POLICIJSKA UPRAVA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

POLICIJA I OPĆINE IZRADILE PREVENTIVNO PROMIDŽBENI LETAK


Mještanima uputili Obavijest - Molbu za pravilno i dosljedno postupanje i ponašanje u prometu

U prometnim nesrećama, na prometnicama u području rada Policijske uprave brodsko-posavske, u prvih 10 mjeseci ove godine, poginulo je 10 osoba, što je za 42,9 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je poginulo 7 osoba. Također u istom razdoblju, teško je ozlijeđeno 88 osoba (prošle godine 86 osoba), što je za 2,3 % više u odnosu na 10 mjeseci prošle godine.

S ciljem jačanja svijesti građana o pozitivnim navikama i ponašanju u prometu, kako bi smanjili broj prometnih nesreća, a samim time i stradavanja osoba u prometnim nesrećama, policijski službenici Postaje granične policije Vrpolje i načelnici Općine Sikirevci i Općine Slavonski Šamac, odlučili su se izraditi kratki preventivno – promotivni letak.

Naime, policijski službenici su inicirali i osmislili letak u kojem su se u kratkim crtama osvrnuli na obveze sudionika u prometu (vozača motornih vozila, pješaka i biciklista). Ideja je prihvaćena od strane načelnika spomenutih Općina, koji su se odmah uključili i dali svoju financijsku potporu pri izradi letaka.

Nadalje, Općina Slavonski Šamac, uputila je mještanima svoje Općine, Molbu za pravilno i dosljedno postupanje i ponašanje u prometu, što je učinila i Općina Sikirevci, objavivši Obavijest na Službenim Internet stranicama Općine Sikirevci, sukladno niže navedenom:

 

Postaja granične policije i Općina Sikirevci, & Postaja granične policije i Općina Slavonski Šamac zbog povećanog broja teških prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama pozivaju na poštivanje obaveza prometnih sudionika:

Obaveza upaljenih dnevnih svjetala na motornim vozilima od 1. 11. do 31. 3.

Obaveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima tijekom cijele godina za vozače mopeda i motocikala

Uklanjanje blata s kotača pri uključenju na cestu

Vođenje računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila

Ne obavljati prijevoz osoba na traktorskim priključcima

Prilagoditi brzinu uvjetima na cesti svih motornih vozila

Poštivati prometnu signalizaciju i prometna pravila

Ne upravljati vozilom pod utjecajem alkohola

Pripremiti vozila za zimske uvjete na cesti

Koristiti sigurnosne pojaseve

Pješaci i biciklisti:

Pješaci trebaju voditi računa o vidljivosti u noćnim uvjetima, ne zadržavati se nepotrebno u blizini kolnika te po mogućnosti koristiti pješačke prijelaze za prijelaz ceste

Koristiti nogostupe ili druge površine određene za kretanje pješaka

Biciklisti su dužni:

Prilagoditi se uvjetima produljenog noćnog perioda

Obavezno imati upaljena svjetla

Držati reflektirajuće dijelove bicikla čistima

Koristiti reflektirajuću odjeću

Slične objave