HRVATSKA SELJAČKA STANKA

Štrajkom do kruha

 

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović osvrnuo se na aktualno stanje u društvu koje je prožeto nepravdom a nezadovoljni građani svoja prava mogu s vladajućima komunicirati jedino štrajkom i izlaskom na ulice što je oblik demokratskog izražavanja ali ne bi trebalo postati jedini komunikacijski kana s vladajućima. Vlaović se uvodno osvrnuo na sedamnaest dana učiteljskog štrajka rekavši:

„Štrajk učitelja se mogao se riješiti i prošli tjedan, da je bilo političke volje…. glavni krivci su Vlada i resorna ministrica koji to nisu komunicirali  prosvjetarima, riješit taj problem još danas,  ne odgađajte.  Sramotno je da učitelji, nastavnici i profesori po rangu, po stručnoj spremi za isti rang poslova imaju najniže koeficijente i najmanje plaće. Dokle god je tako ne možemo očekivati kvalitetno obrazovanje, njihovu motiviranost u radu sa djecom,  u konačnici činite štetu djeci i njihovim obiteljima“.

Vlaović je zatim govorio o problemima u gospodarstvu i radnicima koji jedino štrajkom i izlaskom na ulice uspijevaju doći do sugovornika s kojima žele sjesti za okrugli stol.

„U Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu 600 radnika još uvijek štrajka, još uvijek nisu dobili plaću za rujan, najavljena je isplata ovaj tjedan, a nije se dogodila.

Oni su svoju plaću zaradili, imaju ugovorenih poslova do 2021., međutim oni koji su upravljali društvom, znači uprava, nadzorni odbor, pa i Vlada kao pojedinačno najveći vlasnik, nisu na vrijeme reagirali,.. i opet štrajk rješava problem.“

Rekao je kako je realno očekivati i javno prosvjedovanje poljoprivrednika koji svakim danom, neovisno o važnosti posla kojim se bave, a proizvode hranu, bivaju zanemareni i degradirani , a njihov posao obezvrijeđen.

„Mislim da će morat i poljoprivredni proizvođači u štrajk po uzoru na svoje kolege iz Nizozemske i Francuske jer jedino se proračun Ministarstva poljoprivrede smanjuje za 2020., a niti u 2019. nije isplaćeno ono što je planirano, najveći dio u udjelu isplaćenih direktnih plaćanja iz EU, a dio omotnice na koja imamo pravo i možemo do 100% isplatit našim poljoprivrednim proizvođačima iz nacionalnih izvora, nije isplaćen. Nije isplaćeno niti za šećernu repu 20 milijuna kuna po odluci Vlade, nego svega 7 milijuna, nije isplaćeno niti za osjetljive sektore za krava u sustavu krava tele, za kozarstvo i ovčarstvo , nego se prenosi u iduću godinu. Svinjogojstvo je opet na udaru  veterinarskog nadzora zbog sprečavanja širenja i ulaska afričke svinjske kuge u RH. Treba napravit barijeru, ali ne na teret svinjogojaca. Ako je mjera  naređena mora biti plaćena iz sredstava Ministarstva poljoprivrede odnosno Vlade RH, za to nema novca.  Da bi prodao prase naš seljak mora dati 180,00 kn za klinički veterinarski pregled, mora pola praseta dati veterinaru, e tako neće biti Slavonije, tako neće biti projekta Slavonija, tako neće bit života ni u Cvelferiji niti u brodskoj Posavini. Spasimo svinjogojstvo, iziđimo u štrajk!“ zaključio je Vlaović

Slične objave