Kolumne
Hrvatska i svijet - 109 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
02. siječnja 2015.

NOSI SE, OLOVNA 2014!

Redovito se na kraju godine, sumirajući što se je događalo, kaže da je godina bila teška i da se nadamo da će slijedeća biti bolja, nešto kao i kad čovjek umre kažemo da se je napatio i da se nadamo da mu je sada bolje. No ova 2014. godina bila je doista gadna, osobito za Hrvatsku. Ekonomski smo pali na dno Europske unije, državu su nam "preoravali" i "komšije" s istoka, a i profesionalni Srbi u našoj kući. Zrak i vodu nesmetano su nam zagađivali zrakoplovi ispuštanjem kemikalija kao da smo komarci uz posvemašnju "dehrvatizaciju" države posvuda.

Jedan od egzotičnih likova koji su obilježili ovu godinu je srpski patrijarh Irinej (pravim imenom Miroslav Gavrilović, što znači da i nije baš pravi Srbin). On se je u nekoliko navrata "poigrao" s Hrvatskom, a i njegova "djeca" u Hrvatskoj malo su se zanijela pišući ćirilične dobrodošlice Šešelju.

Već smo navikli za blagdane dobivati "packe" od srpskih patrijarha. Naime, srpski popovi na svečanim bogoslužjima ne drže propovijed iz vlastitog uma, nego čitaju poruku patrijarha, kao da je on jedini pametan u cijeloj Crkvi. Redovito u tim porukama ima žestokih "bukvica" zločestim Hrvatima o tome kakvo zlo čine Srbima ili što bi trebali dobro raditi, ali ne rade. Bilo je i ove godine "ugroženih Srba" kojima se jadnima ni ljubljena njihova ćirilica ne dopušta, pa su eto čemerni i kukavni u toj strašnoj državi.

 
Caro diario - 109 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
02. siječnja 2015.

HRVATSKI STARO/NOVOGOVOR

Ovom problematikom bavio sam se na samom početku ovoga stoljeća, kad sam u "Zadarskom listu" imao kolumnu o nakaradnostima suvremenog hrvatskog jezika, koju je urednik rubrike za kulturu nazvao "Jezik za dvije marke", po onoj već legendarnoj definiciji tadašnjeg HDZ-ovog čuvara državnog pečata, Ivana Milasa.

Počet ćemo s onim što me još uvijek iznimno iritira, a što ćemo pokušati ilustrirati znakovitim primjerima, koje sam bilježio u poseban notes. Prvi je primjer uzet iz reprize filma "Ljubavna pisma s predumišljajem" Zvonimira Berkovića, gdje jedan lik kaže: "Ja sam od tebe tražio da kažeš istinu", što sam uzeo kako primjer NORMALNOG hrvatskog jezika. Takva rečenica je pripadala standardnom fundusu hrvatskog jezika u Austro-Ugarskoj i u dvije jugoslavenske države, da bi tek u prvoj slobodnoj hrvatskoj državi degenerirala u grozomoran oblik "Ja sam te tražio…"

 
Hrvatska i svijet - 108 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
05. prosinca 2014.

ZLIKOVAC OTVARA OČI "REGIONCIMA"

Već pomalo zaboravljena cirkuška šatra zvana "Haški tribunal" danas izvodi novouvježbanu točku koja se zove: Puštanje zvijeri iz kaveza kako bi se "lečio" politikom. Možda bismo na to društvo moralnih nakaza već odavno zaboravili da još i sada u rukama ne drži sudbinu šestorice časnih ljudi, Hrvata iz Bosne i Hercegovine, drakonski osuđenih u prvom stupnju, dok se čeka drugostupanjska odluka, slično kao kod Gotovine i Markača.

J..E IM MAJKU, A ONI GA PUŠTAJU

Gotovo je nevjerojatno koliki stupanj mazohizma postoji u tom slavnom društvu poznatom po neodređenoj sintagmi – "međunarodna zajednica", a misli se na ljude iz tzv. "zapadne civilizacije" čijim pripadnicima i mi Hrvati sebe smatramo. Možda vrijedi podsjetiti da je Javier Solana (nekadašnji glavni tajnik NATO pakta) prigodom "bombardovanja" Beograda na beogradskoj televiziji bio "počašćen" titulom "đubre". Nakon samo godine ili dvije eto "đubreta" u službenu posjetu Beogradu. Niti se je osvrnuo na uvredu, niti je zatražio ispriku, a još manje ju dobio, pa onda izgleda da se je i sam složio da je doista "đubre".

 
Caro diario - 108 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
05. prosinca 2014.

GOLI OTOK, EKOLOGIJA I "SOCIJALA"

Gomilanje loših vijesti u hrvatskom medijskom prostoru sve više nalikuje na one gotovo zaboravljene "vikend-udare", kojima je tadašnji predsjednik jugoslavenske vlade, Borisav Jović, omaleni potrčko srpskog "vožda" Slobodana Miloševića, utjerivao putem medija strah u kosti nesrpskom stanovništvu Jugoslavije. A budući da je Goli otok bio jedan – i to najsramniji – od fenomena koji su obilježili bivšu državu to mučnije djeluje eksplicitni naslov "Goli otok može biti – europska gay destinacija" u "Zadarskom listu" od 16. rujna. Onaj tko je zavapio "zar opet o ovima?" doslovno je "pogodio u sridu".

Naime, predsjednik nekakve udruge koja se zove jedan je od onih likova zbog kojih se, kako zna reći Stipe Mesić, "bojiš otvoriti konzervu" iz straha da neka od takvih individua ne iskoči iz nje, zatražio je od vlasti da nekad zloglasni zatvor pretvori u "zatvoreni turistički sadržaj namijenjen rekreaciji, odmoru i druženju LGBT osoba iz cijelog svijeta". Ovakvi apologeti istospolnih zajednica množe se u zadnjih nekoliko godina "brzinom množenja ameba", kako je svojevremeno slavni ruski književnik Mihael Bulgakov govorio za sovjetsku političku nomenklaturu.

 
Hrvatska i svijet - 107 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
03. listopada 2014.

"ZRAČNI NAPADI" KOJE NE PRIMJEĆUJEMO

Nebo nam prekrivaju "Chemtrails" umjetni oblaci koji nam zastiru sunce, a mi se pravimo da "nismo odavde".

U jesen smo ušli gotovo neprimjetno. Zapravo je teško bilo primijetiti da je hladnije godišnje doba došlo, jer je cijelo ljeto zapravo bila "jesen" puna kiše, olujnih vjetrova, munja, gromova, poplava i bujica. Nitko ne pamti takvo ljeto i takvu godinu uopće.

TAJE LI NAM METEOROLOZI ISTINU?

Meteorolozi kao struka koja bi trebala građanima razjasniti što se događa, ponaša se "politički", pa kažu da je "oborina bilo više nego je uobičajeno", a da je "izostala Azorska anticiklona", pa zato nije bilo ljetnih vrućina.

No obični ljudi mnogo toga sami primjećuju i ne može ih zavarati ta meteorološka "ublaživačica". Oborine su bile ubitačno ekstremne i dolazile su dosadno pravilno – svakih nekoliko dana. Gotovo se nije mogao spojiti jedan tjedan normalnog ljetnog vremena. Bujice, gromovi, tuča, pijavice, poplave, to su bile svakodnevne teme. Stradavali su i susjedi – Bosna i Srbija.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba