NOVA GRADIŠKA

U SPOMEN ŽRTVAMA: Obilježen najkrvaviji novogradiški ratni dan, kada je poginulo 12, a ranjeno 50 hrvatskih branitelja i građana

  1. rujna 1991. godine poginuli su: TOMO IDŽAKOVIĆ, MARINKO BAŠIĆ, MIKRET KOPIĆ(pripadnici ZNG iz Zagreba), DOMAGOJ PODKONJAK (civil iz Cernika), MARKO TIČAK iz Nove Gradiške, ŽELJKO LUCIĆ iz Seoca, IVAN LABAVIĆ iz Bilog Briga, MARKO RUŽOJČIĆ iz Donjeg Lipovca, ANTE STIPIĆ iz Gornjih Bogićevaca, DAVOR TOPČIĆ iz Rešetara, GORAN JEFTIĆ iz Rešetara (svi ZNG) i DUŠAN MILOŠEVIĆ (Narodna zaštita).

  NOVA GRADIŠKA, 22. rujna 2022. - Novogradiščani su se 21. rujna prisjetili najkrvavijeg ratnog  dana, 21. rujna  1991. godine, kada je  poginulo 12, a teže i lakše ranjeno 50 branitelja i civila  novogradiškog kraja. Ispred Doma kulture i spomen-ploče odana je počast žrtvama koje su stradale u raketiranju zrakoplova JNA koji su  u 12,45 sati  počeli razarati najvažnije gospodarske, komunalne i  objekte od značaja za funkcioniranje grada i života. Cilj neprijatelja bio je  još više zastrašiti  Novogradiščane, onemogućiti  život u gradu i primorati ih da napuste svoj grad. Nisu to učinili tada, a ni poslije  trpeći ogromne materijalne štete i ljudske žrtve.

U  12.45 sati  Grad Nova Gradiška je organizirao  polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja ispred Doma kulture.Evocirana su sjećanja  na ratna stradanja i sve žrtve Domovinskog rata. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće, minutom šutnje i molitvom odana je počast žrtvama, ali i hrvatskim braniteljima koji su branili i 1991. godine obranili Novu Gradišku i nisu dozvoli da ju JNA i srpske paravojne formacije, kako je planirao, zauzmu i okupiraju.

Uz članove obitelji poginulih, vijence su položili i svijeće zapalila izaslanstva Grada Nova Gradiška,  Brodsko-posavske županije, predstavnici dijela udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradskih ustanova i institucija, te GO HDZ-a.
Kako i svake godine  u 12.52 sati  oglasile su sirene na području grada sa
znakom "prestanka opasnosti" kao što je bilo i  21. rujna 1991. godine, najkrvavijeg  novogradiškog dana u Domovinskom ratu.

 

Slične objave