Kolumne
Caro diario! - 85 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
31. srpnja 2011.

INFLACIJA PSEUDOKATOLICIZMA

Kao i svaki civilizacijski i(li) politički fenomen, i komunizam je vjerovao da će vječno živjeti – jugoslavenska "revolucija koja teče" bila je sintagma koja je partijskim adeptima ulijevala nadu u neumrlost sustava, iako je zapravo nastala u vrijeme kad su se počeli javljati prvi znaci njegova neumitnog raspada. Oni mudriji ideolozi komunizma vjerojatno su ipak bili svijesni toga da ni on, kao ni bilo koji drugi "društvenopolitički" sustav, ne može trajati vječno (Slavoj Žižek se inače opravdano boji toga da je neokapitalizam došao da zauvijek ostane), ali ni u snu nisu mogli zamisliti da će sustav opstati tek kao mentalni poremećaj u mozgovima njegovih najžešćih neprijatelja, što je svojevrsna "osveta umirućeg".

 
Hrvatska i svijet - 84 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
21. lipnja 2011.

IMA LI MJESTA "EUROFORIJI"

Nakon nekoliko godina "mukotrpnog pregovaranja" i "velikog napretka Hrvatske" na redu je "euroforija" (europska euforija) zbog nečeg sasvim običnog kao što je ulazak Hrvatske tamo gdje je oduvijek i bila

Poput skrivenih dijelova sante leda, na vidjelo polako izlazi sva prljavština tzv. suda u Haagu zvanog "ICTY" dajući "inspiraciju" razbojnicima da sude pravednima

Neki režimi poznati su po tome što svojim građanima izmišljaju stvarnost kakve nema, ali oni žele da ljudi u nju vjeruju. Jedan takav režim osjetili smo na svojoj koži u doba zlosretne "juge". Mislili smo da nam se takvo što ne može ponoviti.

Na žalost, u novom stoljeću koje je trebalo biti bolje, ta nam se priča ponavlja, ali kroz "režim", vjerovali ili ne, cijele Europske unije, točnije preko njezinih birokrata iz Bruxellesa. Oni nas euforično uvjeravaju da smo napokon zadovoljili "stroge kriterije" njih samih, pa nas eto velikodušno primaju u svoje selo. Odmah hvale i sami sebe kako su "odlično odradili težak posao pregovora s Hrvatskom". Hrvatska je dakle bila "zločesto dijete" koje su oni strpljio i marljivo kultivirali i sada je dijete sazrelo i ne mora više dobivati batine.

 
Caro diario! - 84 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
21. lipnja 2011.

RAZVLAŠTENA DRŽAVA

U intervjuu "Vijencu" od 24. veljače, odlomke kojeg sam sa zadovoljstvom citirao u svoja dva osvrta u "Zadarskom listu", profesor etike Ante Čović, objašnjava svoj Euroskepticizam lucidnom primjedbom kako hrvatska "država više nema ingerencija nad vitalnim područjima društvenog života kao što su bankarstvo, energetika i telekomunikacije", pa nastavlja: "O tome se u svom interesu brinu stranci.

Čak je i vojna samostalnost žrtvovana u proceduralnom postupku obične saborske većine" (plebiscitarno dizanje ruku – osim Lesarove – za ulazak u NATO-pakt) "I konačno, zakonodavna vlast već godinama donosi zakone prema direktivama iz EU, a ne prema potrebama hrvatskih građana..."

 
Hrvatska i svijet - 83 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
25. travnja 2011.

SADA BI JOŠ I "RECIPROCITET"

Nakon silnih zlodjela, sada bi licemjerni i lažljivi srbijanski čelnici još htjeli i oprost od svojih najgadnijih zlodjela, pa onda novu "republiku krajinu", a onda možda ponovo i zajedničku državu u kojoj bi nas mogli ponovo "musti" nekoliko desetljeća

Svi znamo onu staru basnu o žabi koja je podigla nogu kada je vidjela kako potkivaju konja. Na žalost, u odnosima među državama i previše je takvih "žaba".

No najgrotesknija i u biti najnakaznija je ona koja nam je na žalost susjed i to susjed koji nas je u posljednjih sto godina najviše ubijao – Srbija.

 
Caro diario! - 83 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
25. travnja 2011.

"STRANAC JE SIŠAO S VLAKA"
(ili – "The Vigilantes Are Coming"*)

Jedna od najzanimljivijih rubrika u ionako izvrsnom talijanskom dnevniku „Corriere della Sera“ su „pisma čitatelja“ (lettere al Corriere), na koja odgovara jedan od urednika, Sergio Romano. Njega je ugledni francuski autor Henri Benoît svojevremeno uvrstio među deset najvećih europskih intelektualaca desne provenijencije. U „Corriere...“ od 8. studenog Romano odgovara na pitanje koje mu je postavio Carlo Desgro. Pitanje je kratko i sažeto, pa ga nije na odmet u cjelini citirati. Dakle – „Možete li mi objasniti zašto je zapadna javnost toliko indignirana zato što je Iran, u skladu s vlastitim važećim zakonima, odlučio strogo kazniti Iranku koja je pomogla ljubavniku da ubije njezina muža, a potpuno je nezainteresirana kad su u pitanju česte smrtne kazne zbog sličnih razloga na američkim sudovima, posljednja od kojih (kazni) je bila pred nekoliko mjeseci.“

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba