ŽUPA SVETOG PETRA APOSTOLA CERNIK

I U MOME CERINKU ( NOVOJ GRADIŠKI ) VUKOVAR SVIJETLI

 

Javni poziv na sudjelovanje u križnom putu na Kalvariji iznad Franjevačkog samostana u Crniku u nedjelju 17. Studenog u 17 sati

I ove će se godine ,u ponedjeljak  18. studenog  u gradu heroja Vukovaru, obilježiti 29. obljetnica okupacije  grada i  stradanja njegovih   žitelja.  Vukovar je grad heroja. To je u svojim javljanjima devedesetih godina bezbroj puta ponovio Siniša Glavašević, ratni izvjestitelj  Hrvatskog radija Vukovar .On je u svojim svakodnevnim javljanjima iz opkoljenog grada uvijek iznova ponavljao „    GRAD, TO STE VI!“

Mi ne slavimo svoje poraze  mi se samo  prisjećamo ŽRTVE GRADA VUKOVARA ZA HRVATSKU! U svojim Ispovijestima najveći mislilac kršćanstva  sv. Augustin ,opisujući žrtvu Isusa iz Nazareta, na Križu  na Veliki petak,  kaže  ISUS: „  Victor quia victima!“ ISUS JE POBJEDNIK JER JE ŽRTVA!

Mi želimo zahvaliti onome koji je podnio žrtvu za naš spas! Vukovar je podnio žrtvu za spas čitave Hrvatske i  svih nas!

Grad Vukovar pretrpio je najveću žrtvu  u Domovinskom ratu. Bila je to 87-dnevna opsada  od kolovoza do studenog 1991. godine, tijekom koje je Jugoslavenska narodna armija, uz pomoć srpskih paravojnih snaga , svim sredstvima pokušala zauzeti grad. Rat je zapravo započeo 2. svibnja 1991. godine kada su u Borovu selu mučki  ubijena dvanestorica hrvatskih redarstvenika! Eto tek ove godine, 28. godina nakon  krvavog rata, u Vukovaru je postavljen POPIS  SVIH VUKOVARSKIH ŽRTAVA 1991. GODINE. Na trenutačnom  popisu su imena i prezimena 2717 žrtava  s ostavljenom mogućnošću  dodavanja imena i prezimena ukoliko se dođe do novih saznanja. Na ovom popisu nalaze se imena i prezimena  poginuli hrvatski branitelji i pripadnika  civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni  zatočeni i ubijeni  u srpskim koncentracijskim logorima, ali  i brojni nestali koji su iz drugih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva  došli braniti Vukovar. Konačno je kompletiran popis vukovarskih žrtava 2717 žrtava kako bismo pokazali „Urbi et orbi!“ GRADU I SVIJETU –  kako svaka žrtva ima svoj smisao i ponos.

Ovaj velebni popis nalazi se  na staklenoj  stijeni  na najčasnijem mjestu  u dvorištu Franjevačkog samostana  ponad Dunava. Svi oni sada mogu vječno gledati  svoj grad za kojeg su podnijeli žrtvu kako živi i kako Dunav njihovu slavu pronosi diljem svijeta. Ovo je spomen obilježje  i osvijetljeno tako da se  jako dobro vidi i noću sa Dunava!

Slične objave