ŽUPA SVETOG PETRA APOSTOLA CERNIK

Na blagdan sv. Leonadra služena posljednja ovogodišnja sveta misa u crkvi sv. Leonarda kod Cernika, koju od milja zovu Linarta


Na blagdan sv. Leonadra, 6. studenoga, prestala su ovogodišnja hodočašća i svete mise u crkvi Sv. Leonarda kod Cernika, koju od milja zovu Linarta. Od proljeća do 6. studenog svake subote na Linarti služena je sveta misa kojoj su nazočili vjernici širega novogradiškog područja. Na sam blagdan sv. Leonarda, 6. studenoga, nakon svete mise koju je predvodio fra Vjenceslav Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku uz pomoć fra Celze Vlahovića,  blagoslovljena su vozila, a nekada, u davna vremena, blagoslivljali su se poljoprivrednici i zaprežna vozila. Fra Vjenceslav Janjić zahvalio je svima koji su svojim dolaskom uveličali blagdan sv. Linarte, posebice što je misa služena pod svijećama, jer je došlo do kvara električnih instalacija.

“Sveti Leonard je pomoćnik i kao takav ga molimo za pomoć u našim životnim potrebama. Još za života pomogao je mnogima. Mnogi su osjetili dar njegove molitve i njegov zagovor za njegovog života. Zato se sjećanje na njega i njegova nazočnost među vjernicima uvijek iznova dokazivala. I mi se želimo u ovoj crkvi, koja je posvećena njemu u čast, sjećati vjere koju imamo, koju želimo uvijek iznova doživljavati kao Božji dar, kao nešto veliko za nas ljude. Možda koji put mislimo da nam Bog nije dovoljno blizu, ali učimo uvijek iznova tu Božju blizinu i božju Ljubav. Ljubav nikada ne prestaje,  jer ta ljubav izvire iz Boga, kojega trebamo ljubiti iznad svega”, rekao je u propovijedi fra Vjenceslav Janjić.
Hodočašća i svete mise bit će nastavljeni  iduće godine na proljeće.

Slične objave