POLICIJSKA UPRAVA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

PREVENTIVNE AKTIVNOSTI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA


Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća – „Život nema rezervne dijelove“ poput automobila

Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, u petak (15. studenoga), obilježili su Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća, kojom prilikom su zajedno sa pripadnicima HAK-a Nova Gradiška na gradskom groblju zapalili svijeće, prisjetivši se žrtava prometnih nesreća i stradalih osoba u prometu, kao i članova njihovih obitelji koji su preživjeli te tragedije, a sa kojima danas žive.

Ovogodišnji slogan „Život nema rezervne dijelove“ poput automobila, potiče na promišljanje, svjesnost i odgovornost prilikom sudjelovanja u prometu, a što svakodnevno čine i policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, Policijske postaje Nova Gradiška, kroz svoje svakodnevne preventivno represivne aktivnosti, te edukacije iz područja prometa.

Obilježavanjem ovoga dana želi se potaknuti društvo, i ovim putem sve sudionike u prometu na odgovornije ponašanje i poštivanje i razvoj prometne kulture. Veliki se broj prometnih nesreća može i treba prevenirati, stoga se sudionici u prometu trebaju pridržavati svih pravila sigurnosnog ponašanja kako bi se izbjegli neželjeni događaji. Ljudski život je svugdje jednako vrijedan. Nemjerljive štete i tragedija gubitka ljudskog života ne zahvaća samo obitelj stradalih, već je i sami počinitelj često žrtva s dugoročnim traumatičnim posljedicama koje ih nažalost često prate i ostatak života. U svijetu svake godine više od 1,3 milijuna ljudi pogine, a oko 50 milijuna bude teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama. U proteklih deset godina u Hrvatskoj se dogodilo 372.829 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 165.808 osoba, od kojih je poginulo 3.764 osoba, teško ozlijeđeno 30.127, a lakše 131.917 osoba.  Svakih šest sekundi netko pogine ili ostane trajni invalid u svijetu, a najčešće ginu mladi starosti od 15 do 29 godina, navode podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u 2018. godini na području Policijske postaje Nova Gradiška zabilježeno je ukupno 248 prometnih nesreća, od čega je u 2 prometne nesreće zabilježen smrtni ishod sudionika. Ukupno su smrtno stradale 2 osobe (1 osoba muškog spola i 1 osoba ženskog spola).

U 2018. godini je u prometnim nesrećama ozlijeđena 121 osoba (23 osobe su zadobile teške tjelesne ozljede dok je 96 osoba zadobilo lake tjelesne ozljede). Većina prometnih nesreća, 97,2 %, dogodila se zbog pogreške vozača. Tijekom 2018. godine od ukupnog broja vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama njih 53 je bilo pod utjecajem alkohola, dok je jedan vozač odbio alko-testiranje.

 

Akcija „Poštujte naše znakove“ – edukativno predavanje učenicima prvih razreda osnovnih škola

Policijski službenik za prevenciju Policijske postaje Slavonski Brod Tomislav Kovačević i kontakt policajac Ivica Pavelko, u okviru Akcije „Poštujte naše znakove“, održali su edukativno predavanje učenicima prvih razreda osnovnih škola na području Slavonskog Broda. Policajci su proveli edukacije tijekom mjeseca listopada na temu sigurnog sudjelovanja u prometu, kojom prilikom su učenicima skrenuli pozornost na eventualne opasnosti u prometu, poučivši ih osnovana prometne kulture. U ovoj interaktivnoj komunikaciji učenici su pokazali zavidnu razinu znanja u području prometa. Prilikom predavanja policijski službenici su učenicima prvih razreda uručili prigodne poklone - kišne kabanice.

Slične objave