BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Šampion nacionalne izložbe lipicanaca je pastuh Marka Vrtarića iz Vrpolja

Autor  bpz.hr

SLAVONSKI BROD, 22. svibnja 2023. – U organizaciji Brodsko-posavske županije i suorganizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a u domaćinstvu slavonskobrodske Srednje škole “Matije Antuna Reljkovića”, na prostoru kod Srednje škole Matija Antun Reljković, u nedjelju 21. svibnja 2023. održana je 2. Nacionalna izložba konja lipicanaca, uz sudjelovanje 60-ak grla lipicanske pasmine iz ergelskog uzgoja razvrstanih u kolekcije rasplodnih kobila, rasplodnih pastuha iz privatnog i regelskog uzgoja.

Ova manifestacija posvećena je upisu “Tradicije uzgoja lipicanaca” na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva od 1.prosinca 2022.

Nositelji tradicije uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu su državne ergele Đakovo i Lipik, te konjogojske udruge Slavonija Slavonski Brod i Široko Polje.

Današnjoj Nacionalnoj izložbi nazočio je i župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić te uručio nagrade najboljima. Natjecalo se 60 grla u sedam kolekcija, a šampion ovogodišnje izložbe stariji pastuh u vlasništvu Marka Vrtarića iz Vrpolja.

 

Slične objave