POLICIJSKA UPRAVA BPŽ

Buran vikend za djelatnike Policije

POLICAJCI JU „ULOVILI“ S 3,77 PROMILA ALKOHOLA U ORGANIZMU

Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, prilikom redovitog nadzora prometa, dana 17. srpnja, u 12.10 sati, u Potočnoj ulici, u Novoj Gradiški, zaustavili su osobni automobil kojim je upravljala 53-godišnjakinja. Pritom su utvrdili da je vozačica pod utjecajem alkohola. Alko testom je u organizmu iste očitana koncentracija alkohola u iznosu od 3,77 promila. Alkoholizirana 53-godišnjakinja je odmah isključena iz prometa i zadržana u prostorijama policije do otriježnjenja. Prethodno su je pregledali liječnici konstatiravši da je sposobna za zadržavanje i daljnji postupak u policiji. Policijski službenici protiv 53-godišnjakinje podnose optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu Stalna služba u Novoj Gradiški.

PROUZROKOVAO PROMETNU NESREĆU POD UTJECAJEM ALKOHOLA

Na raskrižju cesta ŽC 4213 i D 514, na području Općine Gornja Vrba, dana 17. srpnja, u 13.15 sati, dogodila se prometna nesreća u kojoj su tri osobe ozlijeđene. Policijski službenici su očevidom utvrdili da je 38-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola (s 1,88 promila), zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste, te gustoći prometa, udario prednjim dijelom vozila u zaustavljeno vozilo ispred, koje je bilo zaustavljeno zbog prometne situacije, a kojim je upravljao 32-godišnjak. Isto vozilo je od udara odbačeno unaprijed, te prednjim dijelom udarilo u vozilo koje je također bilo zaustavljeno zbog prometne situacije, a kojim je upravljala 52-godišnjakinja. U ovoj prometnoj nesreći sve troje vozača je ozlijeđeno. Pružena im je liječnička pomoć u bolnici u Slavonskom Brod, dok ozljede istih nisu okvalificirane. Policijski službenici su alkoholiziranog 38-godišnjaka zadržali na otriježnjenju i protiv njega podnose odgovarajuće prijave mjerodavnom sudu u Slavonskom Brodu.

U PROMETNOJ NESREĆI TEŠKO OZLIJEĐENA BICIKLISTICA

Na županijskoj cesti 4215 u blizini Donje Bebrine, dana 18. srpnja, u 17.50 sati, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena. Policijski službenici su očevidom utvrdili da je do prometne nesreće došlo, jer je 18-godišnjak upravljajući osobnim automobilom zbog ne držanja potrebnog razmaka kada se kreće iza drugog vozila, prednjim dijelom automobila udario u 46-godišnju biciklisticu koja se kretala ispred njega. Uslijed udara biciklistica je pala u kanal. Liječnička pomoć joj je pružena u bolnici u Slavonskom Brodu, gdje su ozljede okvalificirane kao teške, te je zadržana na daljnjem liječenju. Policijski službenici protiv 18-godišnjaka podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

NAJBROJNIJI I NAJČEŠĆI PREKRŠAJI - „4 UBOJICE U PROMETU“

Na prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, od 12. do 18. srpnja, dogodile se 44 prometne nesreće, od čega 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (1 osoba teško ozlijeđena, 21 osoba lakše ozlijeđena), te 32 prometne nesreće s materijalnom štetom. Prekršaji „4 ubojice u prometu“ (brzina, alkohol, pojas i mobitel) najbrojniji su i najčešći prekršaji u prometu, a ujedno i najčešći uzročnici prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Policijski službenici su prošli tjedan prilikom pojačanih nadzora prometa, utvrdili 363 prometna prekršaja, od čega 117 prekršaja nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 86 prekršaja nepropisnih brzina, 29 prekršaja korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje, 15 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji (10 pretjecanje i obilaženje, 6 upravljanje bez položenog ispita, 5 nepoštivanje prednosti prolaza, 3 upravljanje pod zabranom, 2 neregistrirano vozilo i sl.).

Najveća nepropisna brzina od 209 km/h, izvan naselja, utvrđena je na autocesti A3, dana 18. srpnja, u 12 sati, a u naselju na Sjevernoj veznoj cesti (Slavonski Brod), dana 14. srpnja, u 15.45 sati, utvrđena je nedopuštena brzina od 98 km/h, za što su sankcionirani 40-godišnjak i 31-godišnjak. Najveća koncentracija alkohola od 3,77 očitana je u organizmu 53-godišnjakinje (17. srpnja, u 12.10 sati) u Novoj Gradiški.

Policijski službenici policijske uprave nastavljaju i dalje pojačano nadzirati promet u cilju povećanja razine sigurnosti cestovnog prometa, te smanjenja broja prekršaja i prometnih nesreća. Pritom će koristiti raspoložive uređaje i opremu, a naglasak će biti na prekršajima iz skupine „4 ubojice u prometu“.

Upućujemo apel sudionicima u prometu na poštivanje prometnih propisa, međusobno uvažavanje svih kategorija sudionika, te podizanje razine prometne kulture svih sudionika u prometu.

 

GLASNOGOVORNICA

Kata Nujić

 

#  #  #

Slične objave