NOVA GRADIŠKA

RUŠILO SE STARO, GRADILO NOVO: Novogradiški trg mijenjao je imena, a s njima dobivao novu vizuru

 NOVA GRADIŠKA, 21.  srpnja 2021. - Obasjana suncem blješti nova Gradska vijećnica  u središtu grada. Neki  stavljaju ruku na oči, govore da joj  tamo  nije mjesto i zazivaju neko staro povijesno gradsko središte  koje odavno ne postoji. Gradskim vlastima i njihovim urbanistima  trebale su godine da  poruše  neke stare građevine, kao što je to bila knjižnica na čijem je mjestu  izgrađena nova vijećnica  ili zgrada pošte  na  južnom dijelu trga gdje je sada parkiralište  ispred Soho bara. Srušene su i prizemnice  na istočnoj strani parka  gdje je pozornica, izgrađena je  Zagrebačka banka i parkiralište ispred pošte. Oko parka i starog trga koji se nekada zvao Trg Franje Josipa i  Trg oslobođenja, a danas  Trg kralja Tomislava,  ostale su samo građevine na  njegovoj južnoj i zapadnoj strani. Njihove su fasade  posljednjih godina  zasjale novim sjajem, a posljednja  i novija  građevina  bivša NAMA trebala bi također, kao i zgrada županije preko puta,  kako se planira, dobiti novo lice.

    Na središnjem  gradskom  trgu  su se rušile stare zgrade i gradile  nove  i on  mijenjao vizuru. Nekima se ona dopada, a nekima ne i oni negoduju.

    Bilo kako bilo  središte Nove Gradiške  godinama je doživjelo  promjene od osnivanja Nove Gradiške  1. svibnja 1748. godine. Za razliku od onih koji  se  ne  slažu s promjenama  drugi će  reći da  se one sporo dešavaju  u životu  jednog Novogradiščanina.  Generacije Novogradiščane  nadživjele su  građevine iz njihovog vremena, pa će tako i nas ova najnovija sviđala se ona nekome ili ne.

 

   

Slične objave