Kolumne
Caro diario! - 87 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
05. prosinca 2011.

MISCELANEA AGAIN

U političkom nevremenu u kojem je hrvatska Vlada svela svoj politički (be)smisao na primitivnu razinu TV-serije "Država, selo, grad" (i u kojem se definitivno, u skladu s prezimenom jedne od svojih najgorljivijih amazonki, srozala na "zonu sumraka"), u kojoj premijerka i ostatak partijskog politbiroa putuje Hrvatskom "smjerom putokaza", te pjeva i pocupkuje kao na seansama za bolesnike s blažim oblikom mentalnog poremećaja, ni ne hajući za to da je negdje u Slavoniji, pokrajini koju ta ista vlada doživljava kao svoju sigurnu partijsku bazu, otvoren od šatorskih krila sklepan "Vladin logor", koji su odbačeni i izgladnjeli radnici "Đakovštine" opasali bodljikavom žicom, dok im širi nego duži resorni ministar gotovo neuvijeno poručuje da su sami krivi za to što ih je snašlo, u nevremenu u kojem je nekulturni "šeksistički" napad na SDP-ovku Gordanu Sobol samo još jedan od "bisera" neuništivog HDZ-ovog doajena, u kojem kukavne sluge krupnog kapitala gledaju na opravdan gnjev "poniženih i uvrijeđenih" diljem svijeta (naravno da se divljaštvo zakarabuljenih anarhista i nasilnika na rimskim ulicama mora oštro osuditi!) s količinom animoziteta sličnoj histeričnoj euforiji s kojom brane ciljano i bahato provokativne ulične hepeninge svojih ljubimaca, istospolnih zajednica – o čemu pisati?

 
Hrvatska i svijet - 86 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
14. listopada 2011.

NEŠTO JE TRULO U DRŽAVI VATIKANSKOJ

Unatoč podlom napadu neprijatelja svega dobrog (vjerojatno masonerije ili neke srodne sile) i na papu, i na Hrvatsku i na Crkvu i njezinoga kardinala, ne smijemo nasjesti na tu sotonsku podvalu, nego oprostiti kardinalu nesmotrenost i papi nesposobnost da drži sve konce u rukama, jer nam nema drugog puta doli Isusa i njegovih namjesnika na Zemlji.

Najčešće je ljeto doba kada se i najveći svjetski zlotvori žele odmoriti između ostalog i od vlastitih podlosti. Na "poslu" su uglavnom palikuće, bolje reći pališume, koji su svoje djelovanje "obogatili" jednim novim "specijalitetom". Potpalili su šumu blizu vojarne, a oni sami iz svojih izvora najbolje znaju čega sve tamo ima. Tako smo dobili "vatromet" i novo "prekomjerno granatiranje Knina". Šteta što je paljevina bila zakašnjela.

 
Caro diario! - 86 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
14. listopada 2011.

MISCELANEA NOVA

Veći dio prvog desetljeća ovog stoljeća potpisnik ovih redova bio je stalni suradnik katoličke revije "Marulić" iz Zagreba. Osim razmjerno rijetkih priloga duljih od ovih u "CAJTuNGu" (najčešće posvećenih – u skladu s profilom časopisa – odnosu religije i društva), kraće priloge, mahom političke, obično sam naslovljavao raznim inačicama latinske skupne imenice "miscelanea". Prema "Rječniku stranih riječi, izraza i kratica" Bratoljuba Klaića miscelanea znači "lat. (miscellus mješovit) spisi; različiti sastavci; bilješke različitog sadržaja, svaštice". Sukladno toj definiciji, ti prilozi su obuhvaćali najmanje dvije, a najčešće tri (iznimno i četiri) međusobno različite teme, gotovo isključivo posvećene aktualnim političkim temama.

 
Hrvatska i svijet - 85 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
31. srpnja 2011.

TEK NAKON ISTINE

Ljetno doba, kao i uvijek, doba je kada se veliki igrači odmaraju, pa privremeno ne gaze svoje žrtve kao što je trenutno Hrvatska. Oni sada uživaju u svojim vilama i na jahtama preživajući svoj "briljantni uspjeh" drobljenja Hrvatske u prašinu s kojom (prašinom) su na kraju završili "težak i mukotrpan posao" pregovaranja.

SPALJIVAČI HRVATSKE SVE NEUSPJEŠNIJI

Ljeti su u igri sitni lokalni štakori koji grickaju našu Domovinu na sitno. Jedni ju već po tradiciji spaljuju. Ovaj put hit sezone bio je Brač.Vatra je veoma stručno potpaljena tako da odjednom budu ugrožena čak tri sela, ne bi li netko poginuo, poželjno neki turist, pa da se razglasi kako je Hrvatska nesigurna za turiste.

 
Caro diario! - 85 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
31. srpnja 2011.

INFLACIJA PSEUDOKATOLICIZMA

Kao i svaki civilizacijski i(li) politički fenomen, i komunizam je vjerovao da će vječno živjeti – jugoslavenska "revolucija koja teče" bila je sintagma koja je partijskim adeptima ulijevala nadu u neumrlost sustava, iako je zapravo nastala u vrijeme kad su se počeli javljati prvi znaci njegova neumitnog raspada. Oni mudriji ideolozi komunizma vjerojatno su ipak bili svijesni toga da ni on, kao ni bilo koji drugi "društvenopolitički" sustav, ne može trajati vječno (Slavoj Žižek se inače opravdano boji toga da je neokapitalizam došao da zauvijek ostane), ali ni u snu nisu mogli zamisliti da će sustav opstati tek kao mentalni poremećaj u mozgovima njegovih najžešćih neprijatelja, što je svojevrsna "osveta umirućeg".

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba