SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

HDZ PROTIV: Gradski proračun za 2020. iznosi 96,5 milijuna kuna

 

Središnja točna jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, održane pod predsjedanjem dr. Ljepše Rakas Vujčić, bila je usvajanje  prijedloga  proračuna za 2020. godinu, a potom i prijedloga  programa i djelatnosti koje se financiraju iz gradskog proračuna.

Prijedlog proračuna, u kojem su u narednoj godini planirani ukupni prihodi u iznosu od   96,6 milijuna kuna, usvojen je sa 11 glasova  vijećnika SDP-a . Protiv je bilo  5 vijećnika  HDZ-a.  Prijedlog proračuna obrazložio je gradonačelnik Vinko Grgić, a potom i odgovarao na primjedbe oporbenog HDZ-a koje je obrazložila  mr. Ljiljana Lukačević.

„Klub vijećnika HDZ-a, sa proračunom teškim 96,5  milijuna kuna niste iznenadili jer smo već navikli na vaše megalomanske proračunske ideje, tako i vaše loše sposobnosti da stomilijunska obećanja ispunite. Tome  kao argument idu izvršenja dosadašnjih  proračuna u vašem mandatu, koja jasno pokazuju da je vaš domet na rashodovnoj strani 58 milijuna kuna i da s tim ispunjavate samo 77 posto onog što  građanima takvim proračunom obećavate. Naš Klub ovim proračunom nije impresioniran,  jer koliko on u brojkama raskošan i bogat bio, on s druge strane je sadržajno vrlo siromašan  i opet je kao i dosada predaleko od onih stvarnih ljudskih potreba naših sugrađana. Ovaj proračun ne vidimo, niti  inovativnim niti razvojnim, a niti socijalno osjetljivim“, kazala je mr. Ljiljana Lukačević i  opširno to obrazložila navodeći  brojne stavke u predloženom proračunu koje bi trebalo povećati  onima koji su zakinuti.

Sličnog mišljenjaoi predloženom prijedlogu proračuna imao je i Željko Bigović.

Suprotnog  mišljenja  je Klub vijećnika  SDP-a  čije je stavove obrazložio Franjo Kikić.

„ Smatramo da prijedlog proračuna ima socijalnu i razvojnu komponentu. Socijalna komponenta dolazi do izražaja u nizu aktivnosti u tekućim i kapitalnim projektima. Projekt „Žena zaželi“,  javni radovi, stipendiranje učenika i  studenta, sufinanciranje prijevoza učenika, potpora za novorođeno dijete,  nagrade za postignute rezultate učenicima i   mentorima osnovnih i srednjih škola, potpore za podmirenje troškova stanovanja, jednokratne  novčane pomoći, novčane pomoći umirovljenicima, naknade za troškove ogrijeva,  pomoći za izgradnju infrastrukture hrvatskim braniteljima, sufinanciranje usluga predškolskog odgoja i ljetovanje djece slabijeg imovnog stanja, pomoć obiteljima sa šest i više djece i drugo.

Što se tiče razvojne komponente planirana su značajna sredstva za razvoj gospodarstva koja idu kroz razvojnu agenciju, Tehnološki inkubator, CEKOM, mjere poticanja  malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva  i zapošljavanje.  Što se tiče ulaganja u komunalnu infrastrukturu, planira se veliki broj aktivnosti. Rekonstrukcija ulice Ivana Domca, izgradnja kružnog toka na križanju Gajeve i  Kraljevićeve ulice, uređenje Mažuranićeve ulice, izgradnja  multifunkcionalne dorane gradske vijećnice sa popratnim  sadržajima, izgradnja parkirališta kod bazena čija će izgradnja krenuti slijedeće godine,  izgradnja fotonaponske elektrane BIOSOL, adaptacija društvenog doma u Ljupini i Novoj Gradiški, nastavak uređenja šetnice uz Šumetlicu i gradske tržnice (pod, klupe i nadstrešnice), nastavak izgradnje sportskih terena  u naselju  Slavča i pripremni radovi za izgradnju gradskog vidikovca  na Slavči i uređenje petog kata gradske upravne zgrade…  Uz to osigurana su sredstva za normalno funkcioniranje gradske uprave, udruga i trgovačkih društava u vlasništvu grada“,  kazao je Franjo Kikić.

„Naš izvršni proračun je oko 50 milijuna kuna i mi bi mogli prekrižit ruke i ne radit ništa, već samo održavat sustav. Nažalost, to se događalo  u vrijeme kada je gospodin Bigović bio gradonačelnik i HDZ upravljao gradom. Što se napravilo u tri godine?  Kada usporedite taj period s našim periodom, razlika je ne kao nebo i zemlja,već kako je kolega Grainer rekao, kao svemirski brod. To je  činjenica i nije to moja samohvala. To je rad ljudi i gradske uprave. Hvala svim ljudima koji vode ovaj grad. Napinjemo se iz sve snage  da bi došli do tih 100 milijuna kuna. To je realno moguće, ali vremenski u jednoj godini je nemoguće. Naprimjer, projekt BIOSOL, odnosno izgradnja fotonaponske elektrane. Potpisan je ugovor s EU  s trajanjem tog projekta od 36 mjeseci i ne možemo ga napravit u pet dana.  Da bi sa tih  milijuna kuna  došli do 96 milijuna kuna  netko mora pripremiti projekte. Nedostaje nam još pet ljudi. Ako uredimo peti kat za milijun kuna dobit ćemo nazad  800.000 kuna...

Sve stavke se mogu okrenuti na negativno, što je predsjednica Kluba HDZ-a i učinila. Ne valja ovo, ne valja ono, zašto uređujete grad, zašto  uređujete centar, zašto.?  Zato što je to naše opredjeljenje i naša politika… Sve se može prebaciti u negativu i zločestoću. Ovo je naš proračun, ovo je naš plan  i ako treba za njega poginut i to  ćemo napravit.  Vjerujem da ćemo napravit dosta toga“, kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Slične objave