BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

OBILJEŽENA 2.OBLJETNICA UTEMELJENJA EUROPSKOG CENTRA ZA MIR I SURADNJU

U organizaciji Banjolučke biskupije i Paneuropske unije, a u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer, u utorak, 20. rujna 2022. u Kući susreta „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci obilježena je 2. obljetnica utemeljenja Europskog centra za mir i suradnju. Europski centar za mir i suradnju ima misiju zasnovanu na obrazovnim programima i susretima europske mladeži i svih ljudi dobre volje.  Utemeljen kao neprofitna međunarodna organizacija, ovaj centar treba biti jedan od temelja budućnosti BiH kao zemlje dijaloga i jednakih prava svih konstitutivnih naroda.

Na početku je sve nazočne prigodnim govorom pozdravio banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica. U svome govoru istaknu je kako žele u Kući „Marija Zvijezda“ djelovati u duhu aktualnih poruka sadašnjeg pape Franje; ulagati svoje znanje, snage i mogućnosti u obrazovanje za mir, jer je pravi mir plod stalnog odgojnog djelovanja, koje promiče snove o razvoju i budućnosti novih naraštaja. Pored biskupa Komarice na svečanosti o važnosti ovog, ali i drugih biskupijskih projekata, govorili su kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit em  Stella Arneri, ravnateljica Uprave za teritorijalnu suradnju u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i izaslanica ministrice Nataše Tramišak, Draško Stanivuković, gradonačelnik grada Banja Luke, Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BIH u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i izaslanica državnog tajnika Zvonke Milasa, Andreas Raab, tajnik Kuratorija Europskog centra, Vanja Gavran, zamjenik generalnog tajnika Međunarodne Paneuropske unije, Johann Kögler, bivši načelnik općine Langen bei Bregenz/vorarlberg, , Georg Alois Oblinger, rektor svetišta Marienfried.

U ime Brodsko-posavske županije i župana Danijela Marušića svim nazočnima obratila se pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović. Brodsko-posavska županija također u okviru svojih mogućnosti pruža potporu u očuvanju tradicije i vlastitog identiteta, doprinosi stvaranju preduvjeta za sprečavanje iseljavanje stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području , te podiže kvalitetu životu integracija cjelokupnog stanovništva koje živi u tom području, a za primjer je pomoć u realizaciji  i uređenju knjižnice ovog  Samostana kako bi dragocjena europska baština ostala trajno sačuvana i otrgnuta zaboravu.

Predstavljene su i dvije nove knjige o Mariji Zvijezdi na njemačkom jeziku autora Rudolfa Baiera i Winfrieda Gbureka. U završnom dijelu programa svečanog obilježavanja 2. obljetnice Centra, arhitekti  Ivana Brišić i Darijo Pleša predstavili su idejno arhitektonsko uređenje nove zgrade Europskoga centra.

Slične objave