HVALEVRIJEDNA KNJIGA: Pola stoljeća Tamburice

STARO PETROVO SELO,  2. svibnja 2021. -  Pola stoljeća Tamburice  naziv je hvalevrijedne knjige koja je  nedavno izašla iz tiska u  kojoj autori  IVAN LEKIĆ i RENATAR GRGIĆ  kronološki  donose pregled, isto tako hvalevrijedne aktivnosti  Kulturno-umjetničkog društva Tamburica. Autori pišu  i u knjizi  tekstom, fotografijama i  drugim tiskanim materijalima dokumentiraju  vrijeme  u kome su petrovoselski tamburaši  ostavili, a ova knjiga to potvrđuje, neizbrisiv trag u tamburaškoj glazbi u Hrvatskoj i nastupima od Češke, Njemačke, Danske, Švicarske i Italija do SAD-a, Kanade i Venezuele  i  iseljenim Hrvatima svojim nastupila  donosili  dio zavičaja  i veselja.   Od utemeljenja 1971. godine „Tamburica“ je diljem svijeta bila produžena ruka domovine, a njeni tamburaši galili su srca i duše naših iseljenika.

 

  -Prihvatiti se pisanja o jednom vremenskom razdoblju  od pola stoljeća života,  postojanja i rada  KUD-a  Tamburica, velik je izazov i odgovornost ,

    Kao sudioniku i jednom od osnivač Društva,  želja mi je,  noseći svu težinu zadatka,  opisati društvena zbivanja, političke okolnosti, uvjete rada,  potrebu za osnivanjem Društva,  kao i vrijeme zbivanja prije osnivanja, za vrijeme djelovanja, posebice   u promjenama stvaranja samostalne i  suverene države Hrvatske.

   Povezat ću  tradiciju i običaje  iz kulturnog i društvenog života pišući,  po sjećanju starijih živućih osoba,  o prvim tamburašima -  sviračkim sastavima iz 30-tih i 50 -tih  godina prošlog stoljeća , zatim o  folkloru i  smotrama ondašnjeg Društva općine Staro Petrovo Selo.

   I tada su  postojali zaljubljenici u pjesmu, sviranje, igru - ples koji su čuvali  kulturnu baštinu, jezik, običaje  i osjećaje  nacionalne osviještenosti i pripadnosti jednom narodu,  narodu hrvatskome -  navodi, uz ostalo,  Ivan Lekić u predgovoru.

  KUD Tamburicu, uz ostale, obilježili su tamburaši. U proteklih pola stoljeća  kroz Tamburicu  je prošlo više tisuća članova i nekoliko stotina tamburaša. Njeni tamburaški sastavi i orkestri na koncertima i festivalima u domovini i diljem svijeta oduševljavali su, a orkestri na tamburaškim natjecanjima odnosili prestižna priznanja. Treba istaknuti  da je Ivan Lekić, kao  glazbeni  pedagog  najzaslužniji što su u Osnovnoj školi  „Ivan Goran Kovačić“  odgojene  generacije vrsnih tamburaša,  školski tamburaški orkestri  dobivali  prestižna priznanja na tamburaškim festivalima i bili  nepresušni izvor  mladih tamburaša.

   

 Utemeljitelji KUD-a „Tamburica“ bili su: Zvonimir Šagovac, Ivan Lekić, Nikola Rajšić, Zvonko Dragić i Josip Turkalj. Brojne generacije petrovoselskih tamburaša koji su svirali u KUD-u „Tamburica“, a koje je Ivan Lekić naučio svirati, promicali su tamburašku glazbu i Staro Petrovo Selo.

  O knjizi ne treba naširoko pisati. Treba ju uzeti u ruke i prelistati i pročitati. Mnoge će  sigurno  obradovati, posebno  živuće  članove, ali  i njihove obitelji i potomke.

 

  Ivan Lekić se nada da će epidemiološki uvjeti  vrlo brzo omogućiti da  se knjiga promovira, a  KUD Tamburica obilježi 50 godina postojanja i rada.

  Knjiga se  može  uz donaciju od 100 kuna nabaviti kod Ivana Lekića ( tel. 099 784 0306 )

 

Slične objave