OPĆINA DRAGALIĆ

Radionica „Sikerevački motivi“ i prezentacija izrade čipke

 

U organizaciji Udruge „Trobojnica-Tkanica“ u Dragaliću je 5. studenoga nekoliko  članica Udruge „Sikirevački motivi“ održalo radionicu na kojoj su prezentirale način izrade „sunčane čipke-motiva“ . Udruga iz Sikirevaca je nositelj nematerijalnog kulturnog dobra 'Umijeće izrade sunčane čipke – motiva',  od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a s ponosom njeguju tradiciju izrade i očuvanja čipke sa svojih prostora. Udruga „Trobojnica-Tkanica“ godinama obnavlja baštinu svoga kraja kroz izradu različitih rukotvorina starim tehnikama, prezentirajući tu ljepotu kako u svojoj općini, talo i na manifestacijama i izložbama u okolici.

S obzirom da je naša kulturna baština prebogata članice su uvijek spremne učiti i naučiti one tehnike koje se u njihovom kraju nisu radile, a dio su bogatog umijeća tradicijske ostavštine. Tako su, među ostalim organizirane i radionice „zlatoveza“, „necanja“, a sada i izrade „sunčane čipke-motiva“. Uz izradu „motiva“ žene su se ugodno družile, a dogovorena je i daljnja suradnja ovih čuvarica kulturnoga blaga. Članice Udruge „Sikirevački motivi“ izložile su djelić ručnih radova, nakita, suvenira izvornoga sikirevačkoga proizvoda.

 

Ukratko o Udruzi „Sikirevački motivi“

Aktivno radi od 9. srpnja 2009. godine, a osnovana je u cilju razvitka, unaprijeđenja kao i očuvanja izvornog ručnog rada te zaštite čipke, odnosno „sikirevačkog motiva“ kao izvornog sikirevačkog proizvoda, uz očuvanje cjelokupne slavonske baštine. U djelovanju Udruge potporu im daje Ministarstvo kulture RH,  općina Sikirevci i Brodsko-posavska županija.

„Sunčana je čipka  u Sikirevce stigla s Tenerifa prije 100-injak godina prvenstveno na područje Brodskog Posavlja. Dugi niz godina trajala je izrada „motiva“, ali zadnjih 20-ak godina osjetilo se da ta tradicija polako izumire. Zahvaljujući velikom angažmanu prof. Zvonimira Toldija, etnologa Muzeja Brodskog Posavlja, izrada „sunčane čipke-motiva“ je revitalizirana i na taj način će biti sačuvana od zaborava. S obzirom da se izrada „motiva“ zadržala još samo u Sikirevcima zadnjih 10-ak godina, prof. Toldi nas je i potaknuo na osnivanje Udruge kojoj je prvenstveni zadatak bio omasoviti izradu „sunčane čipke-motiva“ u Sikirevcima što nam je vrlo brzo i uspjelo. Također na prijedlog prof. Toldija kontaktrali smo i Ministarstvo kulture RH, dokumentirali postojanje i vrijednost te čipke i Ministarstvo je 2012.  „umijeće izrade sunčane čipke-motiva“ proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom. I od tada Udruga, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture radi na promociji sunčane čipke“. A zašto uopće „sunčanu čipku“ nazivaju  „sikirevački motiv“?  Sikirevački zato što je izrađuju u Sikirevcima, a motiv, zato što je bakama koje su je u početku izrađivale, a stigla je putem modnih časopisa, bilo teško i dugačko za izgovoriti: „sunčana čipka s Tenerifa različitih motiva”, pa su skratile samo na „motivi“. U Sikirevcima se cijene svi ručni radovi, ali se najvrijednijim smatraju radovi s „motivima“. Prvenstvena je namjena „sikirevačkog motiva ušlingavanje i uheklavanje u narodnu nošnju; muške i ženske rubine, pregače, ćoškove te u milja i stoljnjake. Imaju „motiva“ različitih dimenzija i oblika: srcolikih, okruglih, kvadratnih, okastih,... a ono što ih čini sikirevačkim je to što se izrađuju na drvenim ramama s iglom za šivanje.Tradicionalno se izrađuju u bijeloj boji, a u novije vrijeme dodaju i druge boje te izrađuju i nakit s „motivima“. „Motiv“ izdvojen iz dijela narodne nošnje sam po sebi je lijep i na taj način predstavlja njegovu iznimnost i ljepotu“, kaže Mato Galović, tajnik Udruge „Sikirevački motivi“. Udruga je također pokrenula i vrlo vrijedne izložbe čipke. Ove je godine održana treća po redu, a bili su i na gostovanju u Bugarskoj i Poljskoj.

„Kod nas su bile izložene čipke iz  cijele Hrvatske, uključujući i one najpoznatije, pašku i lepoglavsku, ali i iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Češke. Potpora Ministarstva kulutre i u financijskom, ali prije svega u stručnom smislu, nam sigurno daje poticaj da radimo maksimalno što možemo. Moram zahvaliti svim članovima udruge, a  nas ima preko četrdeset i sjajno funkcioniramo- naglasio je Galović. Izložba je uvrštena i u program Ministarstva kulture „Dani europske baštine 2019“. Iako imaju brojne motive i vrijedne članice osmišljavaju i nove, 2014. godine Udruga je u Zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitila 17 oblika motiva sunčane čipke za koje su dokumentirali da su porijeklom iz Sikirevaca. -I tih 17 oblika su naša posebnost“ , dodao je Mato Galović.

Slične objave