GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA

Osnovci iz Laza posjetili Gradsku knjižnicu

 

Dječji odjel Gradske knjižnice Nova Gradiška  tijekom cijele godine je mjesto u  koje se rado dolazi. Brojni sadržaji i događanja, vesela  druženja uz knjigu i kreativne radionice, koje organiziraju  knjižničari, privlače  pozornost  mališana  iz dječjih vrtića, malih i većih osnovaca. Ne dolaze samo osnovci iz novogradiških škola, već i škola novogradiškog kraja. U okviru događanja ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige  Dječji odjel  posjetili su  učenici od 1. do 4.  razreda Područne škole Laze, matične OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci i bili aktivni  sudionici  radionice pod nazivom    „Lisica i gavran“ - hrvatska narodna basna u usporedbi s Ezopovom.

Poslije pozdravnih i riječi dobrodošlice prof. Biljane Dakić i predstavljanja učenika, radionicu su vodile njihove učiteljice-mentorice Maja Marjanović i Jelena Bradašić.

-U sklopu Mjeseca hrvatske knjige napravili cijeli niz projektnih aktivnosti,  a jedan je  i dolazak u Gradsku knjižnicu Nova Gradiška. Kako bismo iskoristili  dolazak u Novu Gradišku održali  smo i terensku nastavu u sklopu koje su učenici upoznali zanimanja u zavičaju, pa smo slijedom toga posjetili postolara, optičara, frizera,.. posjetili smo i banku,.., a u Knjižnici smo na interaktivan način obradili hrvatsku narodnu basnu „Lisica i gavran“ i usporedili  ju sa Ezopovom. Ujedno smo proširili i znanja o narječjima i kolokvijalnom govoru - rekle su voditeljice radionice.

Govorile su i o  dva zanimljiva i korisna projekta u kojima sudjeluje Područna škola Laze , a putem eTwininga.

–Jedan smo pokrenule kolegica iz OŠ Središće u Zagrebu i ja i on podrazumijeva svakodnevne čitalačke aktivnosti tijekom Mjeseca hrvatske knjige.  Dolazak  u Gradsku knjižnicu Nova Gradiška je jedna od takvih aktivnosti. Drago nam je da su nam se priključile i neke druge škole, među ostalim OŠ Okučani, naša matična Osnovna škola u Adžamovcima,...Na kraju Mjeseca hrvatske knjige ćemo upriličiti video konferenciju i međusobno se upoznati sa svime što smo u školama radili.

Drugi eTwining projekt je „Flat Stanly“. Radi se o obrazovnom projektu kojega je 1995. pokrenuo Dale Hubert, učitelj trećeg razreda u Londonu, Ontario, Kanada. Sadrži izrez na papiru temeljen na naslovnom znaku dječje knjige iz 1964. Flat Stanly, američkog autora Jeffa Browna.

Projekt je  osmišljen tako da  se olakša poboljšavanje vještina čitanja i pisanja učenika osnovnih škola, a istodobno  potaknuo interes za učenje o različitim ljudima i mjestima.

Projekt uključuje 9 država Europske unije i to tijekom cijele školske godine.Tako u Područnu  školu Laze stiže Flat Stanly iz Srbije, mi ga šaljemo u Španjolsku, a oni dalje u neku drugu EU zemlju. Također razmjenjujemo različite aktivnosti pa ćemo i s ovom u Knjižnici upoznati  male Španjolce. Ujedno vodimo i „bilježnicu putovanja“. Tako smo i kroz projekte oplemenili i ovaj  Mjesec hrvatske knjige, a s ciljem što intenzivnijeg poticanja učenika na čitanje i druženje s knjigom- istaknula je učiteljica-mentorica Maja Marjanović.

Slične objave