CRVENI KRIŽ NOVA GRADIŠKA

Bez volontera ne bi bilo ni Crvenog križa

 

Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška  je u 2019. godini  nastavilo  s redovnim  aktivnostima  pridržavajući se  osnovnih načela i postavljenih zadataka u skladu misije i principa  Međunarodnog pokreta Crvenog križa, Crvenog polumjeseca i  Hrvatskog Crvenog križa.  Svoju je aktivnosti temeljilo na radu i odlukama  Skupštine i Odbora u nastojanju da se  što bolje organizira članstvo i unaprijede aktivnosti kako  bi  Crveni križ  bio što dostupniji ljudima u potrebi.

Uz distribuciju   humanitarne pomoći  provođenju socijalnih programa, provođeni su  zdravstveni programi  koji uključuju  dobrovoljno darivanje krvi, organiziranje tečajeva prve pomoći i zdravstveno-odgojni rad. Nisu izostale  aktivnosti Službe traženja i  pripreme za djelovanja u katastrofama, kao ni akcija  Solidarnost na djelu.  Posebna pozornost posvećena je radu s mladeži Crvenog križa.

Veoma značajna aktivnost bilo je provođenje projekta  koji se financiraju novcem iz fondova Europske unije.

-Provodili smo projekt  podjele  paketa humanitarne pomoći  sa hranom i higijenskim potrepštinama.  Radi se o zajedničkom  humanitarnom projektu za Slavoniju i Pounje  u koji je uključeno  devet društava Crvenog križa. Na našem području, u gradu  Nova Gradiška i deset općina, podijeli smo oko 2. 000  paketa.  Po kriterijima Crvenog križa u 2019. godini, kojih se moramo držati,  bilo je isto toliko osoba u socijalnoj potrebi  koje su trebale našu pomoć. Potrebe su i veće.  Da je humanitarna pomoć izdašnija moglo bi se obuhvatiti više ljudi  koji su u potrebi.

Sustavno se radilo na zdravstvenom odgoju i obrazovanju, promicanju zdravlja i zdravstvene kulture. Posebna pozornost  posvećena je prevenciji ovisnosti, osobito kod mladih. Taj se program financirao se preko Ministarstva zdravstva i Hrvatskog Crvenog križa sredstvima Europske unije.

U tijeku je i program „Zaželi“  u kome su zaposlene žene starije životne dobi starije od 55 godina   koje se teže zapošljavaju. Provodi se u  općinama Davor, Dragalić i Vrbje koje su nam partneri.    Zaposleno je 45 žena  i još su tri osobe angažirane  u njegovom provođenju. Tim se  ženama pomoglo da se zaposle i osiguraju egzistenciju sebi i svojoj obitelji, a uz to i da se osjećaju korisnima. Pomažu starim i nemoćnim osobama koje ne mogu bez pomoći drugih. Svaka od žena imala je od peto do sedam korisnika. Pomagale su u održavanju higijene stana i samih korisnika, te uređenju okoliša njihovih kuća, nabavljale  namirnica i pripremale obroke,  nabavljale im  lijekove, ali i brinule u ostvarivanju njihovih  statusnih prava.  Program traje do 31. travnja 2020. godine, pa se  pripremamo se  njegovo ponovo apliciranje, kako bi ga nastavili.

Kada govorimo o Crvenom križu i njegovim aktivnostima ne misli se samo na njegove djelatnike kojih je samo troje u Gradskom društvu Crvenog križa,  već i na sve one dobre ljude, volontere i aktiviste  koji se uključuju u aktivnosti Crvenog križa. Bez njih  ne bi bilo Crvenog križa. Okupljamo volontere i u svakoj općini imamo Općinske odbore Crvenog križa. U svojim općinama realiziraju programe Crvenog križa, uključuju se u podjelu humanitarne pomoći i obilježavanje značajnih datuma kao što je Svjetski dan prve pomoći i akcija Solidarnost na djelu. - kaže Franjo Pavlović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška.

Slične objave