CERNIK

Uskrsnuće je ulaz u novi život

Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut. A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše.

Izaija 53, 1-3

 Kad god želimo dočarati što znači iskrena i sebedarna ljubav, tada za primjer uzmemo roditelje. Jer roditelji svojoj djeci pružaju sve ono što ljubav jest. Velikodušnost, dobrostivost, darivanje svega, ne zadržavaju ništa za sebe niti traže ono što im pripada. Jer ljubav je uvijek djelovanje, ne samo riječ. I sam prorok Izaija, kada opisuje ljubav Božju ljubav prema nama, kliče Bogu: „Ti si naš Otac“! Isus, svako dobro djelo i svaku svoju riječ pripisuje Ocu. Jer on ga je poslao. Koji roditelj ne bi rado patio umjesto svoga djeteta. Koliki roditelji, gledajući kako pate njihova djeca, sami požele da oni osjete bol, a da dijete od toga bude oslobođeno. Naravno da su Otac i Majka živi primjeri Božje ljubavi. Ono što je Bog za nas učinio jest upravo to. Patio je za nas i umjesto nas kako bi se na njemu slomio sav teret grijeha svakoga čovjeka i kako mi ne bismo imali pretežak teret na sebi. Jer križ je slomio težinu grijeha i njegove posljedice. To i jest naša nada i spasenje: nijedna muka niti poniženje ne može dokrajčiti naš život. Jer po Muci Kristovoj patnja je dobila značenje: Križ. Križ je svaka patnja kojoj ne možemo pobjeći koliko god mi to željeli, ali je možemo prihvatiti i biti sigurni da će donijeti dobar plod. Plod koji nije podložan propadljivosti.

U vremenu Vazmenog Trodnjevlja oživotvorujemo te događaje našega spasenja koji su neposredno prethodili Uskrsnuću. Veliki četvrtak označava ustanovljenje svete Euharistije. Sveta Misa je najveći dar koji smo mogli primiti od Gospodina. Isus Krist se utjelovljuje na oltaru i stvarno je prisutan. Veliki petak je spomen Isusove muke. I zato se u zahvalnosti klanjamo križu kojim nas je Gospodin otkupio. Velika Subota je proslava Gospodina našega koji je pošao u smrt i pobijedio je.

Za svakoga vjernika važno je da Uskrsnuće uzme u obzir u svom životu. Uskrsnuće je ulaz u novi život koji je lišen svake patnje i same smrti. Ono daje značenje svakoj našoj žrtvi i svakom činu iskrene ljubavi koji je naše blago na nebu. Iako, Uskrsnuća nema bez smrti. Ne možemo biti drugačiji, bolji ljudi, ako nismo umrli svojim manama. Ne možemo se nadati nikakvom boljem životu, a da nismo pošli sami od sebe. To nam ne može pružiti netko drugi. Samo onaj koji je ispunjen ljubavlju. Samo Bog. Više od tisuću godina prije Isusa Krista, Izaija govori o njemu kao o onome čije su nas rane iscijelile. Jer mi ne prepoznajemo Isusa drugačije nego ranjenoga. Zato, pogled na raspelo, sigurno blaži svaku našu muku. A iskrena molitva miče svaku prepreku u našem životu.

                             Nek vam je sretan i blagoslovljen Uskrs!

 Fra Josip Grubišić

 

Slične objave