NOVA GRADIŠKA

Povorka i svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje

 

Hrvatska se ovih dana sjeća žrtve Vukovara, a tradicionalno, večer uoči obljetnice vukovarske tragedije, 18. studenoga, diljem Hrvatske pale se svijeće u znak sjećanja na vukovarske žrtve. Tako je već niz godina i u Novoj Gradiški, gdje se, uz brojne građane koji svijeće pale ispred svojih kuća, u prozorima ili na balkonima stanova, s posebnim pijetetom prema žrtvama Vukovara pale svijeće i duž ulica našeg grada, kod Doma hrvatskih branitelja, spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, te kod murala na križanju kod „Kauflanda“. U dostojanstvenoj novogradiškoj povorci žrtvama Vukovara poklonili su se građani, branitelji, predstavnici Grada Nova Gradiška predvođeni gradonačelnikom Vinkom Grgićem, zamjenicom gradonačelnika Ivanom Trupina i koordinatorom za branitelje Vlatkom Greinerom. Organizator je i ove godine HVIDR-a Nova Gradiška, suorganizatori „BBB Nova Gradiška“, „Torcida Nova Gradiška“. Pokrovitelj Grad Nova Gradiška.

„ U spomen na sve ubijene, nestale, zatočene hrvatske branitelje i civile u Vukovaru i Škabrnji stradale u srpskoj agresiji 1991. okupili smo se i ove godine u našoj koloni sjećanja. 2.717 hrvatskih branitelja i civila je ubijeno ili poginulo. Iz potpuno razrušenog Vukovara protjerano je  gotovo 22.000 ljudi, a u srpske logore odvedeno je više od 5.000 branitelja i civila. Na popisu nestalih grada Vukovara i okolnih mjesta još je 531 osoba. Tog istog dana kada su četnici okupirali Vukovar izvršen je napad na Škabrnju gdje su četnici napravili pokolj na 84 Hrvatska branitelja i civila te sravnili selo sa zemljom. Svim žrtvama klanja se cijela Hrvatska. Kako bi odali počast njegovim herojima i svim braniteljima koji su dali živote za stvaranje Lijepe naše ovdje smo, palimo im svijeće, molimo se jer je to najmanje što možemo učiniti. Teško je, osjećaji su neopisivi, svake godine suza krene sama od sebe“,  kaže Pavle Filipović, predsjednik novogradiške HVIDR-e.

„Grad Nova Gradiška i ovoga je puta uz svoje branitelje, uz naš Vukovar, Škabrnju i sve njegove žrtve. Sjećamo se, molimo i nikada nećemo zaboraviti. Vukovar i Škabrnja u srcima su cijele Hrvatske, mi smo se iz Vukovara vratili prije nekih sat vremena. I ove smo godine bili tamo, pješačili 28 kilometara, za 28 godina stradanja Grada heroja“ kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

Slične objave