DANI CERNIČKOG PORTUGIZCA

Uz dobru zabavu kršteno prvo ovogodišnje  mlado  vino

 

Kao nikada prije, cernička  Udruga vinogradara i voćara,  uz potporu Općine Cernik i  suorganizatora, okupila je u Kulmerovom dvorcu na tradicionalnoj manifestaciji „Dani  cerničkog  portugizca“, brojne  zaljubljenike u stare sorte voća, ljubitelje portugizca i drugih kvalitetnih  vina cerničkih vinogradara, domaćih delicija  i dobre zabave.

Sadržajno, nikad bogatija ova je manifestacija, u svom poslijepodnevnom, večernjem  i noćnom dijelu, napunila  je mladim i starijim posjetiteljima podrum, atrij i  dvorište Kulmerovog dvorca. Bilo je dobre zabave za svačiji ukus, isto kao i gastronomske ponude i nezaobilaznih cerničkih ćupteta,  dobrih vina i  kraft piva. Dobrom ozračju  doprinijela je i  glazba za svačiji ukus na pozornici ispred Kulmerovog dvorca i u  njegovom podrumu.

U poslijepodnevnim  satima moglo se uživati, posebno najmlađi, u viteškom  programu „Vitezova zelingradskih“. Posjetiteljima su dočarali vrijeme hrvatske srednjevjekovne povijesti u viteškom taboru  i viteškom opremom sa katapultom i topom.Ovom doživljaju doprinijeli su  članovi Lovačke udruge „Srnjak“ koji su pekli divlju svinju na ražnju, ali i pripremali pljeskavice od divljači i lovački čobanac što su  posjetitelji  u slast pojeli nakon i dobro zalili portugizcem   kojega zovu  i dosadnim vinom zato što ima manji sadržaj alkohola, pa  ga se može malo više popiti.

Središnji događaj i ove godine  bilo je krštenje mladog vina koje je  obavio Vlado Bauer, vinski kardinal iz Požege. Kuma  je  ove godine  bila Marija Milašin, djelatnica Poljoprivredno savjetodavne službe i  predsjednica Udruge vinogradara i voćara općine Oriovac.

Razloga za zadovoljstvo  imao je jučer predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik Zvonko Živković, jer su svi, od izlagača i drugih sudionika i posjetitelja bili više nego zadovoljni. Zadovoljan je i  općinski načelnik Vitomir Žakić, jer su „Dani cerničkog portugizca“ postali poznata edukativno izložbena, gastronomska  i turistička manifestacija, koju će, kako naglašava, naredne godine  trebati  sadržajno unaprijediti  kako bi se stvorio turistički brend  zbog kojeg će se dolaziti u  Cernik.

Slične objave