NOVA GRADIŠKA

Anton Kikaš odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je u 25. studenoga Antona Kikaša Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

 „Ono što ste učinili za Hrvatsku zna svatko, ono što ne zna je zašto vam se Hrvatska minimalnom gestom nije odužila zadnjih trideset godina. Ne vjerujem da je bilo zle namjere, bilo kakvih niskih motiva, naprosto tako je bilo. Dobivate odlikovanje koje ste trebali dobiti davno", rekao je predsjednik Milanović uoči uručenja odlikovanja. Vi ste u najtežim trenucima za Hrvatsku skupili novac, krenuli na jedan odvažan avanturistički put, koji u prvi mah nije završio dobro za vas, skoro i fatalno, ali na kraju Hrvatska je pokazala već tada da se brine za svoje ljude. A ovo je, trideset godina kasnije, jedna mala zakašnjela gesta", rekao je predsjednik Milanović. Anton Kikaš zahvalio je predsjedniku Milanoviću na odlikovanju i rekao da je ovaj dan za njega izniman, ne samo zbog odlikovanja nego i zbog tridesete obljetnice izlaska iz beogradskoga vojnog zatvora.

 "Ovaj dan za mene je iznimno značajan i radostan iz više razloga, ne smo zbog dodijeljenog odlikovanja. Neopisiv je i ostaje trajno uz mene. Danas je trideseta obljetnica izlaska iz zatočeništva, dan kada sam ugledao svjetlo na kraju tunela, mračnog tunela koji se zvao beogradski vojni zatvor. Posljednjih trideset godina na današnji dan slavim svoj drugi rođendan", rekao je Anton Kikaš. Zahvalio je i Matici hrvatskoj, koja je predložila da mu se dodijeli odlikovanje.

 Anton Kikaš je u kolovozu 1991. pokušao Republici Hrvatskoj zrakoplovom dopremiti oružje potrebno za obranu od agresije. Zrakoplov s oružjem prisilno je morao sletjeti u Zagreb, gdje je Kikaš zarobljen i odveden u vojni zatvor u Beograd, u kojemu je proveo tri mjeseca. Nakon tri mjeseca provedena u zatvoru razmijenjen je za jednog generala tadašnje JNA i pušten na slobodu. Uz odlikovanog Antona Kikaša, na svečanosti dodjele odlikovanja bili su i njegova obitelj i prijatelji; sin Robert Kikaš, sestra Olga Prusac, nećakinje Antoanela Miloš i Nevena Letica, nećak Ninoslav Kikaš, msgr Juraj Jezerinac, biskup u miru i prijateljica Jagoda Schon. Uz predsjednika Milanovića bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izvijestio je Ured predsjednika RH.(hina)

 

Slične objave