U okviru Early Warning Europe projekta krajem mjeseca studenoga organizirat će se besplatna radionica za mentore (stručnjake) ranog upozoravanja. Mentori (stručnjaci) jesu poduzetnici i druge osobe čija će uloga biti pružanje neposredne, besplatne, stručne, nepristrane i povjerljive podrške MSP-ovima u teškoćama, kako bi se izbjegao stečaj te osiguralo brzo i jednostavno zatvaranje kada se to ne može izbjeći. Buduća mentorska skupina trebala bi moći pokriti cijelu zemlju i sva ključna područja rada kao što su ekonomija, računovodstvo, cijene, marketing, pravo itd. Mentori (stručnjaci) pružali bi svoju podršku na volonterskoj osnovi, načelno oko 40 – 50 radnih sati po slučaju, do 2 slučaja godišnje.

U nastavku donosimo više informacija o Early Warning projektu.

Projekt Early Warning Europe (u daljnjem tekstu EWE) je mehanizam sufinanciran COSME programom Europske unije, koji ima za cilj promicati poduzetništvo i rast MSP-a diljem Europe kroz stvaranje stručne podrške poduzetnicima u svim područjima u kojima se može pomoći poduzetniku da se suoči s ključnim izazovima u poslovanju, uključujući upravljanje krizom, rješavanje stečaja i dobivanje druge prilike.

Implementacija mehanizama ranog upozoravanja pokrenuta je 2017. godine u četiri europske zemlje prvog vala: Poljskoj, Španjolskoj, Italiji i Grčkoj, gdje su mehanizmi već uspostavljeni, a stečena iskustva koriste se kao podrška implementaciji mehanizama u zemljama drugog i trećeg vala. Intencija je da se mehanizmi uspostave diljem Europe, što je i obveza država članica Europske unije, propisana Direktivom o restrukturiranju i nesolventnosti.

Hrvatska obrtnička komora prepoznala je važnost izgradnje mehanizama ranog upozoravanja i potpisala Memorandum o razumijevanju s EWE kao zemlja drugog vala. Ova suradnja omogućuje nam prijenos znanja i dobre prakse mentorskih zemalja i zemalja koje su mehanizam već implementirale, što je od osobite važnosti za uspješnu implementaciju u Hrvatskoj.

Više informacija o projektu možete pronaći na stranici Early Warning Europe projekta, a za sva dodatna pitanja možete se obratiti Hrvatskoj obrtničkoj komori na broj 01 4806 633.

Odjel za gospodarstvo i savjetovanje
Hrvatska obrtnička komora

 

Slične objave