Kolumne
Caro diario! - 86 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
14. listopada 2011.

MISCELANEA NOVA

Veći dio prvog desetljeća ovog stoljeća potpisnik ovih redova bio je stalni suradnik katoličke revije "Marulić" iz Zagreba. Osim razmjerno rijetkih priloga duljih od ovih u "CAJTuNGu" (najčešće posvećenih – u skladu s profilom časopisa – odnosu religije i društva), kraće priloge, mahom političke, obično sam naslovljavao raznim inačicama latinske skupne imenice "miscelanea". Prema "Rječniku stranih riječi, izraza i kratica" Bratoljuba Klaića miscelanea znači "lat. (miscellus mješovit) spisi; različiti sastavci; bilješke različitog sadržaja, svaštice". Sukladno toj definiciji, ti prilozi su obuhvaćali najmanje dvije, a najčešće tri (iznimno i četiri) međusobno različite teme, gotovo isključivo posvećene aktualnim političkim temama.

 
Hrvatska i svijet - 85 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
31. srpnja 2011.

TEK NAKON ISTINE

Ljetno doba, kao i uvijek, doba je kada se veliki igrači odmaraju, pa privremeno ne gaze svoje žrtve kao što je trenutno Hrvatska. Oni sada uživaju u svojim vilama i na jahtama preživajući svoj "briljantni uspjeh" drobljenja Hrvatske u prašinu s kojom (prašinom) su na kraju završili "težak i mukotrpan posao" pregovaranja.

SPALJIVAČI HRVATSKE SVE NEUSPJEŠNIJI

Ljeti su u igri sitni lokalni štakori koji grickaju našu Domovinu na sitno. Jedni ju već po tradiciji spaljuju. Ovaj put hit sezone bio je Brač.Vatra je veoma stručno potpaljena tako da odjednom budu ugrožena čak tri sela, ne bi li netko poginuo, poželjno neki turist, pa da se razglasi kako je Hrvatska nesigurna za turiste.

 
Caro diario! - 85 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
31. srpnja 2011.

INFLACIJA PSEUDOKATOLICIZMA

Kao i svaki civilizacijski i(li) politički fenomen, i komunizam je vjerovao da će vječno živjeti – jugoslavenska "revolucija koja teče" bila je sintagma koja je partijskim adeptima ulijevala nadu u neumrlost sustava, iako je zapravo nastala u vrijeme kad su se počeli javljati prvi znaci njegova neumitnog raspada. Oni mudriji ideolozi komunizma vjerojatno su ipak bili svijesni toga da ni on, kao ni bilo koji drugi "društvenopolitički" sustav, ne može trajati vječno (Slavoj Žižek se inače opravdano boji toga da je neokapitalizam došao da zauvijek ostane), ali ni u snu nisu mogli zamisliti da će sustav opstati tek kao mentalni poremećaj u mozgovima njegovih najžešćih neprijatelja, što je svojevrsna "osveta umirućeg".

 
Hrvatska i svijet - 84 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
21. lipnja 2011.

IMA LI MJESTA "EUROFORIJI"

Nakon nekoliko godina "mukotrpnog pregovaranja" i "velikog napretka Hrvatske" na redu je "euroforija" (europska euforija) zbog nečeg sasvim običnog kao što je ulazak Hrvatske tamo gdje je oduvijek i bila

Poput skrivenih dijelova sante leda, na vidjelo polako izlazi sva prljavština tzv. suda u Haagu zvanog "ICTY" dajući "inspiraciju" razbojnicima da sude pravednima

Neki režimi poznati su po tome što svojim građanima izmišljaju stvarnost kakve nema, ali oni žele da ljudi u nju vjeruju. Jedan takav režim osjetili smo na svojoj koži u doba zlosretne "juge". Mislili smo da nam se takvo što ne može ponoviti.

Na žalost, u novom stoljeću koje je trebalo biti bolje, ta nam se priča ponavlja, ali kroz "režim", vjerovali ili ne, cijele Europske unije, točnije preko njezinih birokrata iz Bruxellesa. Oni nas euforično uvjeravaju da smo napokon zadovoljili "stroge kriterije" njih samih, pa nas eto velikodušno primaju u svoje selo. Odmah hvale i sami sebe kako su "odlično odradili težak posao pregovora s Hrvatskom". Hrvatska je dakle bila "zločesto dijete" koje su oni strpljio i marljivo kultivirali i sada je dijete sazrelo i ne mora više dobivati batine.

 
Caro diario! - 84 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
21. lipnja 2011.

RAZVLAŠTENA DRŽAVA

U intervjuu "Vijencu" od 24. veljače, odlomke kojeg sam sa zadovoljstvom citirao u svoja dva osvrta u "Zadarskom listu", profesor etike Ante Čović, objašnjava svoj Euroskepticizam lucidnom primjedbom kako hrvatska "država više nema ingerencija nad vitalnim područjima društvenog života kao što su bankarstvo, energetika i telekomunikacije", pa nastavlja: "O tome se u svom interesu brinu stranci.

Čak je i vojna samostalnost žrtvovana u proceduralnom postupku obične saborske većine" (plebiscitarno dizanje ruku – osim Lesarove – za ulazak u NATO-pakt) "I konačno, zakonodavna vlast već godinama donosi zakone prema direktivama iz EU, a ne prema potrebama hrvatskih građana..."

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba