REŠETARI

Pripreme za obilježavanje 30. obljetnice VRA „Širinci“

REŠETARI: 16. prosinca 2021. - Na sastanku  kojega je sazvao  općinski načelnik Zlatko Aga utvrđen je protokol obilježavanja  VRA „Širinci 92“.  Uz  pukovnika Adama Tomičića, predsjednika Odbora za obilježavanje  obljetnica iz Domovinskog rata novogradiškog kraja,  nazočni su bili  predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji koji su bili sudionici  ove   akcije u kojoj su oslobođeni Širinci i  zauzeti veoma važni položaji na obroncima Psunja koji su  omogućavali  napredovanje  hrvatskih oružanih snaga prema Okučanima.

   Pokrovitelj  organiziranja  ove obljetnice, koja će biti 2. siječnja 2022. godine (nedjelja),  još jednom će biti Općina Rešetari, a organizatori  su Odbor za obilježavanje  obljetnica iz Domovinskog rata novogradiškog kraja i Udruga veterana 3. GBR „Kune“ Nova Gradiška.

  Okupljanje hrvatskih branitelja i gostiju bit će u 9,30 sati  u  SmrtićU  gdje će  se u crkvi sv. Antuna  održati sveta misa. Kod spomen-obilježja  poginulim hrvatskim braniteljima u Širincima  položit će se vijenci i zapaliti svijeće te održati prigodna komemoracija  i odati počast  u akciji poginulim hrvatskim braniteljima među kojima je bio i  pukovnik Ivica Atlagović, zapovjednik 2. bojne 121. brigade HV-e Noa Gradiška.

  Kod spomen-obilježja  u Rešetarima  počast će se odati  poginulim hrvatskim braniteljima sa područja općine Rešetari, a kod spomen-biste i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

  Za sve  poginule, smrtno stradale i nestale hrvatske branitelje i pukovnika Ivicu Atlagovića,  sveta misa će se služiti u  crkvi Krista Kralja. Domjenak i druženje bit će u Vatrogasnom domu.

  Kako su  istaknuli načelnik Zlatko Aga  i Marko Dereženin,  koji će biti moderator ove svečanosti, i ove  godine  hrvatski branitelji i  sudionici akcije „Širinci“, rodbina poginulih branitelja   te   predstavnici državne vlasti, jedinica regionalne i lokalne samouprave  odat će počast   u akciji  poginulim braniteljima,  akciji u kojoj je razbijeno snažno neprijateljsko uporište, a samo je  Sarajevski mirovni sporazum  zaustavio  napredovanje   prema Okučanima.

Slične objave