GORNJI BOGIČEVCI

Predstavljena zbirka pjesama Zrinka Kapetanića „ U šutnji pjevam“

 

U Mjesecu hrvatske knjige 14.studenog  u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci održana je promocija zbirke pjesama „U šutnji pjevam“ pjesnika i načelnika Policijske postaje Okučani, Zrinka Kapetanića.

Zbirka „U šutnji pjevam“ u izdanju Matice hrvatske prvi put je i promovirana 18.01.2019. godine u prostorijama Matice Hrvatske u Zagrebu, potom 08.02.2019 u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški i drugim knjižnicama lijepe naše…a evo imali smo tu čast  i ugostili gospodina Zrinka i u našoj knjižnici. Ova zbirka nije Zrinkov prvi dodir sa poezijom, on je prije 35 godina izdao jednu pjesničku zbirku pod nazivom “Dječak u zabludi“

Predgovor za drugu zbirku „U šutnji pjevam“ napisala je prof. Vjekoslava Bagarić koja ističe: „Poetska estetika kakvu je iznjedrila ova pjesnička zbirka Zrinka Kapetanića sažima u sebi refleksivnost i meditativnost, paradoks i ironiju u modernoj razbarušenosti stiha i disciplini klasičnog stiha ( rima, ritam, jednak broj slogova i riječi pa i narativnost ) te ponekad uspostavljajući (postsko-stilski) vlastita pravila.“ Promocija je okupila je velik broj mještana, ljubitelja pisane riječi, zainteresiranih čitatelja poezije i proze, zamjenice načelnika, župnika, vijećnika, predstavnika udruga, nekoliko učenika PŠ GB i OŠ Okučanikoji su uživali u interpretaciji stihova Zrinkovih pjesama i stihova pjesama brojnih drugih poznatih pjesnika.
Pjesnička zbirka „U šutnji pjevam“sadrži tri cjeline: I. Žudnja mjesečine, II. Ono sam što jesam, III. Za čašicu šutnje, u kojima se nalazi 38 prekrasnih pjesama koje odišu dubokim Zrinkovim promišljanjima o ovozemaljskom svijetu, o turobnim danima koji su iza, ali i ispred nas, o suvremenosti i ljubavi. Zanimljiva je i Zrinkova izjava: „Za poeziju treba više hrabrosti nego stati pred tenk. Na promociju prve zbirke nisam došao jer me iz tadašnje JNA nisu pustili.“ Ali je zato autor bio na promociji svoje druge prekrasne zbirke i iskreno se nadamo kako će uskoro svjetlo dana ugledati i treća zbirka isto ovako lijepa i bogata pjesničkim duhom. Stoga gospodinu Zrinku želimo još puno napisanih lijepih stihova za srce i dušu, a na radost svih onih koji uživaju u njegovoj poeziji- navodi Jasminka Klarić, voditeljica  Narodne knjižnice i čitaonice „Grigor Vitez“.

Slične objave