Preminuo je Duško Valentić, glumac kojeg pamtimo kao Papundeka iz `Velog mista`

U 75. godini preminuo je naš poznati glumac Duško Valentić koji je publici po ulozi Papundeka u Velom Mistu, te drugim ulogama u Gavelli i Teatru ITD, među kojima je: Erich u "Bečkim šumama"; Sebastian "Na tri kralja"; Robespierre u "Dantonovoj smrti", Knez Miškin u "Idiotu", Grga Čokolin u "Zlatarevom zlatu", Grošičar u "Careva Kraljevna", i desetine drugih. Osim bogate karijere u kazalištu Valentić je ostvario i zavidne uloge u filmovima i televizijskim serijama poput one u seriji  "Kuda idu divlje svinje" (1971.). Zatim slijedi Galićev film "Tomo Bakran" (1978.), i nakon toga "Novinar" (1979.), uloga Lojzeka u "Horvatovom izboru"...

Duško Valentić igrom slučaja, rodio se u Pančevu, jedne “hladne zimske noći” zadnjeg dana u siječnju 1950. U Zagreb se preselio kada je imao sedam godina. “Virusom” glume “zarazio” se slučajno, kada je kao gimnazijalac otišao na jednu audiciju.
- U ono vrijeme svijetom su harali Beatlesi, Stonesi i Bob Dylan, a ja sam znao da ću promijeniti svijet. U kazalištu sam završio jer sam vidio sam na zidu svoje 7. gimnazije oglas da Studentsko eksperimentalno kazalište (SEK) prima nove članove i da se mogu prijaviti i srednjoškolci pa sam došao, odrecitirao nešto i primili su me. Tada je sve počelo - ispričao nam je prije dvije godine u intervju Duško.  Televizijska publika pamti ga po angažmanu u “Velom mistu".

 

Tekst i fotografija: Večernji list

Slične objave