NOVA GRADIŠKA

U trodnevnoj posjeti novogradiškoj Upravi hrvatskih šuma nalazi se 40 čeških šumara

NOVA GRADIŠKA,  14.  lipnja 2022. -  Hrvatske šume Uprava šuma Nova Gradiška  i  novogradiški ogranak Hrvatskog šumarskog društva   domaćini  su šumarima iz Češke. Odsjeli su u Hotelu kralj Tomislav i  u naredna tri dana 40  šumara  upoznat će se s radom  Uprave šuma Nova Gradiška,  novogradiškim krajem, Novom Gradiškom i njenim znamenitostima.

    

-Tri smo dana domaćini  ekskurzije  inženjera šumarstva  iz južne Češke. Izrazili su želju doći u Upravu šuma Nova Gradiška i upoznati se  na konji način gospodarimo šumama.  Razmijenit ćemo  mišljenja i iskustva i obostrano nešto naučiti o šumarstvu.

    Ovo je prilika da promoviramo naš grad u kojemu će biti tri dana.  Moram naglasiti da oni nisu ovdje u prolazu  već da su  došli ciljano   u Novu Gradišku da vide naše šumarstvo i rad, ali i da a upoznaju naš grad. Ovaj posjet  je  potvrda uspješnog rada šumara u Upravi šuma Nova Gradiška  jer su od 17 Uprava šuma u Hrvatskoj  izabrali  doći u Novu Gradišku.

      O tome  koliko dobro radimo potvrdili smo prošle godine kada smo  potvrdili FSC certifikat  za gospodarenje šumama što znači da  šumom gospodarimo  prema  strogim  ekološkim,  socijalnim i  ekonomskim standardima.  Ocijenilo je to šest  stručnjaka iz  FSC certifikata, od kojih je  jedan  bio i Čeh.  Vjerujem da su zbog toga došli, ali i pisanja stručnih časopisa o radu Uprave šuma Nova Gradiška  - kaže  Hrvoje Žakić,  upravitelj Uprave šuma  Nova Gradiška. Dodaje  da se  rad novogradiških šumara više cijeni  vani nego što ga  cijene domaći ljudi   koji   ne prepoznaju  trud  koji  ulažu  da šume ostanu zdrave i u izvornom obliku   kakav je zatečen prije 170  godina, od kada se  bilježi  aktivno šumarstvo u Upravi šuma Nova Gradiška.

 

      Hrvoje Žakić danas je  češke šumare upoznao  s radom i resursima s kojima raspolaže Uprava šuma Nova Gradiška,  posjetili rasadnik u Cerniku, a potom bili na Psunju.  Sutra će posjetiti  Šumariju Stara Gradiška  i upoznati  se  sa  gospodarenjem   hrastom lužnjakom.

    -Bit će to prilika da se pohvalimo našom prašumom Prašnik,  razmijenimo mišljenja o problemima vezanim za   sušenja jasena u cijeloj Europi, jer koliko  znamo u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj su se oprostili od jasena - kaže Hrvoje Žakić.

 

    -Zadovoljan sam  što  su kolege iz Češke  došli  posjetiti   Upravu šuma Nova Gradiška,  vidjeti  kako  šumama gospodarimo  po strogim kriterijima i nešto   naučiti,   kao što je primjer kako smo  riješili problem zapuštenih šumskih zemljišta uz financiranje EU. Zanimaju ih naše šume koje su stradale od podkornjaka i kako smo ga se riješili, kao  i Prašnik, jedina prašuma hrasta lužnjaka u Europi.    

    Fakultet u Brnu i Šumarski fakultet u Zagrebu  puno surađuju. I jedna i druga škola ima korijene u austrougarskoj školi  i temelji su im isti. Oni, međutim, imaju strukturu šuma koju smo mi  na sreću  izbjegli. U Češkoj su prešli na plantažni uzgoj i monokulture i danas imaju velik problem   s njihovim sušenjem, jer četinjače  stradaju od golobrsta i potkornjaka. Oni sada žele imati šumarstvo kakvo mi danas imamo, a to su sastojine koje su tu prirodno. To oni žele naučiti od nas  i vidjeti kako mi to radimo - kaže    Mario  Bošnjak, predstavnik Hrvatskog šumarskog društva, i   predsjednik Ogranaka Nova Gradiška.  

 

 

 

 

Slične objave