CERNIK

Manifestacija „SAČUVAJMO STARE SORTE CERNIK 2022.“ još jednom okupila zaljubljenike u stare sorte voća i povrća

CERNIK,  6. ožujka  2022. – Udruga vinogradara i voćara općine Cernik, zajedno  s partnerima, okupila je još jednom  u Cerniku  na tradicionalnoj i hvalevrijednoj manifestaciji „SAČUVAJMO STARE  SORTE CERNIK 2022.“ zaljubljenike u stare sorte voća, šumskih voćkarica i povrća. Razmjenjivalo se  sjemenje starih, povrća, začinskog i ljekovitog bilja, plemke i sadnice voća. 

Bio je to još jedan doprinos afirmiraju starih autohtonih sorta voća i povrća i poticaj da ih se što više vrati u vrtove, voćnjake i okućnice  i  potakne njihova proizvodnja. Ni ove godine nije izostao ni stručno-edukativni  sadržaj kao veoma značajan  dio afirmiranja starih sorta i otpora  zaljubljenicima u stare sorte i voćarima koji se bave suvremenom proizvodnjom  u  podizanju nasada. Stručna predavanja  održali su  prof. dr. sc.  Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji je govorio o suvremenoj  proizvodnji šljive i trešnje , dr. sc. Silvio Šimon iz Ministarstva  poljoprivrede koji je govorio o izazovima suvremenog voćarstva. Mirko Veić, čuvar starih sorta voća,  je govorio o iskustvima u spašavanju i  čuvanju starih sorta voća. 

Organizatori  mogu biti više nego zadovoljni odazivom ljubitelja starih sorti i  posjetitelja  koji su napunili Hrvatski dom i koji su, kako ih je istaknuo  općinski načelnik Vitomir Žakić,  došli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Pohvalio je  njihovu  upornost  ukazujući na doprinos koji daju  u razvoju voćarstva i povrtlarstva, pogotovo u očuvanju starih sorta. Najavio je naredno okupljanje na jesen ove godine kada će pokazali  što su to radili i proizveli ove godine. Zadovoljstvo je, otvarajući ovu manifestaciju,  izrazio  županijski pročelnik Željko Burazović  ukazujući na njen značaj i potporu  koju u njenoj organizaciji imaju Općina Cernik i Brodsko-posavska županija. Partneri Udruzi vinogradara i voćara bili su Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, LAG-u  Zapadna Slavonija, Udruga „Živa zemlja“ i OPG Hudolin, a pokrovitelji Općina Cernik, Hrvatske šume – Uprava šuma Nova Gradiška i  Žakić commerce d.o.o..

 

Slične objave