OPĆINA VRBJE

„VATRU GASI, BRATA SPASI“: DVD Vrbje proslavilo stotu obljetnicu

VRBJE, 1. kolovoza. srpnja 2021. - S godinom dana zakašnjenja zbog pandemije koronavirusa DVD Vrbje danas je obilježilo stotu obljetnicu  postojanja i rada. Bilo je zato danas u Vrbju iznimno svečano. Okupili su se  brojni   gosti i uzvanici  koji su došli iz 20 prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava  da uveličaju  ovu hvale vrijednu  obljetnicu i odaju priznanje brojnim generacijama vatrogasaca u Vrbju  koji  više od stoljeća,  pod vatrogasnim  motom „Vatru gasi, brata spasi“ nisu pitali čije gori, već su uvijek bili  spremni  brzo izaći na intervenciju i vatru gasiti. Prvi su  mještanima u  pomoć priskakali i u drugim nedaćama  koje su ih zadesile.

   Zato su im se danas u Vrbje došli zahvaliti Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik  Hrvatske vatrogasne zajednice, Milan Šuter i  Stjepan Županić, predsjednik i zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice, Željko Burazović, ispred  Brodsko-posavske županije i Nenad Radojčić, direktor  Vatroprometa, koji su bili  supokrovitelji proslave, te načelnik Igor Jurišić ispred Općine Vrbje koja je bila pokrovitelj  obilježavanja stote obljetnice DVD-a Vrbje.

  Okupljene je pozdravio predsjednik DVD-a Vrbje  Ivan Topolić, a tajnica  društva Barbara Jurčević  pročitala je izvješće i stotinu godina  djelovanja  društva. Ova hvalevrijedna obljetnica bila je prigoda da se  uruče brojna  vatrogasna priznanja. 

  Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je DVD Vrbje  Povelju  Mirka Kolarića, a  Stjepanu Tomašiću,  dugogodišnjem predsjedniku DVD Vrbje, najviše vatrogasno odlikovanje Povelju i Plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića.

  Obilježavanje  ove hvale vrijedne obljetnice  DVD Vrbje  počelo je  jutros budnicom Gradske glazbe Nova Gradiška.

   Jučer je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća   na mjesnom groblju u Vrbju  odana počast  preminulim članovima  brojnih generacija vatrogasaca   koji su punih stotinu godina djelovali u DVD-u  Vrbje, čuvali vatrogasnu tradiciju,  pod vatrogasnim motom „Vatru gasi . brata spasi“gasili požare   i  ljudima priskakali u pomoć u svim drugim nedaćama koje su ih zadesile.

     U središtu  mjesta, predvođeni predsjednikom Ivanom Topolićem,    vijenac   su položili i svijeće zapalili  ispred spomenika  poginulim hrvatskim braniteljima sa područja  općine Vrbje.

   U župnoj crkvi  velečasni Željko Volarić služio je sve tu misu nakon koje su blagoslovljena  vatrogasna vozila. Nabavljeno je   Vozilo Pick Up Marka MAZDA sa Modulom, a  kao  donacija iz austrijske pokrajine Tirol  i  dobiveno  navalno Vozilo Magirius Deutz 4 x 4 sa opremom.

Slične objave