OPĆINA REŠETARI

Predstavljen projekt  izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u Rešetarima vrijedan 5,1 milijun kuna

 

Projekt izgradnje i opremanje reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari koje će se izgraditi pored saniranog odlagališta otpada prezenitra je 27. rujna. Objavljen i početak radova.   Ovo je jedan u nizu EU projekata koji se provodi na području općine Rešetari. Kada se izgradi bit će to najveće reciklažno dvorište u Hrvatskoj, uz koje će se, kako je najavio  načelnik Zlatko Aga,  izgraditi i reciklažno dvorište za građevinski otpad. Izvođač radova je  „Promet građenje“ iz Požege, a  nadzor  radova povjeren je tvrtki INGRI  iz Ruščice.

O projektu koji je od velikog značaja za Općinu Rešetari i njeno stanovništvo govorili su  Senka Vranić iz konzultantske tvrtke Sintagma i  općinski načelnik Zlatko Aga.

Kako je kazala Senka Vranić, radi se o projektu koji će trajati godinu dana.

„ Započeo je u ožujku ove godine,  a u ožujku slijedeće godine bit će izgrađeno i opremljeno reciklažno dvorište.  Do sada je provedeno niz raznih pripremnih aktivnosti i proveden postupak javne nabave koji je zaključen potpisivanjem ugovora s izvođačem radova, odabirom nadzornog inženjera i tvrtke koja će  upravljati projektom“, kazala je Senka Vranić.

„Nakon sanirane deponije  otpada u vrijednosti od 22 milijuna kuna, koja je završena prije dvije godine, Općina Rešetari je planirala i reciklažno dvorište u vrijednosti 5,1 milijun kuna. Projekt je  sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda putem  Ministarstva zaštite okoliša i energetike. EU sufinancira projekt u iznosu od 4,1 milijun kuna“,- kazao  je načelnik Zlatko Aga.

Zadovoljna je  bila danas i predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković.  Zahvalila se  načelniku Zlatku Agi i svima  koji su sudjelovali u pripremi projekta, te posebno članovima Općinskog vijeća  koji su u ovom mandatu donijeli niz značajnih odluka, među kojima je o odluka o izgradnji reciklažnog dvorišta.

Izgradnja reciklažnog dvorišta  doprinosi  povećanju stope  odvojeno skupljenog komunalnog otpada   i smanjenju  količine otpada koji se odlaže na odlagalište, te doprinosi smanjenju količina CO2  i čuvanju prirodnih resursa  zbog mogućnosti recikliranja. Kroz  edukaciju stanovništva osigurava se  prevencija nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada koji se  može reciklirati i ponovna uporaba korisnih sirovina iz otpada.

Stanovništvo koje gravitira prema Općini Rešetari  imat će  direktnu korist od izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta jer je ono  osnovni preduvjet za  poboljšanje sustava odvojenog prikupljanja otpada „od vrata do vrata“, što će u konačnici dovesti do toga da kućanstva imaju   manje mjesečne račune za odvoz otpada. Stanovništvo će  imati korist od projekta  i na način  da će imati uređeno mjesto na kojem će moći odložiti problematični otpad umjesto da ga odbacuje s komunalnim otpadom ili u prirodu. Pokretanjem  reciklažnog dvorišta otvorit će se jedno radno mjesto za osobu iz evidencije nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Slične objave