OPĆINA VRBJE

Svečano obilježen Dan općine i Rokovo u Vrbju

VRBJE,16. kolovoza 2022. -   Općina Vrbje obilježila je 16. kolovoza skromno, ali svečano i dostojanstveno Dan općine i blagdana Svetog Roka. Bez svečane sjednice Općinskog vijeća, ali zajedničko kolo predvođeno KUD-om Vrbje nasred sela i pečeni vol nisu izostali što je pokazalo da njeguju tradiciju i običaje. Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima čelništvo općine predvođeno načelnikom Igorom Jurišićem, županom brodsko-posavskim Danijelom Marušićem, predstavnici udruga i policije položili su vijence i zapalili svijeće, nakon čega je velečasni Tihomir Bilešić predvodio svetu misu u crkvi Svetog Josipa. U društvenom domu nazočne, među kojima je bio brodsko posavski župan Daniel Marušić, Vitomir Žakić, načelnik općine Cernik, Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci, Aca Vidaković, načelnik općine Okučani i drugi uzvanici pozdravili su predsjednik Općinskog vijeća, Milan Brkanac i načelnik Igor Jurišić.

„Kao i svi, prošlu godinu ćemo pamtiti po korona krizi, no naši ljudi su naviknuti na krize i težak život. Najviše nas od svega pogađa demografska kriza. Kroz socijalni dio proračuna općina Vrbje ima nekoliko mjera kojima pokušava ublažiti ove negativne trendove. To su  isplate porodiljnih naknada, sufinanciranja cijene vrtića s iznosom od tisuću kuna po roditelju i djetetu, pomoć mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine, osnovnoškolcima u nabavi radnih bilježnica i materijala, kao i pomoć poljoprivrednicima pri registraciji traktora. Tu je i projekt Zaželi kojim, uz Vladu RH, nastojimo pomoći kako teško zapošljivim ženama i sve većem broju starog i nemoćnog stanovništva. Kada je riječ o ulaganjima ona se, prije svega odnose na razvoj infrastrukture, poput projekta uvođenja LED rasvjete u naselju Bodovaljci, što smo uspjeli uz osiguranu potporu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, izgradnju pješačkih staza uz pomoć sredstava iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, koje su, u ovom naselju, u završnoj fazi, a ove je godine uređen i u funkciju stavljen i Društveni centar Bodovaljci, kroz model javno-civilnog partnerstva. Provodimo i nekoliko uspješnih projekata, surađujemo s Udrugom studio B i uređujemo centar za mlade u vrijednosti 300 000 kuna. Kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, s posebnim zadovoljstvom moram reći i kako smo, nakon dugo godina, riješili ključni problem vodoopskrbe te svakoj kući pružili mogućnost priključenja na gradsku mrežu Vodovoda zapadne Slavonije, a uz pomoć i suradnju sa Županijskom upravom za ceste, nastavljamo s kontinuiranim ulaganjima u održavanje cesta i poljskih putova.  Pružajući snažnu potporu razvoju sportske infrastrukture, kandidirali smo projekt uređenja prostorija NK Bodovaljci, po najmodernijim standardima, te, uz pomoć sredstava europskih fondova, opremili dječje igralište u Mačkovcu. U planu imamo uređenje zgrade u centru općine koja će biti višenamjenska za prostor male, školi ljekarne, te proširenje društvenog doma", rekao je između ostalog Igor Jurišić, načelik.

Čestitajući Dan općine župan  Danijel Marušić istaknuo je dobru suradnju s općinom Vrbje, te se osvrnuo na temu ukidanja općina.

 “Ovo je sve aktualnija tema koja se, moram to napomenuti, ne odnosi na ukidanje postojećih općina, nego predstavlja prijedlog od kojeg bi koristi imale brojne male općine jer bi im to omogućilo da dijele određene poslove, poput recimo komunalnih redara, računovodstva i tako uštede troškove za koje je moguće i povući određena europska sredstva. Općina Vrbje tako je nešto već provodi,  što je za svaku pohvalu baš kao i brojni realizirani projekti koji svakodnevno podižu standard življenja u ovom dijelu Slavonije”, rekao je župan Marušić.

U ime načelnika Pavo Klarić pridružio se čestitkama. Rokovo u Vrbju” nastavljeno je druženjem na malom igralištu iza Društvenog doma, uz dobru ponudu domaćih specijaliteta s ražnja  i glazbu Legatto benda, u organizaciji mjesnog KUD-a, a 19.kolovoza, na Međunarodni dan mladih, održat će se manifestacija “Ritam mladih” uz koncert  benda “Vatrogasci”. 

 

 

 

 

Slične objave