Gradska knjižnica Nova Gradiška

NOĆ KNJIGE: Gradska knjižnica nagradila 10 najčitatelja Dječjeg odjela

Najčitatelj Dječjeg odjela Gradske knjižnice je VID SLIŠURIĆ, star 7  godina  sa pročitanih 187 knjiga

 

 

NOVA GRADIŠKA, 23.  travnja 2022. -  Otvaranje jedanaeste po redu nacionalne manifestacije – Noć knjige  održano je danas  na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Nova Gradiška druženjem s  djevojčicama i dječacima, najmlađim najčitateljima članovima Gradske knjižnice koji su od prošlogodišnje do ovogodišnje Noći knjige  pročitali najviše knjiga.  Uz čestitke od knjižničarke i moderatorice Renata Matijašević i v.d.ravnateljice  Ernestina Straga-Šašić dobili su i  prigodne poklone

      Treba istaknuti  da su, uz najčitatelje Odjela za djecu u protekloj godini s roditeljima, bila i djeca iz udomiteljskih obitelji s udomiteljima, gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić i  ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Marija Jugović. Bila  je to i prigoda  da se  nakratko nešto kaže o udomiteljstvu i udomiteljima  djece, među kojima je i knjižničarka Renata Matijašević.

   Gradska knjižnica darovala je besplatno članstvo za preko 60 djece udomljenoj djece udomljenoj  na području  bivše Općine Nova Gradiška. Dodajmo da su besplatni članovi Gradske knjižnice i sva djeca polaznici   dječjih vrtića.

     Akcija promicanja čitanja najmlađih, tradicionalna je akcija Gradske knjižnice  Nova Gradiška, kao i  nagrađivanje  najmlađih  najčitatelja. Ove godine  nagrađeno je  deset djevojčica i dječaka koji su pročitali najviše knjiga/slikovnica. Među njima je i  najmlađa članica Gradske knjižnice,  stara 15 mjeseci koja živi u udomiteljskoj obitelji, koja doduše ne zna čitati,   ali voli slušati kada joj se čita.

   Nagrađeni su   VID SLIŠURIĆ, star 7  godina koji je i najčitatelj sa pročitanih   187 knjiga, LORIN DOKUZOVIĆ, star 3 godine,  DOMINIK BARTOLOVIĆ, star 5  godina, MELISSA DEDIĆ, stara 16 mjeseci,    PATRIK TERZIĆ, star 8  godina, NEVIA NOŽINIĆ, stara 9 godina, BRUNO KRAFT, star 9 godina, PETAR GRGIĆ, star 10 godina             BRUNO    BOGDANOVIĆ, star 5 godina i MARIA GRGIĆ, stara 6 godina.

     Jedanaesta Noć knjige organizira se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja).  Noć knjige ove  se godine održava od 22. do 25. travnja, propituje slobodu te knjigu kao prostor slobode, a sudionici su pozvani istražiti pojam slobode i kako nam knjige u tome pomažu.  Kako je dodala v.d.ravnateljice Gradske knjižnice   Ernestina Straga-Šašić, u 2022. godini obilježavamo  dvije značajne obljetnice. Uz  400. obljetnice rođenja velikog francuskog književnika Molièrea, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena  i često zbog toga bio izložen pritiscima i cenzuri,   te 100. obljetnica rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

   Gradska knjižnica  je u povodu Noći knjige  do 25. travnja pripremila  brojne  zanimljive sadržaje za  sve svoje članove i ostale građane. Treba ih svakako posjetiti.

 

.

 

 

Slične objave