REŠETARI

OPĆINA REŠETARI: Završna konferencija projekta "Kreirajmo kvalitetniji život zajedno II"

REŠETARI,  20. srpnja 2022. - Općina Rešetari  i   tvrtka Sintagma održali  su danas  završnu konferencija za medije projekta "Kreirajmo kvalitetniji život zajedno II" i okupili  žene zaposlene u projektu koji završava  u rujnu.  Bila je to prilika da  svi akteri koji su sudjelovali u provedbi projekta izraze zadovoljstvo, ponajprije žene koje su dobile posao i  koje  s nestrpljenjem očekuju  za jesen najavljenu treću ovog projekta.Nastavak projekta  očekuju i oni koji su, kako se danas moglo čuti, najzadovoljniji, a to su  stari,  nemoćni i u potrebi ljudi  o kojima su žene skrbile. Zbog toga su  zadovoljstvo izrazili općinski načelnik Zlatko Aga i predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković. Voditeljica projekta Martina Romić govorila je o tome koliko je, osim obavljanja  kućanskih i drugih poslova,   starim i najčešće osamljenim ljudima  značajan  dolazak žena u dom pa već sada  pitaju  hoće li se  projekt nastaviti.

Kako je kazala Marija Mateša, koja je  predstavila projekt ispred tvrtke Sintagma,   projekt se financira kroz Program "Zaželi program zapošljavanja žena – Faza 2“ u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 3.246.450,00 kuna. Korisnik je Općina Rešetari, a razdoblje provedbe projekta je od 23.6.2021. - 23.09.2022. godine.

Projekt "Kreirajmo kvalitetniji život zajedno II" uključivao je ciljnu skupinu dugotrajno nezaposlenih žena s najvišim srednjoškolskim obrazovanjem i krajnje korisnike starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Kroz projekt zaposleno je 35 žena koje su se u 12 mjeseci brinule za 210 starijih i nemoćnih osoba na području Općine Rešetari.

Projekt se provodiou cilju uključivanja žena u nepovoljnom položaju s nižomrazinom obrazovanja na tržište rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici, a sve u cilju kako bi se osnažio i unaprijedio njihov radni potencijal i smanjio rizik od siromaštva, te ujedno potaknula soc. uključenost i povećala razina kvalitete života krajnjih korisnika.U okviru projekta zaposlene žene su se i dodatno obrazovale za zanimanja kao što sugerontodomaćica, voditeljica OPG-a, računalni operater, cvjećar.

Projektom se nastavio smjer dosadašnjeg djelovanja Općine Rešetari u području socijalnog/društvenog djelovanja, te se spomenutim otvara novi okvir koji je održiv i koji će se razvijati i nakon provedbe predmetnog projekta. Stvorit će se novi kapaciteti, te bi budući projekti mogli obuhvaćati nove ciljne skupine. U svibnju je izrađen i prijavljen novi projekt kroz program Zaželi – zapošljavanje žena – faza 3, a koji bi trebao krenuti u realizaciju od listopada ove godine.

Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i HZZ, Podružnica Slavonski Brod. Temeljem ostvarenog partnerstva i suradnje na projektu dodatno su osnaženi mnogi relevantni dionici na području socijalne skrbi, zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala što će rezultirati daljnjim zajedničkim promišljanjem i akcijskim djelovanjem te omogućiti multipliciranje rezultata projekta kako na lokalnoj i regionalnoj razini tako i na nacionalnoj. Razmjena iskustva, primjeri dobre prakse kao i brojni pozitivni rezultati poslužit će kao iznimno važan pokretač motivacije i poticaja za pokretanje novih programa s istim ciljem.

 

Slične objave