CERNIK

Uspješno provedena karitativna akcija za pomoć potrebitima

CERNIK,31. prosinac2021.- Karitativni odbor župe svetog Petra apostola u Cerniku, predvođen Dejanom Hadžikarićem uspješno je organizirao prikupljanje namirnica i donacija za potrebite u župi Cernik. Evo što nam je o tome rekao Dejan Hadžikarić.

„Navesti ću nekoliko namirnica sa prikupljenom količinom kako bi imali uvid u ono što smo prikupili. Prikupili smo 162 riblje konzerve od čega je potrebitima izdano 157, a u Riznici je ostalo 5 ribljih konzervi. Prikupili smo 192 kg šečera, od čega je izdano 116 kg, a u Riznici je ostalo 76 kg šečera. Prikupili smo 103 litre mlijeka , od čega je izdano 80 litara , a u Riznici je ostalo 23 litre mlijeka. Prikupili smo 84,5 kg tjestenine od čega je izdano 66 kg, a u Riznici je ostalo 18,5 kg tjestenine. Prikupili smo 77 paketa vlažnih maramica od čega su izdani svi paketi potrebitima. Stanje preostalih namirnica se nalazi na ovoj tablici koja će biti javno objavljena na oglasnoj ploči ili vratima crkve i koju ćete moći pogledati i uvjeriti se u sveukupno stanje. Dobrovoljnim činom Cerničkih obrtnika, vjernika i udruga prikupili smo ukupno 12.470,00 HRK, od čega smo bili primorani potrošiti 2934,00 HRK kako bi nadopunili namirnice za sve Božične košarice, a sadašnje stanje fonda karitativnog odbora iznosi 9536,00 HRK. Ovaj preostali iznos ostaje u fondu za sljedeće karitativne akcije, a posebno za izvanredne situacije unutar naše župe kao što su požari kuća naših župljana, teži oblici bolesti i liječenje naše djece iz župe, smrt  jednog od roditelja iz obitelji s više djece. Mi se nadamo i molimo Boga da dotih događaja ne dođe, no moramo biti spremni djelovati ukoliko se takvo što dogodi gdje su upravo novčane donacije prijekopotrebne kako bi se bar malo pomoglo unesrećenim župljanima.18.12. smo uz pomoć volontera slagali Božične košarice koje smo dijelili potrebitima 20. i 21.12. Podjelili smo ukupno 38 božićnih košarica za 38 potrebitih. To su veliki paketi duljine 70cm,širine 60cm i dubine 50cm koji su bili oslikani s božićnim motivima uz pomoć naše djece iz Osnovne škole, te  je svaka košarica imala svoju božićnu čestitku upućenu potrebitima. Navesti ću neke od reakcija potrebitih prilikom same podjele Božičnih košarica:  jedan čovjek nije ni otvorio košaricu da vidi sadržaj, a na spomen da su mu djeca oslikali košaricu i napisali čestitku je briznuo u plač i nisam ga mogao smiriti. Jedna djevojčica me jako zagrlila plačući od sreće jer ih se netko sjetio. Jedna baka je ostala u pozitivnom šoku,neko vrijeme nije mogla doći do riječi, a zatim je rekla: " Pa dijete što je ovo?Ja ovo nisam nikada dobila."Jedna baka koja nema pitke vode u kući, kada je vidjela da nosimo karnistere vode je cijelo vrijeme blagoslivljala i jecala od sreće.

- U ime potrebitih i u ime karitativnog odbora zahvaljujem se svim vjernicima koji su osjetili potrebu za darivanjem potrebitih. Zahvaljujem se cerničkim obrtnicima,vjernicima ,Udruzi umirovljenika, HPD "Tomislav" i N.K. Mladost Cernik na novčanim donacijama. Zahvaljujem se gdin. Vladimir Matošević na donaciji kartonskih kutija za božićne košarice. Zahvaljujem se učenicima Osnovne škole "Matija Gubec" Cernik, njihovim učiteljima i nastavnicima te ravnateljici Rezi Benković na oslikavanju božićnih košarica, izradi božičnih čestitki i njihovoj donaciji potrebitima. Zahvaljujem se predstavnicima i šikutorima filijala na suradnji i pomoći u ostvarenju uspjeha ove karitativne akcije. Zahvaljujem se Općini Cernik na suradnji i pomoći oko podjele božičnih košarica. Zahvaljujem se volonterima Martini Glavaš, Anamariji Kit, Mihael Paurić, Bernard Đurić, Gabrijel Lekić, Leopold Coha i Pero Sokić na velikoj pomoći pri slaganju božićnih košarica i podjeli istih. Zahvaljujem se svim našim svećenicima i sakristanu jer su uvijek bili dostupni pripomoći i time su nam olakšali pri zahtjevnosti provođenja ove akcije. Zahvaljujem se članovima karitativnog odbora i njihovim obiteljima koji su dali svoj obol u karitativnom radu gdje su odvajali svoje slobodno vrijeme kako bi karitativnu akciju uspješno priveli kraju. HVALA dragom Bogu jer nam je otvorio oči i srca da uvidimo da trebamo pomoći našim potrebitima, jer nam je dao snagu i volju pri tom radu, jer nas je čuvao od svakog zla i vodio nas kroz rad, jer nam je omogućio da učinimo od sebe dobra djela  darivajući potrebite.

           Karitativni odbor je ovom akcijom započeo svoj mandat, ali na tome nećemo stati, nego ćemo nastaviti dalje kroz druge karitativne akcije i ideje nastojati pomoći potrebitima naše župe. Naravno, bez vaše pomoći to će biti neizvedivo. Ukoliko mimo karitativnih akcija želite bilo kako donirati potrebite u bilo koje doba godine, to možete učiniti preko naših svećenika, članova karitativnog odbora i moje malenkosti. Iako sve što sam dosad Vam rekao  zvuči lijepo i idilično, postoji jedan problem pri radu u završnim dijelovima karitativne akcije gdje sami članovi karitativnog odbora nisu dovoljni kako bi se sve moglo odraditi. Problem se nalazi u nedostatku volontera koji bi nam pomogli. To ću posvjedočiti kroz osobni primjer gdje sam doživio par situacija  u kojima sam bio blizu da se onesvijestim jer je bilo puno posla oko slaganja božićnih košarica, a bilo je malo volontera. Poštovani vjernici, mi ne postavljamo dobne granice za volontere, naši volonteri mogu biti i djeca i odrasli stoga sada prije sljedećih karitativnih akcija šaljem vapaj da nam se javite kao volonteri kako bi nam olakšali završne dijelove karitativnih akcija. Sljedeće što ćemo učiniti ka potrebitima je njihov obilazak koji nam nalaže  naš preuzvišeni gospodin biskup kako bi u razgovoru sa njima uvidjeli i uvjerili se u stvarno njihovo stanje.

Zahvaljujem na Vašoj strpljivosti i pozornosti te vama i vašim obiteljima želim obilje Božjeg blagoslova i zdravlja u 2022. godini“, kaže Dejan Hadžikarić.

 

 

Slične objave