NOVA GRADIŠKA

Dan Hrvatskog sabora i 30. obljetnica raskida državnopravnih veza sa SFRJ

Dan Hrvatskog sabora obilježava se 8. listopada i 30. obljetnica donošenja odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Podsjetimo, dan nakon raketiranja Banskih dvora, Sabor je donio jednoglasnu odluku da “Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije – SFRJ”. Povijesnu odluku obznanio je tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks:

„Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državnopravne veze na temelju kojih je, zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ“, rekao je 1991. godine Vladimir Šeks. Sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u podrumskim prostorijama zgrade INA-e u Zagrebu, zbog mogućih novih zračnih napada. Predsjednik Sabora Žarko Domljan tada je poručio: “Još od vremena turskih zuluma hrvatski Sabor nije bio prisiljen da traži neko tajno i skrovito mjesto i sama ta činjenica dovoljno govori o tome kuda ovi novovjeki zulumčari povijesno i civilizacijski pripadaju.”

Iako se 8. listopada obilježavao kao Dan neovisnosti od 2001. godine, prema odluci Vlade iz 2019. godine, od prošle godine se obilježava kao Dan Hrvatskog sabora. Nije više blagdan, nego spomendan.

Slične objave