NOVA GRADIŠKA

IN MEMORIAM: Preminuo Vladimir Plavac

U 84 godini umro je Vladimir Plavac, Petrovoselac i Novogradiščanin.   Iza sebe ostavio  je dinamičan i sadržajan  život  po kome će ga  mnogi pamtiti, posebno Petrovoselci  jer je  i nakon  odlaska u Novu Gradišku  ostao neraskidivo vezan za  Staro Petrovo Selo  gdje je rođen  10.  prosinca 1938. godine. Imao  je puno interesa i  bio  čovjek od inicijative, pa   je okupljao ljude u raznim sferama života, od  gospodarskog i društvenog  do političkog.

Osnivač je Hrvatske demokratske zajednice, a  2017. godine izabran je za  člana  Županijskog odbora utemeljitelja HDZ-e.  Bio je zamjenik župana brodsko-posavskog od 1997. do 2001. godine u mandatu župana Mirka Tomca. Velik  doprinos dao je  u  poslijeratnoj obnovi u općinama u zapadnom dijelu županije   koje su  za vrijeme Domovinskog rata bile okupirane. Na njegovu inicijativu  1998. godine održavanje   Poljoprivredno-poduzetničkih  ideja je  iz  Slavonskog Broda premješteno u  Novu Gradišku.

Bio je  godinama rukovoditelj u Elektri Nova Gradiška, a u mladosti sportaš  i vrstan rukometni  golman u RK  „Slavija“  Staro Petrovo Selo, „Mladost“ Nova Gradiška i „Varaždin“ Varaždin.  

Dugo godina bio je predsjednik  Lovačke udruge „Graničar“  i Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Staro Petrovo Selo  čije je bio jedan od osnivača.  Uvelike je zaslužan  što se vinogradarstvo i voćarstvo vratilo na petrovoselsko gorje, a vinogradari i voćari  unaprijedili svoju proizvodnju. Tomu je   doprinijela i cesta  do Staraca koja je izgrađena  najviše njegovom zaslugom.  Isticao je   zadovoljstvo i ponos što je uspio vratiti život u to  napušteno selo koje je  zahvaljujući Udruzi vinogradara i voćara „Sveti Vinko“  postalo poznato  po manifestaciji Vinkovo u Starcima.

Vinograd u Starcima  bio je posebno mjesto  u njegovom životu, mjesto gdje  si je, znao je reći,  svakim dolaskom produžava  život.    Bio je ponosan  na  vinogradarsku tradiciju   svoga djeda i  oca   koju je  uspješno nastavio  i  na istom mjestu, sadeći nove trsove i obnavljajući ga,  uspio održati vinograd  star više od stotinu godina. Kako je isticao, poseban dan u vinogradu  za njega  je bila berbe  jer je to bio dan  kada su se, kako je govorio, okupljali „stari“ prijatelji koji su sa zadovoljstvom  u berbu i  na druženje  dolazili sa svih strana.

Slične objave