NOVA GRADIŠKA

EDUKACIJA: Zakon o sprečavanju sukoba interesa obuhvatio i lokalne dužnosnike

Do 25. lipnja ove godine Grad Nova Gradiška će morati donijeti etički kodeks za  članove svog predstavničkog tijela sa ciljem da se učini efikasnija javna uprava i da se omogući da se odluke i na lokalnoj razini  donose neopterećene privatnim  interesom,  već  u korist građana koje predstavljaju

  

NOVA GRADIŠIKA,  28. veljače  2022. - Zakon o sprečavanju sukoba interesa  bio je danas tema edukacijskog skupa koji je   organizirao Grad Nova Gradiška za  ravnatelje i  direktore gradskih i županijskih  ustanova i gradskih poduzeća.  Predavač je bio Zorislav Antun Petrović, član nacionalnog antikorupcijskog vijeća za praćenje provedbe Zakona,   aktivist i publicist. Govorio je o odredbama  novog Zakona koji je  na snagu  stupio na Božić prošle godine. Pojasnio im je na što donose nove odredbe  i upoznao ih  s načinima preveniranja sukoba interesa i  njihovim zakonskim obvezama.

   Koordinator edukacije je bio Vlatko Grainer, a okupljene u gradskoj vijećnici je pozdravio gradonačelnik Vinko Grgić. Govoreći o važnosti ovog Zakona i  današnje edukacije naglasio je transparentnost gradskog proračuna koji je od  Instituta za javne financije ocijenjen peticom, najvećom ocjenom,  jer je zadovoljio sve tražene kriterije.

  -Novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa  donosi niz novih odredaba u kojima se preciznije nogo do sada  prevenira  sukob interesa,  uređuje izlazak dužnosnika iz ustava i uređuju  imovinske kartice. Niz odredaba  će biti od velike pomoći dužnosnicima na svim razinama da ne dođu u poziciju birati između vlastitih  i javnih interesa   jer je iskustvo pokazalo da u takvim slučajevima javni interes pati.

Vjerojatno najznačajnija odlika novog Zakona je da je bitno proširen krug obveznika i spušten na lokalnu razinu. Direktori javnih poduzeća, ravnatelji županijskih uprava, zdravstvenih ustanova koje su osnovale jedinice lokalne samouprave svi su novi obveznici.

  Do konca siječnja su morali predati svoje imovinske kartice i sada dolazi razdoblje u kojem trebaju prilagoditi svoj rad nekim odredbama ovoga Zakona.

 Cilj današnjeg predavanja je da olakšamo  dužnosnicima, odnosno obveznicima Zakona o sprečavanju sukoba interesa na lokalnoj razini da se što uspješnije prilagode Zakonu i ujedno, što je isto novina, da članovima predstavničkog tijela, u ovom slučaju Gradskog vijeća Nove Gradiške,  pojasnimo što oni moraju sve napraviti. Njihove obveze nisu toliko detaljne kao obveze dužnosnika, ali  postoje. Do 25. lipnja ove godine Grad Nova Gradiška će morati donijeti etički kodeks za  članove svog predstavničkog tijela sa ciljem da se učini efikasnija javna uprava i da se omogući da se odluke i na lokalnoj razini  donose neopterećene privatnim  interesom,  već  u korist građana koje predstavljaju.

Zakon je jako dobro izbalansiran i donosi u Hrvatsku  norme ponašanja koje su u  zemljama koje imaju manje problema s korupcijom Prilično sam siguran da će provođenjem ovog zakona bit  zadovoljniji ljudi koji obnašaju javne dužnosti   jer se paušalno ne može dovoditi njihov integritet u pitanje , a isto tako i građani jer se osigurava  manji upliv privatnog interesa na svakodnevno funkcioniranje tijela javne vlasti ma lokalnoj razini- kaže Zorislav Antun Petrović.

 

 

 

 

Slične objave