GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA

Otvorena izložba povodom 5. obljetnice smrti Josipa Pintarića Puce

NOVA GRADIŠKA, 13. svibnja 2022. - Povodom pete obljetnice smrti Josipa Pintarića – Puce, 12. svibnja  u organizaciji Gradskog muzeja Nova Gradiška otvorena je izložba slika ovog vrsnog umjetnika. U nazočnosti velikog broja posjetitelja, obitelji pokojnog Josipa Pintariće Puce, izložbu je otvorio Vinko Grgić, gradonačelnik, naglasivši važnost umjetničke baštine i utjecaja koji je Josip Pintarić Puco ostavio iza sebe te je najavio kako će Grad ubrzo postaviti spomenik u znak sjećanja na našeg velikog i svestranog umjetnika i boema Josipa Pintarića Pucu.

O izložbi je emotivno govorio Miroslav Pišonić, ravnatelj Gradskog muzeja naglasivši kako se radi o izuzetno kvalitetnoj i zanimljivoj izložbi. „Ne moramo ni govoriti koliko je Puco zaslužan za promociju našeg kraja kroz naivno slikarstvo, poeziju i  glazbu, da mu se barem na ovaj mali način odužimo”, rekao je Miroslav Pišonić i dodao da to neće ostati samo na ovoj izložbi njegovih veličanstvenih radova.

Josip Pintarić Puco bio je kroničar svoga vremena. U svojim djelima i pjesmama zabilježio je svoj kraj, svoju Malu i Slavoniju, koje je obožavao. Slikao je prirodu, običaje, tradicije te ostavio velik trag u likovnoj umjetnosti hrvatske naive. Svjedok njegovu uspješnom likovnom izražaju svakako je činjenica da je izlagao diljem Hrvatske, ali i daleko šire: Milanu, Beču, Munchenu, Bernu, Genevi, New Yorku,  Australiji, Japanu.

Tamburaški sastav Satir iz Davora i Ženska vokalna skupina Aurora svirkom i pjesmom podsjetili su posjetitelje i na Pucin bogati glazbeni opus u kojem je opjevao naš kraj.

Izložbu je postavio Miroslav Pišonić, a Gradski muzej tiskao je prigodnu brošuru.   

Izložba će biti otvorena do 10. lipnja.

 Josip Pintarić – Puco, rođen je u Maloj (Nova Gradiška) 19. ožujka 1927. Nakon završene pučke škole upisuje drvorezbarski zanat. Kao drvorezbar zapošljava se u tvornici namještaja „Kruljac i sinovi“. Slikarstvom se ozbiljnije bavi od kasnih pedesetih godina. Nakon prve samostalne izložbe u Novoj Gradiški 1963. godine redovito izlaže, samostalno i na skupnim izložbama, u mnogim gradovima u zemlji i inozemstvu (Vukovar, Vinkovci, Zagreb, Svetozarevo, Zlataru, Trebnju, Iloku, Požegi, Rijeci, Karlovcu, Torinu, Milanu, Comu, Pisi, Rimu, Bernu, Munchenu, New Yorku, Londonu, Roterdamu, Briselu, Hamburgu) Smatramo ga jednim od najvećih slikara hrvatske naive, posebno ga se ističe kao nositelja slavonskog kruga naivne umjetnosti. Kako stolarski zanat tako se i glazba posebno cijenila i njegovala u obitelji Pintarić. 1960-ih godina izdavačka kuća Jugoton objavila je niz singlica (Braća Pintarić), a izdano je i nekoliko CD-a s njegovim pjesmama, šansonama. Autor mnogih pjesama, za koje se danas čak misli da su narodne da im se ne zna autor, upravo je Josip Pintarić Puco.

Josip Pintarić – Puco preminuo je 12. svibnja 2017., u Novoj Gradiški.

 

Slične objave