliko zanimljiv i inteligentno provokativan da ćemo se na njemu malo više zadržati.

 
Hrvatska i svijet - 121 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
11. listopada 2016.

AKO „ZAKUHA“ BOSNA I HRVATSKA ĆE SE TRESTI

Kako vrijeme brže prolazi, „velike sile“, ali i one manje, osobito naši prvi „komšije“ na istoku, pokazuju sve veći interes za Hrvatsku. Naravno, to je negativan interes, vođen samo željom za pljačkom u raznim oblicima. Dok zapadni supermiljarderi čekaju „u zasjedi“ prigodu da ogule Hrvatsku do kostiju i da nama „domorodcima“ ostane samo barjak i himna, na istoku se kuju drukčiji planovi.

„Komšije“ nam ne smišljaju ništa dobro. Dok njihovi političari vješto u rukavicama zbore o miru, razvoju i napretku, njihove skrivene misli najbolje artikuliraju lokalni „skojevci“ koji se danas nazivaju „delije“ ili „grobari“. Idealna mjesta na kojima možemo čuti njihove stvarne ambicije su sportske utakmice, najčešće „fudbalske“ (nogometne), ponekad rukometne.

 

 
Caro diario - 121 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
11. listopada 2016.

LIBERALIZAM  PO  NILSU  MIKMARU  (nastavak)

é

Ako se sjećate, na samom kraju našeg teksta smo rekli (otprilike) da je nužno uzeti predah od raščlambe Minkmarovih ideoloških nebuloza i nastaviti je sljedeći put. Prisjetimo se i toga da je naš autor, bez ikakva zazora i grižnje savjesti, napisao da liberalizam „živi od“ (lebt vom) misaonosti i napretka, te da „većina ljudi danas živi bolje, zdravije, pa čak slobodnije i sigurnije nego nekad“ (!!!). Ne, dragi Nilse, upravo je suprotno od toga točno, a to se može vrlo lako dokazati. Manjina danas živi bolje – i to ona privilegirana manjina (u širokom rasponu od tajkuna i njima sličnih bogatuna do istospolnih parova, koje ti, Nilse, i tebi slični fetišizirate do besvijesti): upravo ta manjina ima neograničenu slobodu i sigurnost koju ideologija tvoja i tebi sličnih uskraćuje svim drugima. A ti drugi (nos otros) su svi oni obuhvaćeni iznimno lucidnom francuskom sintagmom quantité négligéable. U prijevodu na hrvatski to znači „zanemariva količina“ – doista iznimno inteligentan izraz za sve brojniju skupinu „poniženih i uvrijeđenih“ (Dostojevski) ljudi, kojima su i fašistički i komunistički režimi koliko-toliko omogućavali (ako ih nisu smatrali političkim neprijateljima) da mirno žive od svog poštenog rada: tek im je Minkmarov „liberalizam“ otrgnuo tu koru kruha iz usta! Inače, iako sam skeptičan prema pomalo paušalnoj ocjeni da je samo 1% milijardera bogatije od onih preostalih 99%, koji često umiru od neuhranjenosti ili obolijevaju od psihosomatskih bolesti koje su posljedica takvog stanja*, šokantno je da ta manjina u ovoj obećanoj zemlji „europskih vrijednosti“ i neoliberalizma danas živi  ispod granice ne samo izdržljivosti nego i ljudskog dostojanstva.

 
Hrvatska i svijet - 120 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
11. kolovoza 2016.

SRPANJSKI „DERNECI“ PUNI MITOVA

Srpanj je tradicionalno mjesec različitih partizanskih i velikosrpskih „derneka“ koji se događaju uglavnom u junačkoj hrvatskoj regiji koja se zove Lika. Po njihovom ponašanju neupućeni promatrač bi mogao zaključiti da su Lika i Ličani krivci za sva zla ovoga svijeta. Evo kako se to događa.

 

TRI „LIČKE LAŽI“ U SRPNJU

Najprije se svi okupe oko izvjesne male prazne rupe zvane Šaranova jama. Razni „antifašisti“ zovu ju Jadovno vjerojatno po obližnjem hrvatskom selu u kojemu danas više nitko ne živi. Ta mala i zemljopisno sasvim nevažna kraška tvorevina visoko u velebitskim visinama mjesto je gdje se liju krokodilske suze iznad prazne rupe u zemlji za koju je dokazano da ne sadrži nikakve ljudske ostatke. Nad njom oni „mantraju“ kako je u tu jamu bačeno mnogo Srba i Židova. Danas se više ne usuđuju izricati idiotarije kao bivši predsjednik Ivo Josipović, da je tamo bačeno 30.000 ljudi, jer je javno objavljeno kako je to mala jama. Pa ipak, ne odustaju od plakanja nad „žrtvama“ kojih u stvarnosti nema.

 
Hrvatska i svijet - 119 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
01. kolovoza 2016.

SA SVIH STRANA NAVALJUJU NA HRVATSKU

Doista se čini da su se svi demoni ustremili na našu domovinu. Tek smo malo zaboravili ružne epizode koje su nam priredili „mudraci“ iz međunarodnih nogometnih foruma „bičujući“ svakoga tko je zaustio „za dom spremni“, a već nam priređuju nove pakosti. Zbog jednog oduševljenog navijača koji je utrčao u teren slaveći vodstvo naših nogometaša vode protiv nas neki „postupak“. S druge strane drugi navijači se međusobno tuku gotovo do smrti, krv teče ulicama Pariza, dva su policajca ubijena, ali „kriva“ je Hrvatska.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba