OPĆINA DRAGALIĆ

Kreativna Dragaličanke obilježile Svjetski dan seoske žene

 

Tradicionalno, žene iz Dragalića  i okolnih mjesta  koje okuplja Udruga Trobojnica-tkanica,  15. listopada 2019. godine,  još su jednom u Vatrogasnom domu u Dragaliću obilježile Svjetski dan seoske žene.  Okupile su se da pokažu što su to  tijekom godine radile kao članice Udruge godine, ali kao domaćice, supruge, majke i bake.  Dragalićanke  su među   ženama koje žive u ruralnom području  i četvrtina su svjetskog stanovništva. Kako kaže Đurđica Peterlik, predsjednica udruge, velika je njihova uloga u  održavanju obiteljskog zajedništva i na selu i čuvanju njegovih tradicija. Dodaje da se mnogo toga u seoskim obiteljima promijenilo i više nije kao prije. Žena međutim, kao  supruga i majka ima još uvijek veliku ulogu  u obitelji i o njoj  puno toga ovisi.

Žene okupljene oko Udruga Trobojnica-tkanica dale su si, osim obveza u obitelji i dodatnu zadaću, spašavati, obnavljati i čuvati običaje, ali i kulturno narodno blago, narodne nošnje i rukotvorine. Već godinama, nakon povratka iz progonstva, obnavljaju  narodnu baštinu i  svoja  umijeća prenose na  mlađe žene i djevojke.

I jučer je atraktivno izgledao  prostor Vatrogasnog doma.  Uz  ručne radove, od koji je dio ručnih radova koje su naslijedile i predstavljaju vrijednu kulturnu baštinu, izložile su    domaće proizvode  od voća i povrća, tzv. slatku, slanu i  kiselu zimnicu,  te  domaće kolače  i stare sorte jabuka.  Obilježavanje Svjetskog dana seoske žene članice Udruge Trobojnica-tkanica iskoristile kao priliku da  pokažu  što  rade tijekom godine,  za lijepo druženje i  dogovore  što će ubuduće raditi.

Slične objave