NOVA GRADIŠKA, 6. siječanj 2023. - Danas je Badnjak za našu pravoslavnu braću i sestre, a sutra je svetkovina po Julijanskom kalendaru, BOŽIĆ- HRISTOS SE RODI !
Bogojavljenje ili Sv. Tri Kralja- povijesno je stariji od Božića. Nastao je početkom trećeg stoljeća, na kršćanskom Istoku. Izvorno je nazvan " EPIPHANIA ", a znači očitovanje Boga, stoga Bogojavljenje, kršćani zapada će preuzeti ovaj blagdan u 4.stoljeću.
Epiphania uključuje tri događaja iz Isusova života: poklon mudraca, krštenje na Jordanu i čudo u Kani Galilejskoj.
Osnovna poruka blagdana poručuje: Bog je došao da spasi sve ljude  i sve narode što osobito simboliziraju tri mudraca. Stoga se ovaj blagdan prvotno zvao SVETA TRI KRALJA!
Nigdje u sv. Pismu ne piše koliko je mudraca bilo na poklonu Novorođenome Kralju. Svećenici su na današnji dan, predvečerje Bogojavljenja, blagoslivljali vodu koju su nosili svojim vjernicima po kućama. Nakon blagoslova napisali su na vratima- kredom po drvenim vratima- najprije stoljeće, potom - K (CH)+ M + B i na kraju tekuću godinu (2023. ova godina!) Radi se o latinskoj skraćenici:
CHristus ( mi čitamo K-ristus) + mansionem + benedicat ) tekuća godina: "KRISTE, BLAGOSLOVI OVU KUĆU I OVU OBITELJ!" Kršćanska je predaja na svoj način protumačila: To su imena triju  kraljeva : KAŠPAR, MELHIOR I BALTAZAR ! Predaja je još dodala da su bili pripadnici različitih nacija: bijeli, crni i žuti!   
BLAGDAN ŽELI PRENIJETI PORUKU UNIVERZALNOSTI SPASENJA!
ISUS JE DOŠAO NA ZEMLJU DA SPASI SVE LJUDE!

                                                                        Fra Vjenceslav Janjić

Foto : Jaslice u Cerniku  

Slične objave